Feta pieczona z warzywami

Feta pieczona z warzywami

Warzywa pieczone z fetą to absolutna klasyka zapiekanek. To, że można odwrócić proporcje, żeby to ser feta grał główne skrzypce zobaczyłam jednak dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki i regulując stopień ostrości. Można też wykorzystać resztki sosu i warzyw, które zostały nam z poprzedniego posiłku, więc to idealny przepis zero waste.

Tymczasem zobacz jakie jeszcze przepisy można znależć w książce My New Roots.

Składniki:

opakowanie sera feta (najlepiej twardej greckiej)
10 czarnych oliwek bez pestek
garstka kaparów odsączonych
pół puszki pomidorów krojonych ok 200 g
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili
ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę
po dużej szczypcie zataru i pieprzu

papryka czerwona – oczyszczona z nasion
szczypiorek do dekoracji po upieczeniu

Przepis na fetę pieczoną z warzywami

Przepis na fetę pieczoną z warzywami

Fetę pokroić na plasterki i ułożyć w naczyniu lub na talerzu, który można zapiekać. Warto pamiętać, że warzywa będą puszczały soki w czasie zapiekania, więc talerz nie może być całkiem płaski i zbyt pełny. W miseczce wymieszać oliwki, kapary, pomidory, oliwę, tabasco, czosnek, zatar i pieprz. Przełożyć warzywa na fetę i posypać pokrojoną na kawałki papryką.
Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć z piekarnika (pamiętając że talerz jest gorący), posypać szczypiorkiem i polać chlustem oliwy.
Podawać z ugotowaną fasolką szparagową lub miksem sałat.


Related Posts

Sałatka szopska z groszkiem

Sałatka szopska z groszkiem

Ostatnio sporo jest głosów, że klasyczne przepisy trzeba kultywować bez żadnych zmian i jeśli zmiania się jakiś składnik, to należy zmienić też nazwę tego dania. Prawidłowo powinna być to więc sałatka warzywna z serem bułgarskiem i groszkiem. Owczy ser szopski zna każdy, kto był na wakacjach w Bułgarii. Można go kupić w sklepach bałkańskich, ale dużo łatwiej dostępny […]

Kwiaty cukinii z fetą

Kwiaty cukinii z fetą

Jednym z uroków posiadania działki jest dostęp do produktów, które są dobre tylko gdy są naprawdę świeże i które są mocno sezonowe jak smardze czy kwiaty cukinii. Są też minusy np. pielenie i podatek gruntowy. Kwiaty cukinii można oczywiście kupić, żeby je czymś dobrym nadziać, ale oznacza to bieg kurcgalopkiem do domu (jak pisała Joanna Chmielewska w czasach swojej świetności) , bo są bardzo delikatne […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *