Kuchnia tajska i jej przepisy to wyrazistość, chrupiące warzywa i harmonia smaków. To też dania, które można przygotować w 5 minut. Oryginalny smak może być trudny do uzyskania, ale w ciemne zimowe wieczory możemy zrobić sobie szybsze wersje.
Podstawy kuchni tajskiej poznałam na warsztatach Tomasza Szymankiewicza w Studiu Sztuki Kulinarnej. Często wracam do tych prostych dań w jeszcze prostszej, domowej wersji.
Liście limonki kaffir można mieć zawsze w zamrażarce, podobnie krewetki. Sos rybny czy ostrygowy wystarczy kupić raz – te produkty się nie psują szybko, podobnie jak makaron
ryżowy i gotowe pasty typu tom kha czy czerwone curry.
Wystarczy dowolne świeże warzywo i mamy prawie tajskie danie, które poprawi nam humor i będzie gotowe szybciej niż jedzenie z dostawą.
Zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Składniki:
ząbek czosnku pokrojony w plasterki
szalotka – pokrojona w piórka
pół filetu z piersi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki wody
łyżka sosu rybnego
łyżka pasty tom kha
6 grzybów trawnych z puszki
2 liście limonki kaffir (mrożone)
świeża kolendra do podania
Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Czosnek i szalotkę lekko podsmażamy w garnku. Dodajemy kurczaka i paprykę. Kiedy lekko się podsmażą dodajemy wodę z mlekiem kokosowym, pastę tom kha i sos rybny. Gotujemy ok. 5 min. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir i przekrojone na pół grzyby trawne.
Wlewamy zupę na talerze i dekorujemy listkami kolendry.
Ryba po tajsku
Składniki:
200 g. fileta z białej ryby (typu okoń, tilapia) podzielonego na 3-4 cm ukośne kawałki
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sos z warzywami:
ząbek czosnku pokrojony w paski
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
pół łyżki cukru
papryka czerwona
papryka żółta
marchewka
2 liście limonki kafir
Przepis na rybę po tajsku
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy sos rybny, sos ostrygowy, cukier i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy liście limonki kafir i wyłączamy gaz.
Na talerzu układamy rybę, polewamy sosem i dekorujemy warzywami.
Podajemy na zimno.
Smażony makaron z tofu
Składniki:
60 g makaronu ryżowego
ząbek czosnku pokrojony w paski
pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
pół papryki czerwonej pokrojonej w paski
kilka strączków fasolki szparagowej oczyszczonej
garść kiełków fasoli mung
podsmażone na patelni tofu pokrojone w kostkę
łyżeczka sosu z tamaryndowca
3 łyżki sosu rybnego
pół łyżki brązowego cukru
sok z limonki
cebula dymka wraz z natką
jajko
łyżka orzeszków ziemnych do dekoracji
kolendra do dekoracji
sok wyciśnięty z całej limonki
Przepis na smażony makaron z tofu
Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony w paski czosnek, cebulę i lekko podsmażyć. Makaron zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać odcedzony makaron, sos rybny, sos z tamaryndowca, cukier i dokładnie wymieszać. Dodać podsmażone tofu, dymkę, kiełki. Wymieszać i przesunąć na bok patelni. Na wolną część patelni wbić jajko. Kiedy jajko się zetnie dokładnie wymieszać je z makaronem.
Wykładamy danie na talerz, posypujemy orzechami, kolendrą, polewamy sokiem z limonki.
Pudding z tapioki i liczi
Składniki:
pół szklanki drobnej tapioki – namoczonej w wodzie przez noc
3 razy tyle wody, co było na początku suchej tapioki
50 ml mleka kokosowego
duża szczypta soli i cukru
owoce liczi do dekoracji – z puszki – wraz z kilkoma łyżkami zalewy
Przepis na pudding z tapioki i liczi
Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli i cukru. Wsypujemy tapiokę i gotujemy aż nabierze szklistego koloru i będzie miękka. Dodajemy mleko kokosowe i zalewę z puszki liczi.
Mieszamy, przekładamy do naczynek, dodajemy owoce i polewamy łyżką zalewy z puszki liczi.