Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić w każdym sklepie w Polsce.
Składniki:
duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki
łodyga rabarbaru obrana i pokrojona na kawałki
łyżka śmietany kokosowej lub jogurtu
mały ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz (duża szczypta) – jeszcze lepszy będzie pieprz różowy
dymka lub listki mięty
3 kromki pumpernikla pokrojonego w kostkę o boku ok 0,5 cm
Przepis na sałatkę z pumpernikla, ogórka i rabarbaru
Jogurt mieszamy z czosnkiem, pieprzem i dymką. Ogórek i rabarbar mieszamy z sosem. Dodajemy pumpernikiel i mieszamy. Podajemy od razu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Ojej, w życiu bym nie pomyślała o połączeniu ogórka z rabarbarem i pumperniklem! Wygląda ciekawie 🙂
Rabarbar tak na żywca?? Aż przetestuję, bo połączenie niezwykłe 🙂
Jeśli cienko pokroisz, to będzie pyszny!
Smacznie i pożywnie
Wygląda smakowicie, mimo że nie przepadam za tym chlebkiem.
Nie wpadłabym na takie połączenie, w sensie rabarbaru w sałatce, ale chętnie spróbuję 🙂
Sałatki z pumperniklem jeszcze nie jadłam. Zaintrygował mnie ten przepis 😉