W jaki sposób jeść bardziej sezonowo i włączyć sezonowe smaki do diety? Jeśli czytasz tego bloga to wiesz, że staram się jeść sezonowo. Żeby sobie pomóc zrobiłam tabelkę sezonowych warzyw i owoców, które chce zjeść w ciągu danych 3 miesięcy. Dzięki temu nie jem w kółko tego samego.
Moja całoroczna tabelka wygląda tak:
wiosna | lato | jesień | zima |
Botwinka | Bakłażan | Agrest | Ananas |
Bób | Boćwina | Brokuły | Brukselka |
Cebula dymka | Borówka | Brzoskwinie | Buraki |
Groszek cukrowy | Czarny bez | Cukinia | Cebula |
Kalafior | Czereśnia | Dynia | Cykoria |
Kalarepa | Fasolka szparagowa | Gęsina | Czosnek |
Kiełki i kwiaty | Figi | Gruszki | Fasola |
Pokrzywa | Jagody | Grzyby | Jarmuż |
Por | Kapusta pekińska | Jabłka | Kapusta |
Portulaka | Karczochy | Jeżyny | Mandarynki |
Rabarbar | Koper Włoski | Kasztany | Mango |
Rzepa | Maliny | Kiwi | Orzechy |
Rzodkiewka | Melony | Koper włoski | Pasternak |
Sałata | Morele | Kukurydza | Pietruszka |
Seler naciowy | Morwa | Mirabelki | Pomarańcze |
Smardze | Ogórek | Morele | Por |
Szczaw | Papryka | Orzechy | Roszponka |
Szczypiorek | Pomidory | Pigwa | Seler |
Szparagi | Porzeczka | Scorzonera | Szalotki |
Szpinak | Śliwka | Śliwka | Topinambur |
Truskawki | Wiśnia | Winogrona | Ziemniak |
Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik. Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy, mango czy ziemniaki.
To bardzo proste, bo te składniki jest łatwo kupić, dobrze się przechowują, więc możemy zrobić zakupy z dużym wyprzedzeniem, są tanie i dostępne w każdym sklepie na rogu. Można je też kupić przez Internet, co jest dla mnie dużą wygodą.
Teraz będzie oczko wyżej, czyli sezonowa wiosna.
Jak jeść sezonowo na wiosnę?
Wiosna aż kipi od sezonowych smaków. Ślinka nam cieknie na myśl o nowalijkach – rzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy.
Minusem sezonowej kuchni wiosennej jest to, że wiele składników trzeba zjeść od razu po kupieniu, bo szybko więdną. To nie orzechy, które mogą leżeć pół roku w szafce. Trzeba je też kupić na bazarze, bo w supermarketach czy przez Internet albo są nieosiągalne, albo kiepskiej jakości. To mocno komplikuje robienie zakupów, bo przysłowiowe babcie z pietruszką czy innym szczawiem są zamknięte, kiedy kończę pracę i nie pracują w niedzielę. Ale przecież nie będę w kółko jadła zimowych ziemniaków czy kapusty.
W każdym razie z wiosennych smaków udało mi się na razie zjeść Cebulę dymkę, Fiołki, Kalafiora, Kalarepę, Kiełki, Pokrzywę, Rzodkiewkę, Sałatę, Selera naciowego, Smardze, Szczaw, Szczypiorek, Szpinak i Truskawki.
Do zjedzenia zostały mi jeszcze Botwinka, Bób, Groszek cukrowy, Por, Portulaka, Rzepa, Rabarbar i Szparagi. A jak Wam idzie przygoda z sezonowością na wiosnę?
Masz ochotę na sezonowy przepis? Zobacz co ukrywa się w linku pod każdym warzywem i owocem.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Zestawienie fajne, mam już dużo zjedzone z wiosennej listy 🙂
Nawet nie wiedziałam, ze tyle jest możliwośći