Ten twarożek to taka wytrawna pascha z sezonowymi warzywami – rzodkiewkami, botwinką i koperkiem.
Kolejna wspaniała rzecz, którą można zrobić z botwinki na wiosnę. Ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki i pokroić pieczywo, jeśli będziemy jeść ten twarożek z chlebem.
Jest też wersja twarożku na słodko (przepis tutaj).
Składniki:
pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik)
100 g fety
pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g
pół pęczka botwinki drobno pokrojonej
garść umytego i posiekanego szpinaku
pęczek drobno posiekanego koperku
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek
gaza opatrunkowa z apteki (pół metrowa) lub muślin i sitko lub durszlak
Przepis na twarożek z botwinką i rzodkiewką
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby nadmiar wody odsączył się do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby twarożek nabrał kształtu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Muszę przyznać, że od dziecka nie znoszę twarożku. Kocham wszelkie sery, tylko nie biały
uwielbiamy ser biały z mężem często jemy an śniadanie…wprubuje taka botwinkową wariacje 🙂
Polecam!