Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać. kiedy jest sezon. Podobnie prosta sprawa jest z pomidorami. Możemy je zimą kupić w każdym sklepie, ale nie zawsze damy radę je zjeść. W listopadzie jest gęsina na św. Marcina. W czerwcu można żywić się wyłącznie truskawkami, które są sprzedawane na każdym rogu.
Trochę pomaga, jeśli mamy działkę i zaczniemy sadzić własną żywność, ale to rozwiązanie nie dla każdego. Dobrym pomysłem jest robienie zakupów na bazarach. Piękne, świeże i sezonowe warzywa od razu przyciągną nasz wzrok. Dalej jednak nie jest to intuicyjne dla mieszczucha. Stąd np. popularność Sezonownika, czyli kalendarza, który przypomina w każdym miesiącu, co powinniśmy teraz jeść.
Ja zrobiłam sobie tabelkę z porami roku, gdzie wypisałam składniki, z których chciałabym wtedy gotować. Wiele takich kalendarzy jest miesięczne, ale to nakłada na nas presje, że np. w styczniu musimy ugotować 10 dań z 10 różnymi warzywami. Poza tym produkty sezonowe nie zmieniają się tak często. Jeśli w styczniu jemy kapustę i ziemniaki to w lutym raczej możemy się spodziewać, że będzie podobnie, a nie że nagle zjemy gwanabana kumkwat.
Moja całoroczna tabelka wygląda tak:
wiosna | lato | jesień | zima |
Botwinka | Bakłażan | Agrest | Ananas |
Bób | Boćwina | Brokuły | Brukselka |
Cebula dymka | Borówka | Brzoskwinie | Buraki |
Groszek cukrowy | Czarny bez | Cukinia | Cebula |
Kalafior | Czereśnia | Dynia | Cykoria |
Kalarepa | Fasola szparagowa | Gęsina | Czosnek |
Kiełki | Figi | Gruszki | Fasola |
Pokrzywa | Jagody | Grzyby | Jarmuż |
Por | Kapusta pekińska | Jabłka | Kapusta |
Portulaka | Karczochy | Jeżyny | Mandarynki |
Rabarbar | Koper Włoski | Kasztany | Mango |
Rzepa | Maliny | Kiwi | Orzechy |
Rzodkiewka | Melony | Koper włoski | Pasternak |
Sałata | Morele | Kukurydza | Pietruszka |
Seler | Morwa | Mirabelki | Pomarańcze |
Smardze | Ogórek | Morele | Por |
Szczaw | Papryka | Orzechy | Roszponka |
Szczypiorek | Pomidory | Pigwa | Seler |
Szparagi | Porzeczka | Scorzonera | Szalotki |
Szpinak | Śliwka | Śliwka | Topinambur |
Truskawki | Wiśnia | Winogrona | Ziemniak |
Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu do wiosny.
Udało mi się za to zjeść dania zawierające Buraki, Cykorię, Fasolę, Kapustę, Mango, Orzechy, Topinambur i Ziemniaki.
Masz ochotę na sezonowy przepis?
Zobacz co ukrywa się w linku pod każdym warzywem i owocem
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
bardzo przydatna ściągawka, dzięki! 🙂
U mnie króluje jarmuż 🙂 jem też duzo buraków, marchwii, ziemniaków i batatów. Robię tez kiszonki, teraz głównie z kapusty.
Z jednej strony chciałabym żeby wszystko było dostępne cały rok ( i tanie), ale z drugiej to wyczekiwanie na określone warzywa i owoce, a potem cieszenie się nimi sprawia wielką radość 🙂
To prawda, gdyby truskawki i szparagi były przez cały rok, to by mi tak nie smakowały
To masz dobre statystyki! Też muszę nadgonić