Niedzielny obiad w stylu hiszpańskim

Niedzielny obiad w stylu hiszpańskim

Dziś będzie obiad w stylu hiszpańskim. Przepisy pochodzą z kuchni Amelii Gómez, właścicielki Travel & Cuisine. Amelia prowadziła warsztaty gtowania w Ambasadzie Hiszpanii, zorganizowane przez Agencję Promocji Regionu Andaluzji – Extenda.

oliwa z oliwek


Głównym bohaterem tych warsztatów była oliwa z oliwek extra virgin, więc każde danie ma jej odrobinę.


Zaczniemy od chłodnika z pomidorów i buraków, przystawką będzie pyszny tatar z łososia a na danie główne podamy wyjątkową rybę z anyżem i gulasz warzywny.
Będzie pysznie!

Chłodnik z pomidorów i buraków

Chłodnik z pomidorów i buraków

Składniki:
700 g dojrzałych pomidorów obranych ze skórki lub opakowanie passaty pomidorowej
300 g ugotowanych i obranych ze skórki buraków
ząbek czosnku przetarty przez praskę
duża szczypta soli
łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
100 ml oliwy extra virgin
100 g twarogu
10 g posiekanego szczypiorku

Przepis na chłodnik z pomidorów i buraków
Pomidory, buraki, czosnek, sól i ocet zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką oliwę aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Chłodnik podawać schłodzony z kulkami z twarogu wymieszanego ze szczypiorkiem. Kulki formujemy przy pomocy 2 łyżek. Bardzo proste i pyszne

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Składniki:
350 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm
35 g korniszonów – drobno posiekanych
35 g kaparów – drobno posiekanych
10 g posiekanego koperku
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
80 ml oliwy extra virgin

Przepis na tatar z łososia
Przy pomocy blendera ukręcić majonez. Do jajka, koperku i soli dodawać oliwę cienką strużką aż powstanie emulsja.
Łososia wymieszać z korniszonami i kaparami. Przyprawić solą i pieprzem. Tatar ułożyć na talerzu i polać majonezem koperkowym..

Gulasz warzywny z fasolą

Gulasz warzywny z fasolą

Składniki:
cebula drobno posiekana
ząbek czosnku przetarty przez praskę
3 łyżki stołowe oliwy extra virgin
pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
pół papryki zielonej pokrojonej w kostkę
pół papryki żółtej pokrojonej w kostkę
2 ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm
2 marchewki pokrojone w kostkę podobnej wielkości
ćwiartka dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
biała rzepa pokrojona w kostkę
liść laurowy
sól, świeżo mielony pieprz
łyżeczka papryki wędzonej słodkiej

puszka białej fasoli – lub 400 g ugotowanej

Przepis na gulasz warzywny z fasolą
Wlać do garnka oliwę i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i papryki. Dodać pozostałe warzywa i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Do warzyw dodać wodę, tak żeby przykryła je w całości i dusić pod przykryciem 10 minut.
Na koniec dodać fasolę i listek laurowy. Dusić na małym ogniu około godziny.

Ryba w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem

RYBA W OLIWIE AROMATYZOWANEJ POMARAŃCZĄ I ANYŻEM

Składniki na 4 porcje:
400 g świeżego dorsza lub innej białej ryby dobrej jakości (4 kawałki filetu oczyszczone z ości)
pół litra oliwy z oliwek
skórka starta z całej pomarańczy
3 gwiazdki anyżu


Przepis na rybę w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem
Do garnka zetrzeć skórkę z całej pomarańczy, dodać gwiazdki anyżu i zalać oliwą. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przykryć, ostudzić i odstawić na minimum pół godziny a najlepiej na całą noc do lodówki już razem z rybą. Najlepiej już w naczyniu żaroodpornym, które można włożyć do mikrofalówki i pod przykryciem.
Przed samym podaniem włożyć zanurzoną w oliwie rybę na 3-3,5 minuty do mikrofali ustawionej na maksymalną moc.


Related Posts

Jaki olej na cholesterol?

Jaki olej na cholesterol?

Wiele osób boryka się ze zbyt wysokim cholesterolem. Aby obniżyć jego poziom, warto stosować odpowiednią dietę. Jaki olej na obniżenie cholesterolu będzie najlepszy?

Którą oliwę z oliwek wybrać?

Którą oliwę z oliwek wybrać?

Trudno wyobrazić sobie przygotowanie smacznych potraw bez użycia oliwy, dlatego warto zmienić olej na porządną oliwę z oliwek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *