Warsztaty kulinarne to świetna zabawa. Pokazują, że gotowanie może być łatwe i przyjemne. To też okazja do spędzenia miło czasu, poznania nowych osób i znanych postaci. Prowadzący to doświadczeni szefowie kuchni i pasjonaci gotowania, których znamy z Instagrama.
Kursy gotowania to świetna okazja, żeby zaskoczyć znajomych nowymi przepisami i żeby doskonalić swój warsztat, bo ktoś pokazuje nam krok po kroku jak coś przygotować i daje nam przepisy do zabrania do domu.
Najlepsze jest to, że nie trzeba sprzątać i robić zakupów, bo na warsztatach kulinarnych mamy już wszelkie niezbędne produkty i sprzęty.
Jakie są moje ulubione przepisy ze wszystkich warsztatów gotowania, na których byłam?
Burger Mateusza Zielonki
Jedne z najpyszniejszych warsztatów gotowania, na których o byłam, prowadził Mateusz Zielonka – zwycięzca 6. edycji Masterchefa. Najbardziej smakowały mi na nich burgery z hummusem, colesławem z czerwonej kapusty i majonezem mango,
Składniki:
2 bułki do burgerów
Kotlety:
100 g hummusu
200 g mięsa
po 40 g orzeszków ziemnych i sezamu
2 łyżki bułki tartej
pół pęczka kolendry
olej do smażenia
Colesław z czerwonej kapusty
150 g kapusty czerwonej
pół kalarepy – marchewki
Majonez mango
jajko
olej
sos Sriracha
100ml pulpy mango
łyżka musztardy
sok z połówki cytryny
Pełny przepis na burgera z majonezem mango i colesławem
Sałatka z brokuła i granatu Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr
Warsztaty to nie tylko pracochłonny comfort food i niezdrowe dania. Można nauczyć się przygotowywać dania, które są szybkie i zdrowe jak ta sałatka.
Składniki:
różyczki z połowy brokuła
pestki z całego granatu
garść migdałów podsmażonych na patelni
10 listków mięty
opakowanie jogurtu wegańskiego lub zwykłego
sól i pieprz
Pełny przepis na sałatkę z brokuła i granatu
Zupa z dyni i ananasa Agaty Wojdy
Bardzo lubię też warsztaty u szefów kuchni. Możemy dzięki temu przygotować sobie coś, co będzie smakować jak z najlepszej restauracji.
Składniki
kilo dyni pokrojonej w kostkę (garść odkładamy do podania)
75 g masła
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu
łyżka pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
otarta skórka i sok z limonki
sok z cytryny
łyżka miodu
1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce
pół łyżeczki papryki w płatkach
pół pęczka kolendry
pół świeżego ananasa
kumin do posypania
4 łyżki orzeszków ziemnych do podania
Przepis na zupę z dyni i ananasa
Ryba po tajsku Tomasza Szymankiewicza
Kolejna zaleta to możliwość spróbowania dań, których nigdy byśmy sami nie przygotowali i poznania przepisów kuchni świata. Znudziła wam się ryba po grecku? To może ryba po tajsku?
Składniki:
200 g. fileta z białej ryby (typu okoń, tilapia) podzielonego na 3-4 cm ukośne kawałki
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sos z warzywami:
ząbek czosnku pokrojony w paski
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
pół łyżki cukru
papryka czerwona
papryka żółta
marchewka
2 liście limonki kafir
Pełny przepis na rybę po tajsku
Tatar z łososia Amelii Gómez
Na warsztatach można też spotkać szefów kuchni z innych krajów, to prawie tak jakbyśmy pojechali uczyć się gotować w Hiszpanii.
Składniki:
350 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm
35 g korniszonów – drobno posiekanych
35 g kaparów – drobno posiekanych
10 g posiekanego koperku
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
80 ml oliwy
Pełny przepis na tatar z łososia
Kurczak na purée z dyni Macieja Nowickiego
Warsztaty kulinarne to nie tylko zupełnie nowe niezwykłe dania, ale też klasyka wywodząca się z kuchni polskiej i staropolskiej. Np. taki stary-nowy przepis na pierś z kurczaka.
Składniki:
2 piersi kurczaka
dynia piżmowa
mała butelka cydru jabłkowego (0,4 litra)
10 dag masła
10 ml śmietany 36%
30 ml octu jabłkowego
po ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry
smalec gęsi do smażenia
kiszone warzywa do dekoracji pokrojone na plasterki (np. rzodkiewki)
Przepis na kurczaka na purée z dyni
Banany z rumem i porzeczką Tomasza Jakubiaka
Nie może się obyć bez deseru. Ważne żeby był efektowny, ale i prosty.
Składniki:
2 twarde banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
50 ml rumu
łyżka ziaren kawy
kilka gałązek porzeczki
kilka listków do dekoracji np. werbeny lub stewi