Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Ten twarożek to taka wytrawna pascha z sezonowymi warzywami – rzodkiewkami, botwinką i koperkiem.

Kolejna wspaniała rzecz, którą można zrobić z botwinki na wiosnę. Ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki i pokroić pieczywo, jeśli będziemy jeść ten twarożek z chlebem.

Jest też wersja twarożku na słodko (przepis tutaj).

 

Składniki:

 

pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik)

100 g fety

pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g

pół pęczka botwinki drobno pokrojonej

garść umytego i posiekanego szpinaku

pęczek drobno posiekanego koperku

pęczek rzodkiewek startych na tarce

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

szczypta soli

łyżka oliwy z oliwek

gaza opatrunkowa z apteki (pół metrowa) lub muślin i sitko lub durszlak

John Gunther

Przepis na twarożek z botwinką i rzodkiewką

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby nadmiar wody odsączył się do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby twarożek nabrał kształtu.

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Uwielbiam twarożek na śniadanie. Zwykle jem klasyczny ze szczypiorkiem, albo wegański z migdałów, ale jeśli mam czas poprzedniego dnia, to robię truskawkowy twarożek jogurtowy. Robi się go szybko, ale potem trzeba go odstawić na 24h do lodówki lub wiosną na balkon. Jest pyszny, delikatny i przypomina trochę w smaku labneh. Lebneh to właśnie taki delikatny twarożek zrobiony z gęstego greckiego czy bałkańskiego […]

Frittata z botwinką i szpinakiem

Frittata z botwinką i szpinakiem

Botwinka to kolejny wiosenny przebój. Ma malutkie młode buraczki, które smakują każdemu, nawet jeśli nie jest fanem zwykłych buraków, oraz chrupiące liście i łodyżki.  I oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni botwina od boćwiny / mangolda. Nieśmiertelnym klasykiem jest też tarta […]



3 thoughts on “Twarożek z botwinką i rzodkiewką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *