Przepisy z warsztatów z Mateuszem Zielonką

Przepisy z warsztatów z Mateuszem Zielonką

Jednymi z najbardziej wartościowych warsztatów kulinarnych, na których ostatnio byłam były te prowadzone przez Mateusza Zielonkę – zwycięzcę 6. edycji Masterchefa dla marki Perla.

przepisy mateusz zielonka

Na warsztatach gotowaliśmy dania kuchni świata na bazie hummusu. Były burgery z hummusem, colesławem z czerwonej kapusty i majonezem  mango, curry na mleku kokosowym z hummusem i pak choi, oraz pyszne gnocchi w sosie maślano-pomidorowo-hummusowym.

Zobaczcie jakie to pyszne i proste przepisy.

burger

Burger z majonezem mango i colesławem z czerwonej kapusty

Składniki:

Kotlety:

  • 100 g hummusu
  • 200 g mięsa 
  • po 40 g orzeszków ziemnych i sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół pęczka kolendry
  • olej do smażenia

Surówka

  • 150 g kapusty czerwonej
  • pół kalarepy – marchewki 
  • Majonez smakowy
  • jajko
  • olej
  • sos Sriracha 
  • 100ml pulpy mango 
  • łyżka musztardy
  • sok z połówki cytryny

Przepis na burgera z majonezem mango i colesławem

Mielone mięso zmieszać delikatnie z hummusem, posiekaną kolendrą, sezamem i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą pieprzem i odrobiną sosu sriracha. Usmażyć na oleju z obu stron 3-4 minuty.

Majonez mango 

Żółtko zmiksować z pulpą mango, musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podczas miksowania powoli dodajemy olej słonecznikowy. 

Surówka

Warzywa siekamy na mandolinie na cienkie słupki i mieszamy z majonezem mango oraz posiekaną kolendrą.

Bułki rumienimy od wewnętrznej stronym smarujemy majonezem i srirachą, a potem  układamy na to burgera. Najpierw kotlet później sałatka, na górze posypujemy prażonymi i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, kilka kropel Srirachy i gotowe.

curry

Curry z hummusem i pak choi 

Składniki :

  • opakowanie hummusu
  • 100ml mleka kokosowego
  • limonka 
  • 4 liście limonki 4 szt.
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 cm imbiru startego na tarce
  • 2 szalotki drobno pokrojone
  •  łyżeczka ziaren kopru włoskiego i kolendry 
  • pół pak choi
  • 4 grzyby shitake 
  • marchewka 
  • kolendra – 1/4 pęczka 
  • sezam – 30g
  •  40ml sosu sojowego
  • 5ml oleju sezamowego 

Przepis na curry z hummusem i pak choi 

Na patelni smażymy czosnek, imbir i szarlotkę. Dodajemy prażone i zmielone nasiona kopru i kolendry. Smażymy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy całość i mieszamy z hummusem. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy shitake z odrobiną cukru, sezamu, sosu sojowego i soku z limonki, oraz czosnku. 

Pak choi przekrawamy wzdłuż i smażymy na tej samej patelni. Marchewkę kroimy na słupki. 

Na talerz wykładamy hummus curry, układamy warzywa i grzyby, posypujemy kolendrą, sezamem. Polewamy odrobiną oleju sezamowego i kilkoma kroplami mleka kokosowego, oraz sokiem z limonki i gotowe.

gnocchi

Gnocchi z hummusu z sosem 

Składniki:

Kluski:

  • 100 g hummusu
  • szklanka mąki
  • Jajko 
  • pęczek pietruszki
  • Sos:
  • 100 g hummusu
  • 10 pomidorków cherry 
  • 4 ząbki czosnki
  • oliwa do smażenia
  • garść jarmużu 
  • cytryna 
  • masło – 50g
  • parmezan do dekoracji – 20g
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Orzechy nerkowca 
  • łyżka miodu
  • szczypta chili 

Przepis na gnocchi z hummusu z sosem 

Hummus mieszamy z mąką, jajkiem i posiekaną drobno pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Gotujemy w wodzie 2 minuty.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany na plasterki czosnek, pomidorki, orzechy nerkowca, oraz chili. Dodajemy odrobinę hummusu, posiekany jarmuż, zesty z cytryny i wodę z gotujących się gnocchi aż utworzy się gęsty sos. Na koniec dodajemy łyżkę miodu i solidną łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy na patelnie gnocchi. 

Podajemy z kilkoma paskami parmezanu i gotowe. 


Related Posts

Hummus z masłem orzechowym

Hummus z masłem orzechowym

Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.   Składniki: 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka) 4 czubate łyżki masła orzechowego 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę […]

Kuchnia libańska – najlepsze przepisy

Kuchnia libańska – najlepsze przepisy

Dlaczego kuchnia libańska? Podobno najlepsza kuchnia świata jest właśnie w Libanie? Kochają ją zwłaszcza miłośnicy humusów, sałatek i mezze.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *