Kuchnia tajska to wyrazistość, chrupiące kolorowe warzywa i harmonia smaków do przygotowania w 10 minut. I to ze składników, które mamy w domu. Sos rybny i pasta curry to pyszny dodatek, który przyda się podkręcenia smaku wielu dań. Wystarczy je kupić raz, bo starczają na długo.
Liście limonki kafir można mieć zawsze w zamrażarce.
Warto też wypróbować grzyby shitake, są pyszne i zdrowe. Dziś na obiad będzie zupa z kurczakiem i brokułem.
Składniki:
- ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- szalotka – pokrojona w piórka
- pół piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę
- 6 suszonych grzybów shitake — zalane wrzątkiem i zostawione do namoczenia na 10 minut
- różyczki z brokuła
- marchewka pokrojona w talarki
- pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
- pół szklanki wody
- łyżka sosu rybnego
- łyżka pasty czerwone curry
- 2 liście limonki kafir (mrożone)
- puszka mleka kokosowego (na koniec)
Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Kurczaka lekko obsmażamy na patelni. Czosnek, szalotkę, marchewkę, namoczone grzyby, paprykę i brokuła dusimy 10 minut z pół szklanki wody i podsmażonym kurczakiem.
Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze.