Klasyczny przepis zmodyfikowany przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów, tak by mogły go jeść osoby na diecie cukrzycowej.
Taki stroganoff był gotowany i jedzony na warsztatach w Akademii Smaku.
Składniki:
250 g polędwicy wołowej
200 ml bulionu
100 g boczniaków
4 cebule
słodka papryka
koncentrat pomidorowy 20 g
musztarda 20 g
jogurt naturalny
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
mąka pszenna, sól, pieprz do oprószenia mięsa
masło klarowane do smażenia
Jak przygotowywać zdrowszą wersję beff stroganoffa?
Bocznianki i ogórki kiszone kroimy w paski,
Czosnek, cebulę i natkę drobno siekamy .
Mięso kroimy w drobne paski w poprzek włókien, tuż przed smażeniem solimy, pieprzymy i oproczamy mąką.
Obsmażone mięso przekładamy do garnka.
Na pozostałym tłuszczu smazymy boczniaki. Przekładamy do garnka z mięsem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, bulion oraz cebulę i ogorki.
Gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz jogurt naturalny.
Podajemy z ryżem.