Najbardziej lubię sezonowe warzywa, które jemy tylko raz do roku np. rabarbar. Uwielbiam jego jasnoróżowy kolor, który kojarzy mi się z wiosną i delikatnością. Za oknem już nawet lato. Wiosnę widać jednak po bogactwie nowalijek. Na szparagi, botwinkę i rabarbar czekamy cały rok. A sezon jest krótki, więc łatwo go przegapić. Zwłaszcza, że przy tak dobrej pogodzie jesteśmy dużo poza domem i nie chcemy tracic czasu na stanie przy garach.
Jest jednak sporo jeszcze pyszniejszych wiosennych smaczków np. szczaw, młoda pokrzywa i smardze, które często rosną dziko na naszych działkach i w parkach. Wystarczy wiedzieć, co z nimi zrobić, żeby mieć pyszny wiosenny obiad.
Jakie jest moje top 10 najlepszych przepisów na wiosnę bez których nie wyobrażam sobie wiosny? Zobaczcie sami!
1. Twarożek z botwinką i rzodkiewką
Twarożek z botwinki ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania i smakuje wiosna. Piękny jest też kolor warzyw. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc rano wystarczy wyjąć z lodówki. Celebrowanie wiosny powinno się przecież zacząć już od rana. Gwarantuję, że będzie to wasze ulubione wiosenne śniadanie.
Składniki:
pół kilo twarogu mielonego (np. na sernik)
opakowanie fety
pół opakowania serka mascarpone
pół pęczka botwinki drobno pokrojonej
garść umytego i posiekanego szpinaku
pęczek drobno posiekanego koperku
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek

2. Leczo śródziemnomorskie ze szparagami
Leczo można jeść przez cały rok. Wystarczy do podstawowych składników dodać coś sezonowego. Jedliście kiedyś leczo ze szparagami? Jeśli nie to w sezonie szparagowym, kiedy zjemy je już z sosem holenderskim, jajkiem czy zapiekane, to ten przepis na szparagi na pewno was nie znudzi. Szparagi są delikatne w smaku i zwykle nie podaje ich się z bardziej zdecydowanymi smakami. A szkoda! Zobaczcie jakie są pyszne!
Składniki na leczo ze szparagami
2 duże cebule
masło klarowane do podsmażenia
4 różnokolorowe papryki
3 małe cukinie lub 1,5 dużej
pęczek szparagów
butelka passaty pomidorowej
łyżka oliwy
wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu
Pełny przepis na leczo tutaj.
3. Szparagi z zielonym sosem frankfurckim
W czerwcu mogłabym żywić się wyłącznie truskawkami, ale kwiecień i maj to czas szparagów. Kiedy mieszkałam w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były szparagi i potrawy z lokalnym zielonym sosem ziołowym.
Zielony sos to słynny niemiecki sos ziołowy, który jest specjalnością Hesji i który je się absolutnie ze wszystkim i podaje prawie do każdego dania. Dlaczego więc nie spróbować go ze szparagami?
Składniki:
pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać)
200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami)
2 obrane i posiekane szalotki
łyżka oleju
po pół łyżeczki chrzanu i musztardy
łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

4. Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla
Sałatka dla wszystkich fanów rabarbaru, którzy tak jak ja są gotowi, żeby jeść go codziennie. Jest tak pyszny, że nie musi być na słodko. Może być na czosnkowo. Dobrze sprawdzi się w wiosennej sałatce z ogórka, rabarbaru i chleba pumpernikla. Taka polska panzanella z ciemnym chlebem i ukochanym przez wszystkich rabarbarem. W końcu jest wiosna a rabarbar tak szybko się kończy.
Składniki:
duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki
łodyga rabarbaru obrana i pokrojona na kawałki
łyżka śmietany kokosowej lub jogurtu
mały ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz (duża szczypta) – jeszcze lepszy będzie pieprz różowy
dymka lub listki mięty
3 kromki pumpernikla pokrojonego w kostkę o boku ok 0,5 cm
5. Jajko sadzone ze smardzami
Smardze są pyszne, ale też trudne do zdobycia. To kwintesencja wiosny, bo rosną tylko teraz. Warto poszukać! Zwłaszcza, że często okazuje się, że rosną dziko tuż pod naszym nosem.
Składniki:
jajko
wszystkie smardze z danego roku, które wyrosły na mojej działce (całe dwa) – pokrojone na plasterki
masło do smażenia
minimalna ilość soli i pieprzu

6. Zupa z rzeżuchy
Jeśli po świętach zostało wam dużo rzeżuchy, która robiła za dekorację stołu, a teraz nie wiemy, co z nią zrobić, to mam pyszny pomysł. Zupa z rzeżuchy jest przyjemnie pikantna i bardzo zdrowa. Przy okazji nic się nie zmarnuje, jeśli kupiliśmy pęczek rzeżuchy w celach dekoracyjnych. Rzeżucha to też najłatwiejsze do wyhodowania w domu kiełki. Rosną same! To od nich zaczyna się wiosna. Jednocześnie gości na naszych stołach głównie na Wielkanoc. Jaka szkoda. To przecież najlepszy dodatek do kanapek i do… zupy!
Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy:
pęczek włoszczyzny – obranej
2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane
po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju
4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki
2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny)
4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół

7. Zupa z pokrzyw
Smakowała wam zupa z rzeżuchy i chcecie jeszcze trochę pobawić się zielone? Nie ma sprawy – wystarczy rozejrzeć się na młodą pokrzywą. Jest bardzo zdrowa i łatwo dostępna. Przygodę z dziką kuchnią i samodzielnie zebranymi ziołami warto zacząć właśnie od niej. Zwłaszcza, że młode listki są bardzo smaczne, zwłaszcza z dobrym bulionem.
Składniki:
duża cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku przetarty przez praskę
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
talerz pełen listków młodych pokrzyw – ok pół kilo
750 ml bulionu
posiekana natka pietruszki
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
po dużej szczypcie papryki, gałki muszkatołowej i pieprzu

8. Zupa szczawiowa
A może klasyka? Taką zupę robiła moja babcia. Szczaw przypomina szpinak – jest pyszny, zielony, zdrowy, wydaje nam się, że mamy porcję dla pułku wojska, ale po ugotowaniu pozostaje mała garstka. To chyba moja ulubiona wiosenna zupa.
Składniki:
200 -300 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego
cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
2 litry bulionu
2 łyżki masła
świeżo zmielony pieprz
śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
jajko na twardo na każdą osobę
9. Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto z rzodkiewki
Spróbujcie makaronowej wersji klasycznego risotto primavera z wiosennymi warzywami i pesto z rzodkiewki. Możemy wykorzystać dowolne sezonowe warzywa, które kupimy albo które wyrosną nam w ogródku, ale ja najbardziej lubię taki makaron z młodym szpinakiem, groszkiem cukrowym i cukinią.
Składniki na 4 porcje:
150 g drobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem)
pęczek rzodkiewek razem z listkami
ząbek czosnku przetarty przez praskę
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki startego parmezanu
ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
100 ml oliwy
2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami
garść groszku cukrowego
2 garście młodego szpinaku – umytego
garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami
marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski
mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski
parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji
Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto
10. Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem
Nie zapomniałam o deserze! Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami i innymi sezonowymi, wiosennymi smakami. Można dodać go do zupy owocowej i przerobić na dodatek do mięsa. To najsmaczniejsze i najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Szkoda, że jest tylko raz do roku.
Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi i ma krótką listę składników – wystarczy mąka, masło, cukier, owoce, migdały i wanilia.
Składniki:
Owoce:
4 łodygi rabarbaru
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
łyżeczka cukru
3 łyżki octu jabłkowego
szklanka wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców
Ciasto:
3 jajka – razem białko i żółtko
szklanka cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia
połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Migdałowa kruszonka:
połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy)
ćwierć szklanki cukru
2 łyżki mąki
100 g migdałów w płatkach