Latem żywię się głównie leczo, więc postanowiłam zrobić wiosenną wersję z produktów dostępnych o wiosną. Coś ciepłego, pożywnego, ale też lekkiego, co przygotuje nas do wiosennego oczyszczania. Robi się bardzo szybko, bo boczniaki, kalarepa i cukinia szybko się duszą.
Składniki:
2 cebule, obrane i pokrojone
masło klarowane do podsmażenia
papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki
pół kilo boczniaków, umytych i pokrojonych na kawałki
kalarepa, obrana i pokrojona
cukinia, obrana i pokrojona
po pół łyżeczki zmielonego pieprzu, papryki i tymianku
łyżeczka pasty chili
małe opakowanie passaty pomidorowej
koperek do dekoracji
Jak przygotować wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą?
Cebulę podsmażyć, kiedy się zeszklą dodać paprykę i boczniaki. Po kilk minutach dodać kalarepę i cukinię, oraz przyprawu. Dusić do miękkości, a potem dodać opakowanie passaty, wymieszać i odstawić na kilka minut. Podawać posypane koperkiem.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!