Zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw

Weekend na działce to dla mnie nie tylko grillowanie, ale też zabawa w łowiectwo-zbieractwo. Na mojej działce rosną smardze, można zebrać pędy sosny na syrop. Drzewka te zaczynały karierę jako choinka w doniczce na świętach u mnie czy rodziny, a teraz mają nawet 6 metrów.
Rośnie tam dużo jadalnych roślin. Ponieważ nie mam dużo czasu, żeby oddawać się ogrodnictwu, te rośliny to głównie pokrzywa i mniszek.
Coś trzeba z tym  dobrem zrobić. Klasyką kuchni wiosennej jest zupa pokrzywowa. Ponieważ pokrzywy nie są towarem deficytowym u mnie na działce, zbieram tylko najmłodsze listki jak w reklamie herbaty.
pokrzywy
Zupa wbrew pozorom jest bardzo dobra i sycąca (może to zasługa dobrego bulionu). Na pewno jest zdrowa i sezonowa.
 
Składniki:
duża cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku przetarty przez praskę
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
talerz pełen listków młodych pokrzyw – ok pół kilo
750 ml bulionu
posiekana natka pietruszki
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
po dużej szczyptcie papryki, gałki muszkatołowej i pieprzu
 
Cebulę szklimy na maśle w garnku. Dodajmy młode listki. Smażymy 5 minut pod przykryciem aż pokrzywa straci objętość. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę. Blendujemy na gładką masę.
pokrzywy2


Related Posts

Co zrobić z aloesem? Aloesowe zdrowe mohito

Co zrobić z aloesem? Aloesowe zdrowe mohito

Wiele osób przyjmuje suplementy zawierające aloes, bo jest dobry dla naszego brzuszka (ma działanie lekko przeczyszczające i żółciopędne) i układu immunologicznego. Podobno reguluje też poziom cukru we krwi i hamuje procesy zapalne. Jest nawet potwornie słodki niby zdrowy napój z aloesem. Jeśli macie dostęp do prawdziwego aloesu zobaczycie, że taki słodki napój nie ma z nim nic […]

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *