Jednymi z najbardziej wartościowych warsztatów kulinarnych, na których ostatnio byłam były te prowadzone przez Mateusza Zielonkę – zwycięzcę 6. edycji Masterchefa dla marki Perla.
Na warsztatach gotowaliśmy dania kuchni świata na bazie hummusu. Były burgery z hummusem, colesławem z czerwonej kapusty i majonezem mango, curry na mleku kokosowym z hummusem i pak choi, oraz pyszne gnocchi w sosie maślano-pomidorowo-hummusowym.
Zobaczcie jakie to pyszne i proste przepisy.
Burger z majonezem mango i colesławem z czerwonej kapusty
Składniki:
Kotlety:
- 100 g hummusu
- 200 g mięsa
- po 40 g orzeszków ziemnych i sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- pół pęczka kolendry
- olej do smażenia
Surówka
- 150 g kapusty czerwonej
- pół kalarepy – marchewki
- Majonez smakowy
- jajko
- olej
- sos Sriracha
- 100ml pulpy mango
- łyżka musztardy
- sok z połówki cytryny
Przepis na burgera z majonezem mango i colesławem
Mielone mięso zmieszać delikatnie z hummusem, posiekaną kolendrą, sezamem i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą pieprzem i odrobiną sosu sriracha. Usmażyć na oleju z obu stron 3-4 minuty.
Majonez mango
Żółtko zmiksować z pulpą mango, musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podczas miksowania powoli dodajemy olej słonecznikowy.
Surówka
Warzywa siekamy na mandolinie na cienkie słupki i mieszamy z majonezem mango oraz posiekaną kolendrą.
Bułki rumienimy od wewnętrznej stronym smarujemy majonezem i srirachą, a potem układamy na to burgera. Najpierw kotlet później sałatka, na górze posypujemy prażonymi i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, kilka kropel Srirachy i gotowe.
Curry z hummusem i pak choi
Składniki :
- opakowanie hummusu
- 100ml mleka kokosowego
- limonka
- 4 liście limonki 4 szt.
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 cm imbiru startego na tarce
- 2 szalotki drobno pokrojone
- łyżeczka ziaren kopru włoskiego i kolendry
- pół pak choi
- 4 grzyby shitake
- marchewka
- kolendra – 1/4 pęczka
- sezam – 30g
- 40ml sosu sojowego
- 5ml oleju sezamowego
Przepis na curry z hummusem i pak choi
Na patelni smażymy czosnek, imbir i szarlotkę. Dodajemy prażone i zmielone nasiona kopru i kolendry. Smażymy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy całość i mieszamy z hummusem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy shitake z odrobiną cukru, sezamu, sosu sojowego i soku z limonki, oraz czosnku.
Pak choi przekrawamy wzdłuż i smażymy na tej samej patelni. Marchewkę kroimy na słupki.
Na talerz wykładamy hummus curry, układamy warzywa i grzyby, posypujemy kolendrą, sezamem. Polewamy odrobiną oleju sezamowego i kilkoma kroplami mleka kokosowego, oraz sokiem z limonki i gotowe.
Gnocchi z hummusu z sosem
Składniki:
Kluski:
- 100 g hummusu
- szklanka mąki
- Jajko
- pęczek pietruszki
- Sos:
- 100 g hummusu
- 10 pomidorków cherry
- 4 ząbki czosnki
- oliwa do smażenia
- garść jarmużu
- cytryna
- masło – 50g
- parmezan do dekoracji – 20g
- Sól
- Pieprz
- Orzechy nerkowca
- łyżka miodu
- szczypta chili
Przepis na gnocchi z hummusu z sosem
Hummus mieszamy z mąką, jajkiem i posiekaną drobno pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy w wodzie 2 minuty.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany na plasterki czosnek, pomidorki, orzechy nerkowca, oraz chili. Dodajemy odrobinę hummusu, posiekany jarmuż, zesty z cytryny i wodę z gotujących się gnocchi aż utworzy się gęsty sos. Na koniec dodajemy łyżkę miodu i solidną łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy na patelnie gnocchi.
Podajemy z kilkoma paskami parmezanu i gotowe.