Bajgiel z łososiem i koperkiem

Bajgiel z łososiem i koperkiem

Bajgiel jak bajgiel, taka kombinacja to żelazny klasyk. Można jeszcze dodać sobie kapary czy oliwki, ale ja nie chciałam zagłuszać smaku koperku, bo to koperek, który sama wyhodowałam z nasionka. Więcej o moich przygodach z miejskim ogrodnictwem można przeczytać tutaj.

koperek

Ponieważ w piekarni koło mnie nie ma bajgli, kupuję zwykle obwarzanki krakowskie. Ważne, żeby nie trafił nam się stary obwarzanek, bo będzie go ciężko kroić.

 

Składniki:

bajgiel lub świeży obwarzanek krakowski

2 czybate łyżki serka śmietankowego

plasterek wędzonego łososia

2 plasterki czerwonej cebuli

koperek

świeżo zmielony pieprz

 

Jak przygotować bajgla z łososiem i koperkiem?

Obwarzanek kroimy tak, żeby uzyskać 2 kółka. Każdą połówkę smarujemy serkiem. Na jednej z nich układamy łososia, cebulę i koperek, a drugą pieprzymy. Składamy obwarzanek, żeby znowu tworzył całość, kroimy na kawałki i zjadamy.

Bajgiel z łososiem i koperkiem

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki i koreczki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *