Dziś będzie obiad w stylu hiszpańskim. Przepisy pochodzą z kuchni Amelii Gómez, właścicielki Travel & Cuisine. Amelia prowadziła warsztaty gtowania w Ambasadzie Hiszpanii, zorganizowane przez Agencję Promocji Regionu Andaluzji – Extenda.
Głównym bohaterem tych warsztatów była oliwa z oliwek extra virgin, więc każde danie ma jej odrobinę.
Zaczniemy od chłodnika z pomidorów i buraków, przystawką będzie pyszny tatar z łososia a na danie główne podamy wyjątkową rybę z anyżem i gulasz warzywny.
Będzie pysznie!
Chłodnik z pomidorów i buraków
Składniki:
700 g dojrzałych pomidorów obranych ze skórki lub opakowanie passaty pomidorowej
300 g ugotowanych i obranych ze skórki buraków
ząbek czosnku przetarty przez praskę
duża szczypta soli
łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
100 ml oliwy extra virgin
100 g twarogu
10 g posiekanego szczypiorku
Przepis na chłodnik z pomidorów i buraków
Pomidory, buraki, czosnek, sól i ocet zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką oliwę aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Chłodnik podawać schłodzony z kulkami z twarogu wymieszanego ze szczypiorkiem. Kulki formujemy przy pomocy 2 łyżek. Bardzo proste i pyszne
Tatar z łososia
Składniki:
350 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm
35 g korniszonów – drobno posiekanych
35 g kaparów – drobno posiekanych
10 g posiekanego koperku
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
80 ml oliwy extra virgin
Przepis na tatar z łososia
Przy pomocy blendera ukręcić majonez. Do jajka, koperku i soli dodawać oliwę cienką strużką aż powstanie emulsja.
Łososia wymieszać z korniszonami i kaparami. Przyprawić solą i pieprzem. Tatar ułożyć na talerzu i polać majonezem koperkowym..
Gulasz warzywny z fasolą
Składniki:
cebula drobno posiekana
ząbek czosnku przetarty przez praskę
3 łyżki stołowe oliwy extra virgin
pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
pół papryki zielonej pokrojonej w kostkę
pół papryki żółtej pokrojonej w kostkę
2 ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm
2 marchewki pokrojone w kostkę podobnej wielkości
ćwiartka dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
biała rzepa pokrojona w kostkę
liść laurowy
sól, świeżo mielony pieprz
łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
puszka białej fasoli – lub 400 g ugotowanej
Przepis na gulasz warzywny z fasolą
Wlać do garnka oliwę i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i papryki. Dodać pozostałe warzywa i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Do warzyw dodać wodę, tak żeby przykryła je w całości i dusić pod przykryciem 10 minut.
Na koniec dodać fasolę i listek laurowy. Dusić na małym ogniu około godziny.
RYBA W OLIWIE AROMATYZOWANEJ POMARAŃCZĄ I ANYŻEM
Składniki na 4 porcje:
400 g świeżego dorsza lub innej białej ryby dobrej jakości (4 kawałki filetu oczyszczone z ości)
pół litra oliwy z oliwek
skórka starta z całej pomarańczy
3 gwiazdki anyżu
Przepis na rybę w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem
Do garnka zetrzeć skórkę z całej pomarańczy, dodać gwiazdki anyżu i zalać oliwą. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przykryć, ostudzić i odstawić na minimum pół godziny a najlepiej na całą noc do lodówki już razem z rybą. Najlepiej już w naczyniu żaroodpornym, które można włożyć do mikrofalówki i pod przykryciem.
Przed samym podaniem włożyć zanurzoną w oliwie rybę na 3-3,5 minuty do mikrofali ustawionej na maksymalną moc.