Niedzielny obiad w stylu tajskim

Niedzielny obiad w stylu tajskim

Kuchnia tajska i jej przepisy to wyrazistość, chrupiące warzywa i harmonia smaków. To też dania, które można przygotować w 5 minut. Oryginalny smak może być trudny do uzyskania, ale w ciemne zimowe wieczory możemy zrobić sobie szybsze wersje.


Podstawy kuchni tajskiej poznałam na warsztatach Tomasza Szymankiewicza w Studiu Sztuki Kulinarnej. Często wracam do tych prostych dań w jeszcze prostszej, domowej wersji.

Liście limonki kaffir można mieć zawsze w zamrażarce, podobnie krewetki. Sos rybny czy ostrygowy wystarczy kupić raz – te produkty się nie psują szybko, podobnie jak makaron
ryżowy i gotowe pasty typu tom kha czy czerwone curry.

Wystarczy dowolne świeże warzywo i mamy prawie tajskie danie, które poprawi nam humor i będzie gotowe szybciej niż jedzenie z dostawą.

Zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Składniki:

ząbek czosnku pokrojony w plasterki
szalotka – pokrojona w piórka
pół filetu z piersi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki wody
łyżka sosu rybnego
łyżka pasty tom kha
6 grzybów trawnych z puszki
2 liście limonki kaffir (mrożone)
świeża kolendra do podania

Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Czosnek i szalotkę lekko podsmażamy w garnku. Dodajemy kurczaka i paprykę. Kiedy lekko się podsmażą dodajemy wodę z mlekiem kokosowym, pastę tom kha i sos rybny. Gotujemy ok. 5 min. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir i przekrojone na pół grzyby trawne.
Wlewamy zupę na talerze i dekorujemy listkami kolendry.

Ryba po tajsku

Ryba po tajsku

Składniki:

200 g. fileta z białej ryby (typu okoń, tilapia) podzielonego na 3-4 cm ukośne kawałki
mąka do oprószenia
olej do smażenia

sos z warzywami:
ząbek czosnku pokrojony w paski
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
pół łyżki cukru
papryka czerwona
papryka żółta
marchewka

2 liście limonki kafir

Przepis na rybę po tajsku

Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy sos rybny, sos ostrygowy, cukier i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy liście limonki kafir i wyłączamy gaz.
Na talerzu układamy rybę, polewamy sosem i dekorujemy warzywami.
Podajemy na zimno.

Smażony makaron z tofu

Smażony makaron z tofu

Składniki:

60 g makaronu ryżowego
ząbek czosnku pokrojony w paski
pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
pół papryki czerwonej pokrojonej w paski
kilka strączków fasolki szparagowej oczyszczonej
garść kiełków fasoli mung
podsmażone na patelni tofu pokrojone w kostkę
łyżeczka sosu z tamaryndowca
3 łyżki sosu rybnego
pół łyżki brązowego cukru
sok z limonki
cebula dymka wraz z natką
jajko
łyżka orzeszków ziemnych do dekoracji
kolendra do dekoracji
sok wyciśnięty z całej limonki

Przepis na smażony makaron z tofu

Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony w paski czosnek, cebulę i lekko podsmażyć. Makaron zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać odcedzony makaron, sos rybny, sos z tamaryndowca, cukier i dokładnie wymieszać. Dodać podsmażone tofu, dymkę, kiełki. Wymieszać i przesunąć na bok patelni. Na wolną część patelni wbić jajko. Kiedy jajko się zetnie dokładnie wymieszać je z makaronem.
Wykładamy danie na talerz, posypujemy orzechami, kolendrą, polewamy sokiem z limonki.

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki i liczi

Składniki:

pół szklanki drobnej tapioki – namoczonej w wodzie przez noc
3 razy tyle wody, co było na początku suchej tapioki
50 ml mleka kokosowego
duża szczypta soli i cukru
owoce liczi do dekoracji – z puszki – wraz z kilkoma łyżkami zalewy

Przepis na pudding z tapioki i liczi

Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli i cukru. Wsypujemy tapiokę i gotujemy aż nabierze szklistego koloru i będzie miękka. Dodajemy mleko kokosowe i zalewę z puszki liczi.

Mieszamy, przekładamy do naczynek, dodajemy owoce i polewamy łyżką zalewy z puszki liczi.


Related Posts

Niedzielny obiad  w stylu azjatyckim – miska z łososiem, kimchi i wakame

Niedzielny obiad w stylu azjatyckim – miska z łososiem, kimchi i wakame

Kto powiedział, że niedzielny obiad musi być tradycyjny i pracochłonny? Ja sama rzadko jem tego dnia coś z tradycyjnej kuchni polskiej, więc i was nie będę namawiać za każdym razem. Dzisiejszy zestaw można a nawet trzeba przygotować wcześniej i tylko poskładać przed podaniem, więc nie musimy się stresować, że posiłek musi być o jakiejś konkretnej godzinie i że trzeba się w niedzielę wziąć w garść […]

Zupa singapurska z pastą laksa

Zupa singapurska z pastą laksa

Przepis z warsztatu o kuchni Singapuru, prowadzonego przez kolektyw Asian Food Foundation, Laksa to pikantna zupa, która ma wiele wersji regionalnych, ale w każdej z nich jest pyszna. Jeśli ma się gotową pastę jest też szybka. Składniki: olej roślinny 1,5 litra bulionu 2 łyżeczki cukru 12 dużych krewetek 2 szklanki mleka kokosowego grubo pokrojone podsmażone […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *