Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Latem żywię się głównie leczo, więc postanowiłam zrobić wiosenną wersję z produktów dostępnych o wiosną. Coś ciepłego, pożywnego, ale też lekkiego, co przygotuje nas do wiosennego oczyszczania. Robi się bardzo szybko, bo boczniaki, kalarepa i cukinia szybko się duszą.

Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Składniki:

2 cebule, obrane i pokrojone

masło klarowane do podsmażenia

papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki

pół kilo boczniaków, umytych i pokrojonych na kawałki

kalarepa, obrana i pokrojona

cukinia,  obrana i pokrojona

po pół łyżeczki zmielonego pieprzu, papryki i tymianku

łyżeczka pasty chili

małe opakowanie passaty pomidorowej

koperek do dekoracji

 

Jak przygotować wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą?

Cebulę podsmażyć, kiedy się zeszklą dodać paprykę i boczniaki. Po kilk minutach dodać kalarepę i cukinię, oraz przyprawu. Dusić do miękkości, a potem dodać opakowanie passaty, wymieszać i odstawić na kilka minut. Podawać posypane koperkiem.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Lubię gotować, ale mam tendencje, żeby w kółko robić jakąś jedną potrawę. Kiedy jest lato i mamy dostęp do dobrej cukinii, mogłabym w kółko jeść leczo. To idealne danie, ponieważ wystarczmy pokroić, podgrzać i wrócić za pół godziny, kiedy danie będzie gotowe. Żeby nie zanudzić domowników wprowadzam różne drobne modyfikacje leczo. Dopóki jest jeszcze sezon […]

Najlepsze przepisy na boczniaki

Najlepsze przepisy na boczniaki

Chcecie jakiś mniej typowy przepis na boczniaka? Dziś będzie zupa, kanapka, makaron, leczo i warzywa z boczniakami!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *