Wielkanoc i przednówek to nie są najlepsze chwile dla osób na diecie. Czy jest jakaś świąteczna potrawa, którą można się cieszyć na diecie lub wspomóc się nią, jeśli przesadzimy ze świątecznym obżarstwem? Mniej tłusta niż żurek z kiełbasą, ale przyjemnie pikantna i kojarząca się z wiosną?
Jeśli nie możecie jeść żurku albo jeśli po świętach zostało wam dużo rzeżuchy, która robiła za dekorację stołu, a teraz nie wiemy, co z nią zrobić, to mam pyszny patent.
Zupa z rzeżuchy jest przyjemnie pikantna i bardzo zdrowa. Przy okazji nic się nie zmarnuje, jeśli kupiliśmy pęczek rzeżuchy w celach dekoracyjnych.
Bardzo łatwo można sobie posiać własną rzeżuchę. To jedne z najprzyjaźniejszych kiełków. Do tego pięknie wyglądają na parapecie i na stole!
Domowa uprawa rzeżuchy na wacie
Na talerzyk kładziemy warstwę waty, zwilżamy wodą, posypujemy nasionami rzeżuchy i odstawiamy na 2 dni w ciepłe ciemne miejsce. Po 2 dniach, gdy pojawią się kiełki przenosimy talerzyk na parapet, żeby kiełki rosły już w świetle. Podlewamy codziennie. Rzeżucha jest gotowa po tygodniu i można ją jeść aż zakwitnie.
Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy:
pęczek włoszczyzny – obranej
2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane
po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju
4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki
2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny)
4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół
Przepis na zupę z rzeżuchy
Gotujemy bulion z pęczka włoszczyzny, cebuli, czosnku i przypraw. Po 20 minutach wyjmujemy 2 marchewki z bulionu, kiedy nie są jeszcze rozgotowane i zostawiamy do dekoracji. Kiedy bulion jest gotowy doprawiamy go sosem sojowym i olejem.
Na każdym talerzu układamy po pół marchewki wyjętej z bulionu, ziemniaka i 2 połówki jajka (jeśli je jemy). Zalewamy bulionem. Do każdego talerza wkładamy pół łyżki tartego chrzanu i garść rzeżuchy drobno posiekanej. Podajemy od razu.