Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, ratunkiem mogą być ciepłe sycące dania. Robią się praktycznie same. Wystarczy pokroić i zostawić w piekarniku czy garnku. Comfort food to potrawy, które pięknie pachną przyprawami, rozgrzewają, są sycące i przede wszystkim ciepłe. To nie czas na tatara, tylko na ciepłe wersje ulubionych dań. Prosto z piekarnika czy garnka – na jesienną chandrę idealne.
Warzywa i wołowina z piekarnika
Składniki na 2 porcje:
ćwierć kilo wołowiny (u mnie polędwiczki)
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w paski
cebula – pokrojona w piórka
batat – obrany i pokrojony na kawałki
marchewka – pokrojona w talarki
2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
po pół łyżeczki oregano, rozmarynu i tymianku
duża szczypta pieprzu i cynamonu
sok wyciśnięty z całej cytryny
4 łyżki oliwy
2 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 2 torebki do pieczenia
Przepis na wołowinę z warzywami z piekarnika
Warzywa podzielić na 2 porcje i ułożyć warstwami w torebkach do pieczenia lub na arkuszach papieru do pieczenia. Dodać wołowinę pokrojoną na kawałki (ok 2 cm) i 2 łyżki oliwy na porcję. Posypać przyprawami i dodać sok z cytryny. Piec przez 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach. Podawać na papierze, w którym się piekły.
Sałatka nicejska z piekarnika
Składniki na 3 porcje:
5 ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
mała czerwona cebula – pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
garść czarnych oliwek
6 filecików anchois
6 łyżek oliwy z oliwek
po dużej szczypcie pieprzu, oregano i rozmarynu
3 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 3 torebki do pieczenia/smażenia
2 jajka na twardo
9 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
puszka tuńczyka w oleju
Przepis na sałatkę nicejską z piekarnika
Warzywa podzielić na 3 porcje i ułożyć warstwami w torebkach do pieczenia lub na arkuszach papieru do pieczenia. Posypać przyprawami i dodać oliwki oraz po 2 łyżki oliwy i 2 fileciki anchois na porcję. Paczuszki zamknąć tworząc sakiewkę. Można je związać nicią kuchenną.
Piec przez 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach. Podawać w rozciętym papierze, w którym się piekły udekorowane połówką jajka na twardo, pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem z puszki.
Wołowina po marokańsku
Składniki:
pół kilo wołowiny (polędwiczka, gulaszowa itp.)
garść mrożonej fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
pół opakowania mrożonego kalafiora
cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
2 marchewki
łyżeczka pasty chili lub ostrej papryki
5 daktyli
łyżeczka: cynamonu, papryki, kuminu
duża szczypta pieprzu i suszonej mięty
Przepis na wołowinę po marokańsku
Wołowinę kroimy w kostkę na oliwie lub maśle klarowanymi podsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na patelni na której smażyła się wołowina podsmażamy cebulę. Patelnię zalewamy wodą, mieszamy sos który się dzięki temu utworzył i przekładamy do garnka.
Gotujemy mięso na małym ogniu, dodając czosnek, marchewkę, fasolkę, kalafiora i przyprawy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy chili i daktyle bez pestek. Mieszamy i po 5 minutach danie jest gotowe.
Ryż z dynią i cebulą
Składniki:
szklanka ryżu basmati
pół małej dyni hokkaido – pokrojona w kostkę o boku 2,5 cm.
pół kilo cebuli obranej i posiekanej
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
pół litra bulionu warzywnego lub wody
pół łyżeczki harissy lub pasty chili
ćwierć łyżeczki kuminu
ćwierć łyżeczki przyprawy ras el hanout
garstka suszonej żurawiny
garść orzechów (u mnie nerkowce) i drugie tyle do dekoracji
sok wyciśnięty z całej cytryny
pęczek szczypiorku do dekoracji
Przepis na ryż z dynią i cebulą
Cebulę podsmaż na oliwie w garnku dodając przetarty przez praskę czosnek i imbir. Dodaj wodę lub bulion, harrisę, kumin i ras el hanout. Zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj suchy ryż i dynię w kawałkach. Gotuj 20 minut nie mieszając i nie podnosząc pokrywki. Następnie dodaj żurawinę i orzechy. Wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę aż dynia będzie miękka.
Zostaw jeszcze chwilę pod przykryciem, aby ryż doszedł Podawaj posypane szczypiorkiem i orzechami z odrobiną soku z cytryny.
Warzywa pieczone po grecku
Składniki na 3 porcje:
5 ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
3 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
mała cukinia pokrojona w plasterki
czerwona papryka -pokrojona na paski
garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
opakowanie sera feta – pokrojonej na duże kawałki
po pół łyżeczki oregano, rozmarynu i tymianku
duża szczypta pieprzu i cynamonu
sok wyciśnięty z całej cytryny
oliwa
3 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 3 torebki do pieczenia/smażenia
kilka kropki oleju z czarnuszki