Polskie miody regionalne i ich unikalne właściwości

Polskie miody regionalne i ich unikalne właściwości

Miód to jeden z najzdrowszych słodkich przysmaków, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Posiada wiele zastosowań, a sięgać po niego możemy właściwie przez cały rok. Posiada charakterystyczny, słodki smak oraz wiele cennych właściwości zdrowotnych, dla których zawsze warto mieć jego słoik pod ręką. Szczególnie warte zainteresowania się polskie miody regionalne – w 100% naturalne produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami. Jednym z nich jest miód drahimski, pochodzący z ziem drawskich i szczecineckich.


Tradycyjne polskie miody i ich odmiany


Miód jest przysmakiem znanym i cenionym od wielu wieków. Już starożytni doceniali jego prozdrowotne właściwości, często określając miód mianem „płynnego złota”. To określenie produkt ten zawdzięcza swojej żółtej, złocistej barwie oraz unikalnemu, korzystnemu wpływowi na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka. Miód jest jednym z najzdrowszych przysmaków, który stanowi doskonałą alternatywę dla cukru i innych substancji słodzących. Świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do napojów, jak i składnik licznych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Miód znajdziemy właściwie w każdym sklepie. Do wyboru mamy jego liczne odmiany, wśród których szczególną popularnością cieszą się miody wielokwiatowe, lipowe, wrzosowe, gryczane, akacjowe i inne. Poszczególne produkty różnią się nie tylko smakiem i kolorem, ale przede wszystkim pochodzeniem nektaru, na który wpływa lokalizacja pasieki, a także pora pozyskiwania nektaru. Miłośnicy miodów często sięgają także po miody regionalne, które są wytwarzane tylko na konkretnym obszarze naszego kraju. Należy do nich m. in. miód drahimski, który jest jednym z najstarszych miodów produkowanych na ziemiach polskich.

Przepis na paschę z tymiankiem, miodem


Dlaczego warto sięgać po polskie miody?


Obecnie tylko pięć pasiek posiada uprawnienia do wytwarzania miodu drahimskiego, a każdy z ich produktów posiada odpowiedni certyfikat potwierdzający autentyczność produktu. Miód drahimski jest ponadto wpisany na listę produktów tradycyjnych, to znaczy takich, które wytwarza się pierwotnymi metodami. Ich wykorzystanie gwarantuje zachowanie w produkcie końcowym wszystkich cennych właściwości oraz cennego, unikalnego smaku, z którego słynie miód drahimski. Ten unikalny produkt występuje w pięciu odmianach – gryczanej, rzepakowej, wrzosowej, lipowej oraz wielokwiatowej, które są wytwarzane wyłącznie na terenie gmin Czaplinek, Wierzchowo, Barwice i Borne Sulinowo. Są to obszary dawnego starostwa drahimskiego, na których już od XVI w. intensywnie rozwijało się bartnictwo.
Miód drahimski charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów redukujących, pyłku przewodniego oraz obecnością pyłków unikatowych roślin reliktowych i endemicznych, które występują tylko na obszarze, z którego jest pozyskiwany. Jego doskonałe właściwości zostały docenione na licznych konkursach. W 2003 r. miód drahimski został uhonorowany pierwszym miejscem w konkursie „Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii produktów i przetworów pochodzenia zwierzęcego. Ponowny sukces ten naturalny produkt odniósł w roku 2008, kiedy przyznana mu została nagroda „Perły”. W roku 2011 Komisja Europejska oficjalnie zarejestrowała miód drahimski jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.


Partnerem materiału jest Polski Koszyk.
 
 


Related Posts

Pascha miód i czekolada

Pascha miód i czekolada

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz […]

Kiwi w miodzie – jadalny prezent

Kiwi w miodzie – jadalny prezent

Taki słoiczek to idealny jadalny prezent dla siebie lub dla kogoś bliskiego. Osoba obdarowana może używać takich słodkich kawałków kiwi do dekoracji deserów i drinków, albo jako słodką przekąskę do herbaty czy kawy. Miód dobrze konserwuje, ale można też zrobić 2 mniejsze słoiczki. Lepiej nie trzymać kiwi zbyt długo, bo może sfermentować. Na szczęście jest […]



2 thoughts on “Polskie miody regionalne i ich unikalne właściwości”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *