Obiad z dorsza, placków i bananów z karmelu

Obiad z dorsza, placków i bananów z karmelu


Przepisy pochodzą z warsztatów kulinarnych w Comfort Food Studio. Prowadził je Tomasz Jakubiak z wykorzystaniem ekologicznego nabiału: masła, mozzarelli oraz mleka z firmy Polmlek!

polmlek

Piekliśmy dorsza, smażyliśmy banany i placki. Było pysznie i wesoło a przepisy są tak proste, że na pewno jeszcze je nie raz wykorzystam.

Więcej o zaletach eko produktów nabiałowych dowiesz się na ekohistorie.pl

Placki z mozzarellą, szynką, pesto i pomidorkami

Placki z mozzarellą, szynką, pesto i pomidorkami

Placki:
pół szklanki mąki pszennej
6 łyżek mąki kukurydzianej do obtoczenia
trochę wody
dwa ziemniaki
2 jajka
tarta mozzarella
3 plastry szynki
doniczka bazylii

Ziemniaki zetrzyj na tarce i wymieszaj z około pół szklanki mąki i dodaj jajka oraz ser oraz pół doniczki posiekanej bazylii. Wymieszaj farsz, uformuj placki i obtocz w mące kukurydzianej przed smażeniem.
Smaż na na małym ogniu aż się przyrumienią.
Szynkę upiecz w piekarniku w 200 stopniach na chipsy.

Pesto:
pół pęczka czosnku
niedźwiedziego
małą garść rukoli
50ml oliwy
łyżka pestek słonecznika
1 cytryna
łyżka startego sera typu bursztyn
sól, pieprz
Wszystkie składniki wrzuć do miksera i zmiksuj na pesto!

Pomidorki:
gałązka pomidorków koktajlowych
ostra papryczka
2 ząbki czosnku
szalotka
trochę bazylii, pietruszki
pieprz
oliwa

Do małego naczynka do zapiekania włóż pomidorki, czosnek, pokrojona papryczkę i
szalotkę. Skrop oliwą i posyp odrobina soli i pieprzu. Zapiekaj piekarniku w 180
stopniach. Wyjmij i posyp bazylią i pietruszka.

Dorsz pieczony ze szparagami

Dorsz pieczony ze szparagami

Dorsz:
30 dkg polędwicy z dorsza w kawałku
pół kostki masła
pół główki czosnku
2 liście laurowe
świeży tymianek

Przygotowanie
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i podgrzewaj, aż od dna będą się odbijały bąbelki masła.
Dodaj pozostałe składniki i chwilę smaż wciąż na małym ogniu. Gotowym masłem zalej
dorsza w foremce do zapiekania i wstaw do pieca na 10 min w temperaturze 220
stopni. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki.
Dorsza podawaj z ugotowanymi szparagami na wierzchu.

Szparagi:
6 białych szparagów
pół litra mleko
pół kostki masła
2 szalotki
pół główki czosnku
4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

Szparagi złam w 3/4 i grube końcówki wyrzuć, a resztę szparagów pokrój na 3 cm
kawałki i podgotuj z mlekiem i
masłem oraz przyprawami.

Banany z rumem i porzeczką

Banany z rumem i porzeczką

Składniki:
2 twarde banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
50 ml rumu
łyżka ziaren kawy
kilka gałązek porzeczki
kilka listków do dekoracji np werbeny lub stewii

Przepis na banany z rumem i porzeczką

Na patelni rozpuść cukier i zamień go w karmel.
Dodaj masło i poczekaj chwile aż oba składniki się połączą. Wrzuć teraz
banany pokrojone na mniejsze części oraz kawę i chwilę smaż.
Wlej rum i podawaj posypane porzeczkami i zielonym listkiem.


Related Posts

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy, to bez nich też się […]

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Kiedy byłam teraz 2 tygodnie w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były albo szparagi, albo dania z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Szparagi dlatego, że akurat był sezon i można je było zjeść w każdej restauracji. W wielu miejscach są też budki ze szparagami, gdzie od razu można kupić sobie obieraczkę i sos, bardzo wygodna sprawa. Zielony sos to słynny sos […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *