Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i brokułami

Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i brokułami

Kuchnia tajska to wyrazistość, chrupiące kolorowe warzywa i harmonia smaków do przygotowania w 10 minut. I to ze składników, które mamy w domu. Sos rybny i pasta curry to pyszny dodatek, który przyda się podkręcenia smaku wielu dań. Wystarczy je kupić raz, bo starczają na długo.

Liście limonki kafir można mieć zawsze w zamrażarce. 

Warto też wypróbować grzyby shitake, są pyszne i zdrowe. Dziś na obiad będzie zupa z kurczakiem i brokułem.

Składniki:

  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • szalotka – pokrojona w piórka
  • pół piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę
  • 6 suszonych grzybów shitake — zalane wrzątkiem i zostawione do namoczenia na 10 minut
  • różyczki z brokuła
  • marchewka pokrojona w talarki
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • pół szklanki wody
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka pasty czerwone curry
  • 2 liście limonki kafir (mrożone)
  • puszka mleka kokosowego (na koniec)

Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Kurczaka lekko obsmażamy na patelni. Czosnek, szalotkę, marchewkę, namoczone grzyby, paprykę i brokuła dusimy 10 minut z pół szklanki wody i podsmażonym kurczakiem.

Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze.

Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i brokułami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *