W tym tygodniu świętowanie zaczyna się już w weekend, więc niedzielny obiad będzie w stylu świąt Bożego Narodzenia.
Na pewno znajdzie się ktoś, kto kocha zupę grzybową czy karpia i dla którego święta mogłyby trwać cały rok.
Zestaw pochodzi z warsztatów z moją ukochaną szefową kuchni Agatą Wojdą.
Warsztaty dla blogerów zostały zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool i dotyczyły łączenia świątecznych smaków polskich i niemieckich i dobierania ich do win niemieckich.
W końcu wina z danej szerokości geograficznej pasują najlepiej do dań z podobnego klimatu, więc co może być lepsze niż polskie dania i niemieckie wina.
Na dzisiejszy obiad będzie zupa krem z grzybów i karp z pęczakiem. W sumie mogę tak jeść całą zimę, bo uwielbiam wigilijne smaki.
Zupa krem z grzybów
Składniki na 4 porcje zupy grzybowej:
włoszczyzna
40 g suszonych grzybów
pół kilo oczyszczonych pieczarek – zostawiamy kilka kilka kapeluszy do dekoracji
pół kilo podgrzybków – mogą być mrożone
2 łyżki masła
łyżka cukru
2 ząbki czosnku posiekane
puszka ciecierzycy odsączona z zalewy
2 twarde pierniczki (np. starte na tarce katarzynki lub piernik gastrononiczny) do dekoracji
2 średnie cebule drobno posiekane
4 łyżki sosu sojowego
ocet balsamiczny
por
Olej do głębokiego smażenia
Sól, pieprz, cukier
kropla oliwy do dekoracji
Przepis na krem z grzybów z dekoracją ze smażonego pora
Gotujemy bulion grzybowy z włoszczyzny i suszonych grzybów . Pieczarki kroimy w plasterki (zostawiając kilka ładnych kapeluszy pieczarek do dekoracji), podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Główki pieczarek, które mamy pozostawione do dekoracji smażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy z boku.
Na maśle podsmażamy cebulę, łyżeczkę cukru i pokrojone na plasterki pieczarki. Kiedy się zrumienią dodajemy podgrzybki, ciecierzycę, łyżkę octu balsamicznego i czosnek. Po kilku minutach smażenia zalewamy grzyby bulionem i gotujemy 25 minut.
Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem.
Białą część pora kroimy w cieniutkie paseczki o grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem i lekko solimy. ]
Zupę podajemy z paskami pora i kapeluszem pieczarki oraz z chlustem oliwy.
Jakie wino pasuje do zupy grzybowej?
A że tylko głupie nie piją przy zupie, to podajemy ją też z kieliszkiem wina np spätburgundera lub silvanera.
Na warsztatach podano do niej:
Castell – Castell silvaner z 2017 z Weingut Castell. Silvanera pije się zwykle do szparagów, ale dobrze pasuje też do innych warzyw szczególnie do grzybów, ponieważ jest świeże z nutami maślanych szparagów, zielonego jabłka i cytrusów.
Grzybową można też pić z czerwonym winem np ze spätburgunderem (pino noir) z 2015 z winnicy Thörle, który przez swoją owocowość dobrze podkreślał ziemiste nuty grzybów.
Karp z musem chrzanowym i kaszą pęczak
Składniki dla 4 osób:
Karp :
2 płaty karpia, oczyszczonego z ości
masło klarowane do smażenia
cebula pokrojona w krążki
sól, pieprz
sok z cytryny
Mąka, 2 jajka i pół szklanki bułki tartej do panierowania
ćwierć kostki świeżego masła do zapieczenia w piekarniku
Przepis na karpia
Karpia kroimy w 3-4 cm paski, układamy z cebulą lekko solimy i pieprzymy. Odkładamy na minimum na godzinę a następnie smażymy na klarowanym maśle. Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy z obu ston stron. Po usmażeniu zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą w 180 stopniach przez 10 minut pod przykryciem z dodatkiem świeżego masła.
Mus chrzanowy
ćwierć kilo sera naturalnego w wiaderku (na sernik)
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie
50 ml śmietany tłustej 36%
2 łyżki chrzanu
pół łyżeczki miodu
szczypta soli
Przepis na mus chrzanowy do polania ryby
Mieszamy ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Doprawiamy solą i miodem i wkładamy na stężenie do lodówki
Pęczak z suszonymi owocami
cebula drobno pokrojona
kostka masła
120g dobrze wypłukanej kaszy pęczak
50 g rodzynek
40 g innych suszonych nie bardzo słodkich owoców np. jagód, malin, żurawiny, miechunek
¾ litra wody
pół łyżeczki czarnuszki
pół łyżeczki kuminu
skórka otarta z pomarańczy
Sól, pieprz
sok z cytryny do podania
natka pietruszki dodekoracji
Przepis na kaszę pęczak z suszonymi owocami
Smażymy cebulę na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. wstawiamy przykryte do piekarnika i pieczemy godzinę w 150 stopniach zaglądając kilka razy, żeby dolać więcej wody. Przed podaniem mieszamy kasze z sokiem z cytryny.
Całość:
Na kaszy układamy kawałek ryby, trochę cebuli i polewamy musem chrzanowym. Dekurujemy listkiem pietruszki lub inną zieleniną.
Jakie wino będzie pasować do karpia?
Na naszej kolacji podano je z wytrawnym Scheurebe z 2017 z winnicy Geil. Scheurebe to typowa niemiecka odmiana,która ma dopiero 100 lat. Nie jest zbyt znana w Polsce, ale ma swoich miłośników ze względu na delikatną paletę z nutami białych owoców, dobrą kwasowość i luciutką goryczkę.
Drugim winem, które dużo bardziej smakowało mi z naszym karpiem był riesling The daily August Riesling z rocznika 2016 od Augusta Kesselera – producenta z Rheingau. Kocham riesling – jego orzeźwiającą kwasowość i świeże owocowe nuty, więc na pewno znajdzie się on na moim (około) świątecznym stole.