Na przerwę świąteczną czekamy cały rok. Wigilia i święta to jedna z najpyszniejszych rodzinnych uroczystości. Najlepsze jest zawsze na koniec. To desery, które jemy potem pod choinką przez kilka następnych dni, to świąteczne ciasteczka, które dostajemy w prezencie, tradycyjna kutia i oczywiście sernik.
Co zrobić, żeby nie mieć za dużo pracy przy świątecznych słodkościach? I jakie są najlepsze desery na Święta?
Praca, którą należy włożyć w wyrobienie ciasta na chleb, pierogi czy masy na idealnie gładki sernik odstrasza od ich samodzielnego przygotowywania. A nie potrzebnie, bo mikser planetarny może zrobić to za nas.
Nie trzeba od razu kupować drogiego robota typu KitchenAid ani męczyć się zwykłym mikserem. Ja mam w domu mikser marki Ariete.
Wystarczy solidne urządzenie, z mocniejszym silnikiem i z pojemną misą. Mieszadło obraca się wokół własnej osi i wokół ścianek misy, więc sernik na zimno robi się praktycznie sam.
Jedyny minus to, że potrzebne jest miejsce do przechowywania, ale takie urządzenia są zwykle na tyle ładne, że mogą na stałe stać jako ozdoba blatu. W przypadku miksera planetarnego Ariete jest do wyboru kilka kolorów urządzenia, więc jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie. A gwarantuję, że od teraz mieszanie, wyrabianie czy ubijanie będzie samą przyjemnością, bo mikser robi wszystko za nas.
SERNIK NA ZIMNO w wersji świątecznej
Składniki:
- wiaderko twarogu na sernik w temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 cytrynowe lub bezbarwne galaretki
- 500 ml gorącej wody
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej w lodówce
- garść maku
- pół kostki czekolady gorzkiej — drobno pokrojonej
- garść owoców do dekoracji (u mnie mrożone owoce leśne)
- żurawina w słoiku do dekoracji
Przepis na sernik na zimno z żurawiną
Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody i odstawić do wystudzenia na 15 minut.
Zimną śmietankę ubić mikserem razem z cukrem pudrem. Następnie dodać połowę sera na sernik i zmiksować. Wlać płynne galaretki, mak, resztę twarogu i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć do silikonowej formy do pieczenia.
Zostawić w lodówce na noc, żeby masa się ścieła. Przełożyć na talerz i przed podanie udekorować owocami, czekoladą i żurawiną.
Klasyczną kutie zna każdy i każdy ma pewnie oryginalny domowy przepis. Tradycyjny i przez to najlepszy, ale kutia jest tak pyszna że warto ją zrobić też w wersji błyskawicznej czy bezglutenowej.
GRUSZKI W KARMELU
Składniki na 6 porcji:
6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy
syrop:
500 ml białego wina
pół łyżeczki cynamonu
1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok
100 g cukru
nadzienie:
200 g posiekanych orzechów włoskich
50 ml miodu
40 ml krupniku
szczypta cynamonu
sos:
250 ml śmietanki 36%
odrobina wody
100 g cukru
Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?
Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny.
Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy z miodem i krupnikiem. Nadziewamy gruszki farszem z orzechów.
Ostatnim etapem jest przygotowanie karmelu z cukru, który podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy wodę i śmietankę, mieszając na ogniu do uzyskania sosu.
Gruszki podajemy polane sosem.
WŁOSKIE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
Składniki:
po 100 g migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, kandyzowanych owoców i rodzynek
półtora tabliczki gorzkiej czekolady
200 g miodu
po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu
łyżka mąki
A co dla tych, dla których najlepszym deserem są śledzie?
ŚLEDZIE W SOSIE Z KAWĄ, MIODEM I MUSZTARDĄ
Składniki:
250 g filetów śledziowych / matiasów w oleju (nie w solance)
3 czubate łyżki musztardy
4 łyżki oleju tłoczonego na zimno
pół łyżki mielonej kawy
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz
KOMPOT Z SUSZU
Składniki:
po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig
po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
2 łyżki miodu
Jak przygotować kompot z suszu?
Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez godzinę. Przed podaniem dodajemy miód. Kompot z suszu podajemy lekko ciepły. Owoce można potem ponownie zalać wodą i zagotować.
Partnerem zestawienia przepisów jest Ariete.
gruszek nie lubię od małego, więc odpuszczam 😀 ale inne pyszności, sernik, pierniczki, makowiec… uwielbiam piec. 🙂 i mam identyczny mikser, bardzo się przydaje podczas świąt!
Wow świetne zestawienie, chętnie coś jutro zrobię z przepisów 🙂 Ale zauwazyłam, że robot w domu mamy ten sam. Arieta jest bardzo wydajna 🙂
Napisz jak wyszło świąteczne gotowanie!
Ariete to dla mnie numer jeden! Bez niego nie ma świątecznego gotowania
mam właśnie planetarny arietę, bardzo przyjemnie mi się z niego korzysta więc szukam jakiś świątecznych przepisów
Daj znać co przygotowałaś na święta z tym mikserem!
Ja chciałam natomiast się zapytać jak się pracuje z takim mikserem ? Mam w planach zakupić właśnie i chciałam się dowiedzieć czy np wymiesza ciasto na chlebek ? Pozdrawiam
Bardzo polecam, jest intuicyjny i miesza wszystko. Chleb też robiłam w tym mikserze.