Właśnie zjadam ostatnie kwiaty cukinii z mojej działki. Kwiaty dyni też już poszły. Cóż, jesień! W każdym razie ta pasta jajeczna to będzie wyjątkowe śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania na trawie. Jednym z moich ulubionych zestawów są bułeczki z pastą jajeczną. Dziś w wersji z hummusem i natką pietruszki. Do tego moje ukochane kwiaty cukinii i śniadanie mistrzów gotowe. Żegnaj, szara środo, witaj smaku lata!
Składniki na 2 porcje:
na pastę:
4 jajka na twardo (ugotowane 8 minut od momentu zagotowania się wody)
garść natki pietruszki – drobno posiekanej
łyżka jogurtu greckiego
100 g hummusu
łyżeczka musztardy
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
dodatkowo:
2 kwiaty cukinii lub dyni
surowe jajko
łyżka masła
bułeczka
kiełki do dekoracji (opcjonalnie)
Przepis na pastę jajeczną z hummusem i kwiatami cukinii:
Jajka na twardo posiekać i wymieszać z natką, jogurtem, hummusem, musztardą, solę i pieprzem. Kwiaty cukinii umyć dokładnie i usunąć pręciki ze środka. Bułkę przekroić na pół i każdą połówkę posmarować grubo pastą jajeczną. Kwiaty cukinii napełnić w środku pozostałą pastą jajeczną. Surowe jajko rozbełtać, obtoczyć w nim kwiaty cukinii i smażyć je na patelni z masłem (aż jajko się zetnie).
Usmażony kwiat cukinii położyć na bułeczce z pastą jajeczną, udekorować kiełkami i jeść od razu póki ciepłe.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!