Wegetariański pasztet to klasyka kuchni roślinnej. Kiedy przygotowywałam go jednak jako duży pasztet, nie byłam zachwycona bo ciężko było ukroić zgrabny plasterek a pasztet szybko tracił świeżość. Dużo wygodniejsze są małe paszteciki – nie kruszą się i łatwiej je porcjować czy przechowywać.
Przepis pochodzi z warsztatów o kuchni wegańskiej, które prowadziła Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.
Na paszteciki będzie potrzeba:
masło klarowane lub oliwa do smażenia
2 cebule posiekane
1 marchewka starta na tarce
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3/4 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki lubczyku
2 szklanki ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
świeżo mielony czarny pieprz
tarty chrzan, czarnuszka i natka pietruszki do dekoracji
Jak przygotować paszteciki z soczewicy?
Na patelni usmaż cebulę, marchewkę, majeranek, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wyciągnij ziele angielskie i liście. Przenieś wszystko do wspólnej miski. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj cebulę z marchewką,oliwę oraz soczewice i kaszę jaglaną na gładką masę. Dopraw, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy paszteciki będą w foremkach posmaruj każdą łyżką chrzanu.
Piecz przez min 40 minut w około 180 stopniach. Udekoruj natką i czarnuszką.