Obiad na Boże Narodzenie z niemieckim winem

Obiad na Boże Narodzenie z niemieckim winem

W tym tygodniu świętowanie zaczyna się już w weekend, więc niedzielny obiad będzie w stylu świąt Bożego Narodzenia.

Na pewno znajdzie się ktoś, kto kocha zupę grzybową czy karpia i dla którego święta mogłyby trwać cały rok.

Zestaw pochodzi z warsztatów z moją ukochaną szefową kuchni Agatą Wojdą.
Warsztaty dla blogerów zostały zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool i dotyczyły łączenia świątecznych smaków polskich i niemieckich i dobierania ich do win niemieckich.
W końcu wina z danej szerokości geograficznej pasują najlepiej do dań z podobnego klimatu, więc co może być lepsze niż polskie dania i niemieckie wina.
Na dzisiejszy obiad będzie zupa krem z grzybów i karp z pęczakiem. W sumie mogę tak jeść całą zimę, bo uwielbiam wigilijne smaki.

Agata Wojda ugotowanepozamiatane.pl
Fot.: www.czteryfajery.pl

Zupa krem z grzybów

Składniki na 4 porcje zupy grzybowej:
włoszczyzna
40 g suszonych grzybów
pół kilo oczyszczonych pieczarek – zostawiamy kilka kilka kapeluszy do dekoracji
pół kilo podgrzybków – mogą być mrożone

2 łyżki masła
łyżka cukru
2 ząbki czosnku posiekane
puszka ciecierzycy odsączona z zalewy
2 twarde pierniczki (np. starte na tarce katarzynki lub piernik gastrononiczny) do dekoracji
2 średnie cebule drobno posiekane
4 łyżki sosu sojowego
ocet balsamiczny
por
Olej do głębokiego smażenia
Sól, pieprz, cukier

kropla oliwy do dekoracji

zupa grzybowa

Przepis na krem z grzybów z dekoracją ze smażonego pora

Gotujemy bulion grzybowy z włoszczyzny i suszonych grzybów . Pieczarki kroimy w plasterki (zostawiając kilka ładnych kapeluszy pieczarek do dekoracji), podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Główki pieczarek, które mamy pozostawione do dekoracji smażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy z boku.

Na maśle podsmażamy cebulę, łyżeczkę cukru i pokrojone na plasterki pieczarki. Kiedy się zrumienią dodajemy podgrzybki, ciecierzycę, łyżkę octu balsamicznego i czosnek. Po kilku minutach smażenia zalewamy grzyby bulionem i gotujemy 25 minut.
Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem.
Białą część pora kroimy w cieniutkie paseczki o grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem i lekko solimy. ]
Zupę podajemy z paskami pora i kapeluszem pieczarki oraz z chlustem oliwy.

Jakie wino pasuje do zupy grzybowej?

 

A że tylko głupie nie piją przy zupie, to podajemy ją też z kieliszkiem wina np spätburgundera lub silvanera.

Na warsztatach podano do niej:

Castell – Castell silvaner z 2017 z Weingut Castell. Silvanera pije się zwykle do szparagów, ale dobrze pasuje też do innych warzyw szczególnie do grzybów, ponieważ jest świeże z nutami maślanych szparagów, zielonego jabłka i cytrusów.
Grzybową można też pić z czerwonym winem np ze spätburgunderem (pino noir) z 2015 z winnicy Thörle, który przez swoją owocowość dobrze podkreślał ziemiste nuty grzybów.

karp z kaszą pęczak

Karp z musem chrzanowym i kaszą pęczak

 

Składniki dla 4 osób:

Karp :

2 płaty karpia, oczyszczonego z ości
masło klarowane do smażenia
cebula pokrojona w krążki
sól, pieprz
sok z cytryny
Mąka, 2 jajka i pół szklanki bułki tartej do panierowania
ćwierć kostki świeżego masła do zapieczenia w piekarniku

Przepis na karpia

Karpia kroimy w 3-4 cm paski, układamy z cebulą lekko solimy i pieprzymy. Odkładamy na minimum na godzinę a następnie smażymy na klarowanym maśle. Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy z obu ston stron. Po usmażeniu zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą w 180 stopniach przez 10 minut pod przykryciem z dodatkiem świeżego masła.

Mus chrzanowy

ćwierć kilo sera naturalnego w wiaderku (na sernik)
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie
50 ml śmietany tłustej 36%
2 łyżki chrzanu
pół łyżeczki miodu
szczypta soli

Przepis na mus chrzanowy do polania ryby
Mieszamy ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Doprawiamy solą i miodem i wkładamy na stężenie do lodówki

Pęczak z suszonymi owocami

cebula drobno pokrojona
kostka masła
120g dobrze wypłukanej kaszy pęczak
50 g rodzynek
40 g innych suszonych nie bardzo słodkich owoców np. jagód, malin, żurawiny, miechunek
¾ litra wody
pół łyżeczki czarnuszki
pół łyżeczki kuminu
skórka otarta z pomarańczy
Sól, pieprz

sok z cytryny do podania

natka pietruszki dodekoracji

Przepis na kaszę pęczak z suszonymi owocami

Smażymy cebulę na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. wstawiamy przykryte do piekarnika i pieczemy godzinę w 150 stopniach zaglądając kilka razy, żeby dolać więcej wody. Przed podaniem mieszamy kasze z sokiem z cytryny.

Całość:
Na kaszy układamy kawałek ryby, trochę cebuli i polewamy musem chrzanowym. Dekurujemy listkiem pietruszki lub inną zieleniną.

Kamila Tokarska ugotowanepozamiatane

Jakie wino będzie pasować do karpia?

Na naszej kolacji podano je z wytrawnym Scheurebe z 2017 z winnicy Geil. Scheurebe to typowa niemiecka odmiana,która ma dopiero 100 lat. Nie jest zbyt znana w Polsce, ale ma swoich miłośników ze względu na delikatną paletę z nutami białych owoców, dobrą kwasowość i luciutką goryczkę.

Drugim winem, które dużo bardziej smakowało mi z naszym karpiem był riesling The daily August Riesling z rocznika 2016 od Augusta Kesselera – producenta z Rheingau. Kocham riesling – jego orzeźwiającą kwasowość i świeże owocowe nuty, więc na pewno znajdzie się on na moim (około) świątecznym stole.


Related Posts

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one […]

Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne

Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne

Bigos jest jedną z ulubionych potraw wigilijnych podawanych do stołu w wielu polskich domach. Mimo długiego procesu jego wykonania, wiele z nas tęskni za jego smakiem i nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niego.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *