Sałatka ze śmietaną to klasyka polskiej kuchni. To tak oczywiste danie, że każdy zna na nie przepis.
Jedyne wątpliwości dotyczą tego, czy lepsza jest mizeria, czy sałata. W lepszych knajpach, żeby nie było zbyt oczywiście, podają pomidory w śmietanie. Oczywiście nazywa się to co najmniej pomidory z kwaśną śmietaną i solą morską.
Jak można podkręcić swojską sałatę ze śmietaną, żeby była jeszcze lepsza?
Składniki:
umyta sałata masłowa
kwaśna śmietana lub jogurt grecki – pół szklanki
sok z połowy cytryny
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cukru
szczypta soli morskiej
Śmietanę mieszamy z cukrem, pieprzem i cytryną. Sałatę rwiemy lub kroimy nożem ceramicznym.
Polewamy sosem i gotowe.
Klasyka 😀 Zawsze to uwielbiałem na niedzielnym obiedzie w środku lata. Muszę znów zacząć przygotowywać tą prostą surówkę 😀
Dziękuję za przypomnienie 🙂