O mnie/Kontakt

O mnie/Kontakt

Lubię jedzenie, podcasty i formę dokonaną czasownika (kiedy coś jest już zrobione). Prowadzę bloga kulinarnego ugotowanepozamiatane.pl, gdzie kolekcjonuję szybkie, łatwe, zdrowe i efektowne przepisy.

Mam też podcast, który nazywa się Kamila objaśnia mi świat.

Jak to się zaczęło?

Raczej nie zapowiadało się, że będę blogerką kulinarną i podcasterką.

Jako dziecko mieszkałam z babcią, która uważała, że tylko ona dobrze gotuje,  więc nie pozwalała sobie pomagać w kuchni. Kiedy jej zabrakło, nie umiałam zrobić sobie jajka. Lubiłam smacznie zjeść, dlatego jadłam na mieście. Zaczęłam gotować, ponieważ pracowałam w warszawskim „Mordorze” i nie miałam, kiedy pójść na obiad. Moi koledzy z pracy również, więc zrobiliśmy sobie klub obiadowy. Raz w tygodniu miało się dyżur i trzeba było ugotować dobry obiad dla 5 osób, a w pozostałe dni przychodziło się na gotowe. Trzeba się było postarać i zrobić coś efektownego, co każdemu będzie smakować, ale jednocześnie nie zajmie nam całego dnia. Tak pokochałam gotowanie i wymyślanie szybszych i zdrowszych wersji klasycznych przepisów. To był prawdziwy przełom w moim życiu. 
 
Nie zawsze miałam pełne wsparcie bliskich dla tego projektu.

Moja mama uważa, że gotowanie prowadzi tylko do tycia i niepotrzebnego sprzątania. Na szczęście mój blog nazywa się UgotowanePozamiatane.pl, a w mojej magicznej kuchni naczynia niemal same się sprzątają (chyba jakoś tak to leciało w  reklamie margaryny).  Mama miała rację. Odkąd prowadzę tego bloga, przytyłam 10 kilo (lekko licząc — przecież nie będę źle o sobie pisać w bio), ale traktuję to jako dowód na to, że to co gotuję, jest smaczne.

Podcast

„Kamila objaśnia mi świat” jest o myśleniu i budowaniu siebie. Są też wszystkie nieprzespane noce, książki, wrażliwość, relacje międzyludzkie, legendy, rozwój osobisty i życie na piątym piętrze kamienicy bez windy. W tym roku mój podcast po raz pierwszy był w TOP10 kanałów, które przeszły do następnego etapu konkursu dla twórców internetowych: Gala Twórców — Twórca Roku w kategorii podcast.

Posłuchaj w swojej ulubionej apce do podcastów 

Więcej o mnie

Lubię chodzić na warsztaty kulinarne, jeść na mieście i czytać książki kulinarne. Moi czytelnicy mogą zawsze liczyć na to, że polecę im dobrą książkę, przekażę sprawdzony przepis z warsztatów i podzielę się sprawdzonym pomysłem na randkę w restauracji czy na wycieczkę. Przepisy, adresy i książki są przecież po to, żeby się nimi dzielić! Jestem zapalonym działkowcem, więc mam sporo przepisów na dania prosto z krzaczka. Staram się żyć na tyle blisko natury, jak to jest to możliwe — w Warszawie na 5 piętrze kamienicy bez windy.
 
Szczególnie interesuje mnie rozdźwięk pomiędzy kulturą foodie – lukrowanymi i perfekcyjnymi zdjęciami w magazynach kulinarnych — a tym, co ludzie naprawdę jedzą w Polsce na obiad. I co podają bliskim, gdy, tak jak ja, mają tylko pół godziny, żeby ugotować coś po przyjściu z pracy.
 

Moje przepisy zdobyły główną nagrodę w konkursie Europejskiego Festiwalu Smaku, a artykuły można przeczytać np. w Biokurierze, Wirtualnej Polsce i na Onecie.

Byłam blogiem partnerskim targów Natura Food i uczestnikiem blogtouru Warsaw Home. Bardzo atrakcyjny jest dla mnie zdrowy styl życia (chociaż niestety często tylko w teorii). Teoretycznie powinnam być na ścisłej diecie, ale jestem łakoma i nie potrafię sobie niczego odmówić. Po rozwodzie  rozwinęły się też moje umiejętności sommelierskie, 😉 więc na moim blogu propaguję ostatnio bardziej niezdrowy, niż zdrowy styl.

Lubię zwiedzać zakłady produkcyjne (raz, dwa, trzy Kim Dzong Un patrzy) i zasiadać w jury różnych konkursów – w tym roku byłam w jury Wine Expo Poland Awards i Gelato Festival Warsaw.

Piszę też recenzje produktów i książek, także krótkie formy na okładkę książki – zobacz przykład. Jestem patronem medialnym nowych książek z przepisami. Ostatnio „Hashimoto na widelcu” Magdaleny Makarowskiej.

blog kulinarny

 

Dlaczego prowadzę bloga kulinarnego?

Rzucam chleb mój na wody płynące (czy jak to było u Eklezjasty). Coraz bardziej fascynuje mnie też wino.

A na serio: marzę o napisaniu książki. Może być nawet kulinarna. Ten blog to takie małe laboratorium, gdzie krok po kroku mogę pisać, patrzeć, jak reagują na to czytelnicy, szukać swojego głosu i pozwalać sobie na bycie sobą.
 
Ważną wartością jest dla mnie autentyczność. Pokazuje dania, które naprawdę trafiają na mój stół. Możesz mi zaufać. Moje przepisy to coś prostego, co na pewno uda się każdemu i będzie wyglądało jak na zdjęciu na blogu albo lepiej. Sama przecież nie jestem zawodowym kucharzem ani tym bardziej fotografem, ale widzę, że gdy zaczynamy zajmować się czymś często, to każdego dnia idzie nam coraz lepiej. Nie trzeba urodzić się w rodzinie, w której dobrze się gotuje i pije wyłącznie Châteauneuf-du-Pape od 3 pokoleń. Nie trzeba też skończyć szkoły gastronomicznej, żeby dobrze jeść i gotować. Nawet jeśli bloger zawsze je zimne.

Późno zaczęłam gotować, więc sam fakt, że polubiłam pracę w kuchni i zostałam blogerką kulinarną to dla mnie wielki sukces.

Dlaczego prowadzę podcast?

Prowadzenie podcastu to dla mnie praca nad własnymi słabościami. Szukanie garnca złota tam, gdzie w ogóle nie chcemy zaglądać.

To przeciwieństwo maksymalizmu, który wyciąga rękę po nisko wiszący owoc tego, w czym jesteśmy dobrzy, za co jesteśmy chwaleni i co samo nam wychodzi.

Podobno receptą na sukces jest znalezienie punktu przecięcia tego, w czym jesteśmy dobrzy, co kochamy robić i co jest potrzebne światu. Te mocne strony są jak kita koguta, od razu je widać.

Ale kogut ma też miękkie podbrzusze, słabsze strony, to co nam nie zawsze wychodzi, za co byliśmy krytykowani, gdzie byliśmy uciszani.

Moim pierwszym projektem internetowym był blog kulinarny. Budowałam go na swoich mocnych stronach, bo umiałam dobrze pisać i blogować. Nie musiałam wychodzić poza swoją strefę komfortu, bo w tym projekcie nie musiałam pokazywać siebie. Taki blog daje jednocześnie rozpoznawalność i anonimowość. To była ta kita koguta. Nuda.

Projektem, który rozwijam teraz, jest podcast. Zbudowany na moim głosie, który nigdy mocną stroną nie był. Oparty na słabościach, powstający z trudnością, prosto z brzucha, z odkrytą twarzą.

Pod moim nazwiskiem. W tym miejscu poza strefą komfortu, gdzie dzieją się cuda.

 

Zostańmy w kontakcie:

Jeśli chcesz być ze mną w kontakcie, polub moje przepisy na FB i IG!

facebook.com

instagram.com

Kontakt:

Kamila Tokarska
+ 48 505861761
kontakt@ugotowanepozamiatane.pl

 

Chcesz przeczytać coś więcej o moim życiu?

Zobacz moje podsumowanie roku.

Moja bucket lista.

wywiad na Gotujmy.pl

Posłuchaj rozmowy ze mną w  Programie 4 Polskiego Radia, gdzie opowiadam o byciu blogerem kulinarnym (od 10 minuty).