Cukinia to moje ulubione warzywo, bo jest uniwersalna, dostępna prawie przez cały rok i pyszna. Można jej użyć w bardzo wielu daniach: w pastach, potrawkach, pieczonych daniach warzywnych. Jako dodatek, ale też główny element dania. Na surowo, z piekarnika i jako jednogarnkowiec. Cukinia to podstawa lecza z papryką i pomidorami i cebulą, alternatywa dla placków ziemniaczanych i baza na warzywny makaron.
MAKARON Z CUKINIĄ I SEREM
Składniki na dwie porcje:
pół opakowania długiego makaronu
2 łyżki oliwy do smażenia
ząbek czosnku pokrojony w paski
mała cukinia lub pół dużej – u mnie mała żółta pokrojona w cienkie plasterki
świeżo zmielony pieprz
50 g tartego parmezanu
Przepis na makaron z cukinią i serem
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć plasterki cukinii z obu stron. Makaron ugotować al dente i odcedzić na cedzak. Na patelnię z cukinią dodać odsączony makaron, doprawić pieprzem i dodać parmezan. Wymieszać aż ser się roztopi i podawać wyłożone na talerze.

WARZYWA PIECZONE PO GRECKU
Składniki na 3 porcje:
5 ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
3 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
mała cukinia pokrojona w plasterki
czerwona papryka -pokrojona na paski
garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
opakowanie sera feta – pokrojonej na duże kawałki
po pół łyżeczki oregano, rozmarynu i tymianku
duża szczypta pieprzu i cynamonu
sok wyciśnięty z całej cytryny
oliwa
3 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 3 torebki do pieczenia/smażenia
kilka kropki oleju z czarnuszki
Przepis na pieczone warzywa po grecku

WŁOSKA POTRAWKA Z FASOLĄ
Składniki:
cebula – drobno posiekana
marchewka – pokrojona w talarki
ząbek czosnku przetarty przez praskę
2 łodygi selera naciowego – pokrojone w plasterki
mała cukinia – pokrojona w plasterki
batat – pokrojony w kostkę
fasola w puszce
2 łyżki pesto z bazylii
szczypta soli i pieprzu
opakowanie szpinaku baby
chlebki nan lub pity
natka pietruszki
Pełny przepis

Zupa czosnkowa z cukinią na diecie dr Dąbrowskiej
Składniki:
szklanka bulionu domowego
2 ząbki czosnku
1/4 cukinii pociętej w cienkie długie paski obieraczką do warzyw
łyżeczka posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku)
szczypta soli himalajskiej
szczypta papryki (wędzona, mielona)
Przepis na zupę czosnkową z cukinią
Zagotuj bulion z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw i dodaj do bulionu, gotuj około 3 minuty. Zupę dopraw solą i papryką oraz posyp posiekaną zieleniną.
CUKINIE PANIEROWANE
Składniki:
3-4 młode cukinie
jajko
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu
1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut)
1/3 szklanki ziaren sezamu
Przepis:
ROLADKI Z CUKINII
Składniki:
duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw
opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie paprykowa
ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych
kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki
kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki
wykałaczki – opcjonalnie
Przepis:
KWIATY CUKINII Z FETĄ
Składniki:
po 3 kwiaty cukinii na osobę
łyżka fety na każdy kwiat
3 listki mięty posiekane drobno
świeżo zmielony pieprz
jajko
Przepis:

LECZO Z MORELAMI I MIGDAŁAMI
Składniki:
mała cukinia
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
mała cebula
garść migdałów
garść suszonych moreli
po dużej szczypcie: imbiru, pieprzu, kuminu, rozmarynu, cynamonu i słodkiej papryki
szklanka passaty pomidorowej – do dodanie na koniec
Przepis na leczo z morelami i migdałami
Cukinię pokroić na półplasterki, paprykę w paski i cebulę w piórka. Dusić z migdałami, morelami, pół szklanki wody i przyprawami przez 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać szklankę passaty, wymieszać, lekko podgrzać i podawać od razu.
Jeśli nam zostanie, możemy przełożyć je w naczynie do zapiekania i podgrzać posypując pokruszonym serem feta.