Jeśli smakował Wam mój domowy twarożek truskawkowy (tu przepis) i lubicie galaretkę, to mam coś dla Was. Nie wiem czy pamiętacie oldschoolową galaretkę śmietanowiec? Była biała z kwadratami wyciętymi z zastygniętej kolorowej galaretki. Ja wolę wersję twarożkową, czyli domowy twarożek z kawałkami galaretki. Wygląda efektownie i jest pyszny.
Składniki na 2 osoby:
duże opakowanie gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego (naturalnego)
opakowanie kupnej galaretki przygotowanej wcześniej wg. przepisu na opakowaniu – mogą być też różne kolory galaretki
pół łyżeczki kardamonu
łyżka miodu
gaza opatrunkowa do odsączenia
Jak przygotować jogurtowiec z galaretką?
Poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej przygotowujemy galaretkę w garnku lub większej misce. Kiedy się zetnie kroimy ją nożem na kwadraty, Jeśli przygotowujemy większą ilość, to możemy mieć 2 galaretki w różnych kolorach.
Jogurtem dokładnie mieszamy z kardamonem i miodem. Dodajemy .galaretkę i delikatnie mieszamy, żeby nie uszkodzić kawałków galaretki.
Sitko wykładamy gazą, przelewamy na nią jogurt i wstawiamy do garnka, żeby przez 24 godziny nadmiar wody z jogurtu odciekł, tworząc pyszny twarożek. Kiedy jest gotowy przekładamy go na talerzyk.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Lubie takie ciacha. Chętnie wypróbuje
Nigdy czegoś podobnego nie jadłam! 🙂 Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Mmm wygląda pysznie! Chyba zrobie!