Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie trzeba nic umieć, żeby zrobić takie szyszki. Ryż dmuchany najłatwiej jest kupić w opakowaniu 50 g, więc więc będą potrzebne 2, pierwsze wsypujemy całe, a drugie stopniowo, żeby nie przesadzić z ryżem. Będzie potrzebne ¾ drugiego opakowania a resztę ryżu będzie można zjeść czekając aż szyszki zastygną.
Składniki na ok 10 kulek:
400 g miękkich krówek – wyjętych z papierków
100 g masła
pół łyżeczki cynamonu
80 g ryżu preparowanego/dmuchanego, czyli 2 paczki
Przepis na szyszki z ryżu z cynamonem
W garnku rozpuszczamy masło z krówkami, kiedy się połączą dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie wsypujemy ryż aż masa będzie gęsta. Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia, żeby się nie oparzyć. Kiedy ryż będzie jeszcze ciepły, ale już będzie można go dotknąć ręką, formujemy kulki łyżką. Ryż może się kleić do ręki. Kulki odkładamy na talerz, żeby zastygły – wtedy przestaną się rozpadać. Takie kulki można spokojnie przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, więc nie trzeba zjeść wszystkich na raz.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Pamiętam, że to była jedna z największych atrakcji podczas wypadów do Zakopanego 😀