Krewetki w panierce tabasco

Krewetki w panierce tabasco

Uwielbiam warsztaty dla blogerów i zawsze staram się, żeby moi czytelnicy też coś z nich mieli. Np. jakiś niecodzienny przepis. Kiedy gotowałam ostatnio z Garym Evansem w Cook Up zanotowałam dla was ten przepis na krewetki w panierce tabasco. Prawie tak dobre jak lody guacamole z tabasco.

Były tak pyszne, że wzięłam trochę na wynos, żeby poczęstować przyjaciółkę. Przy okazji tych warsztatów dowiedziałam się też sporo o samym tabasco.

Do tej pory używałam raczej harrisy, ale przekonała mnie konsystencja i wydajność tabasco. Wystarczy kilka kropli, żeby podkręcić smak potrawy.

Tabasco przez 3 lata dojrzewa i fermentuje w beczkach z białego dębu posypanych solą. Nazwa pochodzi od papryczek tabasco, które są głównym składnikiem tego sosu. Pozostałe składniki to po prostu odrobina soli i octu. Nie ma żadnych sztucznych dodatków. Gotowy sos trafia do buteleczek dopiero, kiedy zostaje zamówiony. I tak już od 1868 roku, kiedy Edmund Mclhenny porzucil karierę bankowca, żeby wytwarzać sos z ostrych papryczek tabasco. Mclhenny dalej jest firmą rodzinną i mieści się w tym samym miejscu – na wyspie Avery w Luizjanie. Na warsztatach Gary Evans podawał te krewetki z dipem Avery Island. To nic innego jak sos tatarski z ostrą nutą tabasco. I dużo południowej gościnności!

Ciasta na panierkę z tego przepisu wyjdzie sporo, więc jeśli masz więcej krewetek lub niespodziewanie wpadnie więcej gości, to warto zrobić ich więcej. W końcu przy daniach w głębokim tłuszczu im więcej, tym lepiej, a pracy wcale nie będzie więcej.

Składniki na 4 porcje:

min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają)

olej do smażenia

mąka do oprószenia krewetek

sos tatarski wymieszany z tabasco do podania

Panierka:

100 g mąki pszennej

200 g mąki kukurydzianej

2 łyżki kukurydzy z puszki

2 łyżki śmietany

100 g sera cheddar startego

4 dymki drobno posiekane

łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka soli czosnkowej

łyżeczka soli morskiej

2 łyżki Tabasco

łyżeczka mielonego kminku

150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)

jajko

Przepis na krewetki w panierce tabasco

Przepis na krewetki w panierce tabasco

Składniki panierki wymieszaj w dużej misce. Konsystencja powinna przypominać sos tatarski. Krewetki obtocz w mące a potem w panierce. Smaż je na gorącym oleju przez 3 minuty na  złoto w głębokim tłuszczu nagrzanym do 180 stopni. Następnie odsącz na ręcznikach papierowych. Sos tatarski wymieszaj z tabasco (tak ostre jak lubisz) i podaj jako dip do krewetek.


Related Posts

Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z pastą z krewetkami

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kuchni szwedzkiej Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center, które poprowadził szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce Michał Godyń. Oprócz raków najbardziej smakowały mi kanapki z krewetkami zimnowodnymi. Po tych warsztatach zaczęłam robić sobie własną wersję z trochę mniej zdrowymi krewetkami koktajlowymi i  z cebulą. Są pyszne i robi […]

Lody guacamole z tabasco

Lody guacamole z tabasco

Latem mogłabym się żywić tylko lodami. Jem je prawie codziennie, zarówno te własnego wyrobu jaki i kupne. W małych tradycyjnych lodziarniach i w modnych punktach z lodami rzemieślniczymi. Kiedy robi się coś często, każdego dnia idzie nam coraz lepiej. Po kilku miesiącach diety lodowej poczułam się gotowa, żeby wziąć udział w obradach jury technicznego Gelato Festival […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *