Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Właśnie zjadam ostatnie kwiaty cukinii z mojej działki. Kwiaty dyni też już poszły. Cóż, jesień! W każdym razie ta pasta jajeczna to będzie wyjątkowe śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania na trawie. Jednym z moich ulubionych zestawów są bułeczki z pastą jajeczną. Dziś w wersji z hummusem i  natką pietruszki. Do tego moje ukochane kwiaty cukinii i śniadanie mistrzów gotowe.  Żegnaj, szara środo, witaj smaku lata!

Składniki na 2 porcje:

na pastę:

4 jajka na twardo (ugotowane 8 minut od momentu zagotowania się wody)

garść natki pietruszki – drobno posiekanej

łyżka jogurtu greckiego

100 g hummusu

łyżeczka musztardy

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

dodatkowo:

2 kwiaty cukinii lub dyni

surowe jajko

łyżka masła

bułeczka

kiełki do dekoracji (opcjonalnie)

pasta jajeczna

Przepis na pastę jajeczną z hummusem i kwiatami cukinii:

Jajka na twardo posiekać i wymieszać z natką, jogurtem, hummusem, musztardą, solę i pieprzem. Kwiaty cukinii umyć dokładnie i usunąć pręciki ze środka. Bułkę przekroić na pół i każdą połówkę posmarować grubo pastą jajeczną. Kwiaty cukinii napełnić w środku pozostałą pastą jajeczną. Surowe jajko rozbełtać, obtoczyć w nim kwiaty cukinii i smażyć je na patelni z masłem (aż jajko się zetnie).

Usmażony kwiat cukinii położyć na bułeczce z pastą jajeczną, udekorować kiełkami i jeść od razu póki ciepłe.

pasta jajeczna

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z pastą z krewetkami

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kuchni szwedzkiej Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center, które poprowadził szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce Michał Godyń. Oprócz raków najbardziej smakowały mi kanapki z krewetkami zimnowodnymi. Po tych warsztatach zaczęłam robić sobie własną wersję z trochę mniej zdrowymi krewetkami koktajlowymi i  z cebulą. Są pyszne i robi […]

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *