Najlepsze przypisy z cukinią

Najlepsze przypisy z cukinią

Cukinia to moje ulubione warzywo, bo jest uniwersalna, dostępna prawie przez cały rok i pyszna. Można jej użyć w bardzo wielu daniach: w pastach, potrawkach, pieczonych daniach warzywnych. Jako dodatek, ale też główny element dania. Na surowo, z piekarnika i jako jednogarnkowiec. Cukinia to podstawa lecza z papryką i pomidorami i cebulą, alternatywa dla placków ziemniaczanych i baza na warzywny makaron.

MAKARON Z CUKINIĄ I SEREM

Składniki na dwie porcje:

pół opakowania długiego makaronu
2 łyżki oliwy do smażenia
ząbek czosnku pokrojony w paski
mała cukinia lub pół dużej – u mnie mała żółta pokrojona w cienkie plasterki
świeżo zmielony pieprz
50 g tartego parmezanu

Przepis na makaron z cukinią i serem

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć plasterki cukinii z obu stron. Makaron ugotować al dente i odcedzić na cedzak. Na patelnię z cukinią dodać odsączony makaron, doprawić pieprzem i dodać parmezan. Wymieszać aż ser się roztopi i podawać wyłożone na talerze.

warzywa pieczone po grecku

WARZYWA PIECZONE PO GRECKU

Składniki na 3 porcje:

5 ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
3 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
mała cukinia pokrojona w plasterki
czerwona papryka -pokrojona na paski
garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
opakowanie sera feta – pokrojonej na duże kawałki
po pół łyżeczki oregano, rozmarynu i tymianku
duża szczypta pieprzu i cynamonu
sok wyciśnięty z całej cytryny
oliwa
3 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 3 torebki do pieczenia/smażenia
kilka kropki oleju z czarnuszki

Przepis na pieczone warzywa po grecku

Włoska potrawka warzywna z fasolą

WŁOSKA POTRAWKA Z FASOLĄ

Składniki:

cebula – drobno posiekana
marchewka – pokrojona w talarki
ząbek czosnku przetarty przez praskę
2 łodygi selera naciowego – pokrojone w plasterki
mała cukinia – pokrojona w plasterki
batat – pokrojony w kostkę
fasola w puszce
2 łyżki pesto z bazylii
szczypta soli i pieprzu
opakowanie szpinaku baby
chlebki nan lub pity
natka pietruszki

Pełny przepis


Zupa czosnkowa z cukinią na diecie dr Dąbrowskiej

Zupa czosnkowa z cukinią na diecie dr Dąbrowskiej

Składniki:

szklanka bulionu domowego
2 ząbki czosnku
1/4 cukinii pociętej w cienkie długie paski obieraczką do warzyw
łyżeczka posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku)
szczypta soli himalajskiej
szczypta papryki (wędzona, mielona)

Przepis na zupę czosnkową z cukinią

Zagotuj bulion z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw i dodaj do bulionu, gotuj około 3 minuty. Zupę dopraw solą i papryką oraz posyp posiekaną zieleniną.

CUKINIE PANIEROWANE

Składniki:

3-4 młode cukinie
jajko
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu
1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut)
1/3 szklanki ziaren sezamu

Przepis:

ROLADKI Z CUKINII

Składniki:

duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw
opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie paprykowa
ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych
kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki
kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki
wykałaczki – opcjonalnie

Przepis:

KWIATY CUKINII Z FETĄ

Składniki:

po 3 kwiaty cukinii na osobę
łyżka fety na każdy kwiat
3 listki mięty posiekane drobno
świeżo zmielony pieprz
jajko


Przepis:

leczo

LECZO Z MORELAMI I MIGDAŁAMI

Składniki:

mała cukinia
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
mała cebula
garść migdałów
garść suszonych moreli
po dużej szczypcie: imbiru, pieprzu, kuminu, rozmarynu, cynamonu i słodkiej papryki
szklanka passaty pomidorowej – do dodanie na koniec

Przepis na leczo z morelami i migdałami

Cukinię pokroić na półplasterki, paprykę w paski i cebulę w piórka. Dusić z migdałami, morelami, pół szklanki wody i przyprawami przez 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać szklankę passaty, wymieszać, lekko podgrzać i podawać od razu.
Jeśli nam zostanie, możemy przełożyć je w naczynie do zapiekania i podgrzać posypując pokruszonym serem feta.


Related Posts

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Zaczyna się sezon na domówki. Jest zimno i mokro, więc bardziej opłaca się zaprosić znajomych na drinki i przekąski niż gdzieś jechać na miasto. Zwłaszcza, że wiele imprezowych przekąsek robi się dosłownie chwilę. I nie mam tu na myśli paluszków i fingerfoodów, bo bardziej konkretne przekąski do zjedzenia nożem i widelcem też można wyczarować, gdy goście staną w drzwiach. Na przykład […]

Roladki z cukinii z warzywami

Roladki z cukinii z warzywami

Czasami mamy ochotę na coś z niczego i to coś niezwyczajnego. Najlepiej też, gdyby można by zrobić to ze składników dostępnych w naszej spiżarni. Takimi składnikami, które można mieć kupione na zapas są suszone pomidory, oliwki, ogórki kiszone i cukinia. Do tego gotowa pasta warzywna i możemy w kilka chwil mieć gotowe koktajlowe przekąski. Pastę warzywną oczywiście możemy zrobić sobie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *