Uwielbiam warsztaty dla blogerów i zawsze staram się, żeby moi czytelnicy też coś z nich mieli. Np. jakiś niecodzienny przepis. Kiedy gotowałam ostatnio z Garym Evansem w Cook Up zanotowałam dla was ten przepis na krewetki w panierce tabasco. Prawie tak dobre jak lody guacamole z tabasco.
Były tak pyszne, że wzięłam trochę na wynos, żeby poczęstować przyjaciółkę. Przy okazji tych warsztatów dowiedziałam się też sporo o samym tabasco.
Do tej pory używałam raczej harrisy, ale przekonała mnie konsystencja i wydajność tabasco. Wystarczy kilka kropli, żeby podkręcić smak potrawy.
Tabasco przez 3 lata dojrzewa i fermentuje w beczkach z białego dębu posypanych solą. Nazwa pochodzi od papryczek tabasco, które są głównym składnikiem tego sosu. Pozostałe składniki to po prostu odrobina soli i octu. Nie ma żadnych sztucznych dodatków. Gotowy sos trafia do buteleczek dopiero, kiedy zostaje zamówiony. I tak już od 1868 roku, kiedy Edmund Mclhenny porzucil karierę bankowca, żeby wytwarzać sos z ostrych papryczek tabasco. Mclhenny dalej jest firmą rodzinną i mieści się w tym samym miejscu – na wyspie Avery w Luizjanie. Na warsztatach Gary Evans podawał te krewetki z dipem Avery Island. To nic innego jak sos tatarski z ostrą nutą tabasco. I dużo południowej gościnności!
Ciasta na panierkę z tego przepisu wyjdzie sporo, więc jeśli masz więcej krewetek lub niespodziewanie wpadnie więcej gości, to warto zrobić ich więcej. W końcu przy daniach w głębokim tłuszczu im więcej, tym lepiej, a pracy wcale nie będzie więcej.
Składniki na 4 porcje:
min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają)
olej do smażenia
mąka do oprószenia krewetek
sos tatarski wymieszany z tabasco do podania
Panierka:
100 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki śmietany
100 g sera cheddar startego
4 dymki drobno posiekane
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka soli czosnkowej
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki Tabasco
łyżeczka mielonego kminku
150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
jajko
Przepis na krewetki w panierce tabasco
Składniki panierki wymieszaj w dużej misce. Konsystencja powinna przypominać sos tatarski. Krewetki obtocz w mące a potem w panierce. Smaż je na gorącym oleju przez 3 minuty na złoto w głębokim tłuszczu nagrzanym do 180 stopni. Następnie odsącz na ręcznikach papierowych. Sos tatarski wymieszaj z tabasco (tak ostre jak lubisz) i podaj jako dip do krewetek.