Lubię gotować, ale mam tendencje, żeby w kółko robić jakąś jedną potrawę. Kiedy jest lato i mamy dostęp do dobrej cukinii, mogłabym w kółko jeść leczo. To idealne danie, ponieważ wystarczmy pokroić, podgrzać i wrócić za pół godziny, kiedy danie będzie gotowe. Żeby nie zanudzić domowników wprowadzam różne drobne modyfikacje leczo. Dopóki jest jeszcze sezon na szparagi, są one doskonałym “urozmaicaczem” .
Składniki na leczo ze szparagami
2 duże cebule
masło klarowane do podsmażenia
4 różnokolorowe papryki
3 małe cukinie lub 1,5 dużej
pęczek szparagów
2 opakowania pomidorów krojonych lub opakowanie passaty
łyżka oliwy
wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu
Jak przygotować leczo ze szparagami?
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle. W międzyczasie czyścimy i kroimy paprykę w kostkę. Podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w talarki cukinię, czosnek, obrane i i przyprawy. Jeśli jest za gęste, można dodać wody. Kiedy warzywa się uduszą dodajemy pokrojone szparagi – zostawiając kilka ładnych nie pokrojonych do dekoracji i gotujemy jeszcze 5 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, pomidory, mieszamy i podajemy. Dekorujemy kilkoma ugotowanymi czubkami szparagów.
Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Pyszny przepis na zdrowiutki obiadek. Szparagi zawierają bardzo dużo witamin, przy tym błonnik i [przeciwutleniacze, więc są idealne przy odchudzaniu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szparagi-niskokaloryczny-przysmak – warto je często używać w różnych potrawach. Leczo z nimi – rewelacja.