Dziś kolejny deser dla osób, dla których najlepszym deserem jest śledź. Jeśli potrzebne jest coś na specjalne okazje – urodziny czy wystawne świąteczne śniadanie, to najlepiej sprawdzi się smörgåstårta, czyli prawie szwedzki tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się go całkiem szybko
Składniki na tort kanapkowy dla 2 osób:
opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek)
warstwa tuńczykowa:
2 jajka ugotowane na twardo i obrane
puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości)
pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli
6 czarnych oliwek ze słoika
łyżka kaparów ze słoika
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
pół pęczka koperku
warstwa sardynkowa:
puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki)
2 jajka ugotowane na twardo i obrane
pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli
2 łyżki jogurtu greckiego
pół pęczka koperku
krem do tortu:
opakowanie 100 g serka twarogowego (typu Almette) – u mnie ziołowy
dekoracja:
100 g wędzonego łososia w plastrach
ogórek umyty i pokrojony na cienkie plasterki
łyżka kawioru lub krewetek (opcjonalnie)
kilka czarnych oliwek
ćwierć pomarańczy lub cytryny pokrojone na cząstki
Przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami
Przygotowujemy pasty z tuńczyka i sardynek miksując wszystkie składniki (osobno tuńczykowe i sardynowe) i przekładając do 2 osobnych miseczek.
Na talerzu, na którym będzie podawany tort układamy pierwszą kromkę pumpernikla. Smarujemy grubą warstwą pasty tuńczykowej i układamy kilka plasterków ogórka. Przekładamy kolejną kromką, którą smarujemy pastą sardynkową i znowu kilkoma plastrami ogórka. Kontynuujemy aż do ostatniej kromki pumpernikla. Dociskamy torcik, żeby nadmiar pasty wypłynął na krawędzie.
Następnie smarujemy torcik ze wszystkich stron pozostałą pastą rybną i twarożkiem ziołowym. Dekorujemy łososiem (przykrywając rogi i wszystkie miejsca gdzie spod twarożku widać jeszcze chleb), plastrami ogórka, ćwiartką pomarańczy, oliwkami i kawiorem (jeśli mamy).
Podajemy od razu, ale spokojnie możemy go przechowywać w lodówce do kolejnego dnia.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Jadłam kiedyś coś podobnego i smakowało mi.
To bardzo smakowite połączenie a rodzaj pasty można sobie modyfikować
Wygląda fantastycznie. Łososia uwielbiam, więc zdecydowanie to moje smaki
Napisz jak wyszło
Cudowny tort! Pokuszę się chyba o wykonanie 🙂
Koniecznie!