Klasyczną kutie zna każdy i każdy ma pewnie oryginalny domowy przepis. Tradycyjny i przez to najlepszy.
Starożytna tradycja potraw z ugotowanymi ziarnami pszenicy, to jednak nie tylko Polska specjalność. Często były to potrawy rytualne, gdzie ziarna pszenicy, maku czy granatu miały znaczenie symboliczne i miały karmić nie tylko nas, ale też duchy przodków. Jadano je z okazji Wigilii, ale też np. na święta zmarłych. Można je jeść też na co dzień, żeby cieszyć się ich bogatym bakaliowym smakiem.
Pszenica z oryginalnego przepisu gotuje się dość długo i wymaga namoczenia dzień wcześniej, dlatego w przepisach dość często zastępuje się ją pęczakiem lub w wersji bezglutenowej komosą ryżową.

Kutia po włosku
I Cicce cuotte to przypominające kutie danie z włoskiej Apulii.
Przygotowanie jest bardzo proste. Orginalnym przepisie mamy ugotowaną pszenicę owoc granatu, orzechy włoskie i czekoladę. Wszystko to jest polane vin cotto czyli rodzajem melasy z winogron. Jeśli nie uda nam się jej kupić doskonale smakuje też z melasą z granatów.
Składniki:
szklanka kaszy pęczak
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich
pół tabliczki gorzkiej czekolady – drobno posiekanej (zostawić trochę do dekoracji)
pestki z połówki granatu do dekoracji
2 łyżki melasą z granatów do dekoracji
Przepis na kutię po włosku
Kaszę pęczak ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Po wystudzeniu wymieszać z solą orzechami i czekoladą. Udekorować pestkami granatu czekoladą i melasą.

Kutia bezglutenowa
Składniki:
szklanka białej komosy ryżowej
2 szklanki mleka
200 g maku (najlepiej już zmielonego)
4 łyżki miodu
100 g orzechów włoskich (obranych i grubo pokrojonych)
50 g suszonych śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki
łyżka ekstraktu waniliowego
gorzka czekolada

Kutia po turecku – Pudding Noego
Ziarna z bakaliami i ciecierzyca. Przepyszne i sycące. Oryginalny przepis pochodzi z książki “Stambuł do zjedzenia”.
Składniki:
100 g ugotowanej kaszy pęczak lub pszenicy na kutię
puszka ciecierzycy
garść suszonych moreli
garść suszonych daktyli
garść orzechów
duża szczypta cynamonu
szczypta soli
duża łyżka miodu
łyżeczka wody różanej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
pestki z połowy granatu do dekoracji
Przepis na kutię po turecku
Wymieszać wszystkie składniki i podawać udekorowane pestkami granatu.