Przepisy pochodzą z warsztatów kulinarnych w Comfort Food Studio. Prowadził je Tomasz Jakubiak z wykorzystaniem ekologicznego nabiału: masła, mozzarelli oraz mleka z firmy Polmlek!
Piekliśmy dorsza, smażyliśmy banany i placki. Było pysznie i wesoło a przepisy są tak proste, że na pewno jeszcze je nie raz wykorzystam.
Więcej o zaletach eko produktów nabiałowych dowiesz się na ekohistorie.pl
Placki z mozzarellą, szynką, pesto i pomidorkami
Placki:
pół szklanki mąki pszennej
6 łyżek mąki kukurydzianej do obtoczenia
trochę wody
dwa ziemniaki
2 jajka
tarta mozzarella
3 plastry szynki
doniczka bazylii
Ziemniaki zetrzyj na tarce i wymieszaj z około pół szklanki mąki i dodaj jajka oraz ser oraz pół doniczki posiekanej bazylii. Wymieszaj farsz, uformuj placki i obtocz w mące kukurydzianej przed smażeniem.
Smaż na na małym ogniu aż się przyrumienią.
Szynkę upiecz w piekarniku w 200 stopniach na chipsy.
Pesto:
pół pęczka czosnku
niedźwiedziego
małą garść rukoli
50ml oliwy
łyżka pestek słonecznika
1 cytryna
łyżka startego sera typu bursztyn
sól, pieprz
Wszystkie składniki wrzuć do miksera i zmiksuj na pesto!
Pomidorki:
gałązka pomidorków koktajlowych
ostra papryczka
2 ząbki czosnku
szalotka
trochę bazylii, pietruszki
pieprz
oliwa
Do małego naczynka do zapiekania włóż pomidorki, czosnek, pokrojona papryczkę i
szalotkę. Skrop oliwą i posyp odrobina soli i pieprzu. Zapiekaj piekarniku w 180
stopniach. Wyjmij i posyp bazylią i pietruszka.
Dorsz pieczony ze szparagami
Dorsz:
30 dkg polędwicy z dorsza w kawałku
pół kostki masła
pół główki czosnku
2 liście laurowe
świeży tymianek
Przygotowanie
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i podgrzewaj, aż od dna będą się odbijały bąbelki masła.
Dodaj pozostałe składniki i chwilę smaż wciąż na małym ogniu. Gotowym masłem zalej
dorsza w foremce do zapiekania i wstaw do pieca na 10 min w temperaturze 220
stopni. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki.
Dorsza podawaj z ugotowanymi szparagami na wierzchu.
Szparagi:
6 białych szparagów
pół litra mleko
pół kostki masła
2 szalotki
pół główki czosnku
4 gałązki rozmarynu
Przygotowanie
Szparagi złam w 3/4 i grube końcówki wyrzuć, a resztę szparagów pokrój na 3 cm
kawałki i podgotuj z mlekiem i
masłem oraz przyprawami.
Banany z rumem i porzeczką
Składniki:
2 twarde banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
50 ml rumu
łyżka ziaren kawy
kilka gałązek porzeczki
kilka listków do dekoracji np werbeny lub stewii
Przepis na banany z rumem i porzeczką
Na patelni rozpuść cukier i zamień go w karmel.
Dodaj masło i poczekaj chwile aż oba składniki się połączą. Wrzuć teraz
banany pokrojone na mniejsze części oraz kawę i chwilę smaż.
Wlej rum i podawaj posypane porzeczkami i zielonym listkiem.