Miód to jeden z najzdrowszych słodkich przysmaków, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Posiada wiele zastosowań, a sięgać po niego możemy właściwie przez cały rok. Posiada charakterystyczny, słodki smak oraz wiele cennych właściwości zdrowotnych, dla których zawsze warto mieć jego słoik pod ręką. Szczególnie warte zainteresowania się polskie miody regionalne – w 100% naturalne produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami. Jednym z nich jest miód drahimski, pochodzący z ziem drawskich i szczecineckich.
Tradycyjne polskie miody i ich odmiany
Miód jest przysmakiem znanym i cenionym od wielu wieków. Już starożytni doceniali jego prozdrowotne właściwości, często określając miód mianem „płynnego złota”. To określenie produkt ten zawdzięcza swojej żółtej, złocistej barwie oraz unikalnemu, korzystnemu wpływowi na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka. Miód jest jednym z najzdrowszych przysmaków, który stanowi doskonałą alternatywę dla cukru i innych substancji słodzących. Świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do napojów, jak i składnik licznych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Miód znajdziemy właściwie w każdym sklepie. Do wyboru mamy jego liczne odmiany, wśród których szczególną popularnością cieszą się miody wielokwiatowe, lipowe, wrzosowe, gryczane, akacjowe i inne. Poszczególne produkty różnią się nie tylko smakiem i kolorem, ale przede wszystkim pochodzeniem nektaru, na który wpływa lokalizacja pasieki, a także pora pozyskiwania nektaru. Miłośnicy miodów często sięgają także po miody regionalne, które są wytwarzane tylko na konkretnym obszarze naszego kraju. Należy do nich m. in. miód drahimski, który jest jednym z najstarszych miodów produkowanych na ziemiach polskich.
Dlaczego warto sięgać po polskie miody?
Obecnie tylko pięć pasiek posiada uprawnienia do wytwarzania miodu drahimskiego, a każdy z ich produktów posiada odpowiedni certyfikat potwierdzający autentyczność produktu. Miód drahimski jest ponadto wpisany na listę produktów tradycyjnych, to znaczy takich, które wytwarza się pierwotnymi metodami. Ich wykorzystanie gwarantuje zachowanie w produkcie końcowym wszystkich cennych właściwości oraz cennego, unikalnego smaku, z którego słynie miód drahimski. Ten unikalny produkt występuje w pięciu odmianach – gryczanej, rzepakowej, wrzosowej, lipowej oraz wielokwiatowej, które są wytwarzane wyłącznie na terenie gmin Czaplinek, Wierzchowo, Barwice i Borne Sulinowo. Są to obszary dawnego starostwa drahimskiego, na których już od XVI w. intensywnie rozwijało się bartnictwo.
Miód drahimski charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów redukujących, pyłku przewodniego oraz obecnością pyłków unikatowych roślin reliktowych i endemicznych, które występują tylko na obszarze, z którego jest pozyskiwany. Jego doskonałe właściwości zostały docenione na licznych konkursach. W 2003 r. miód drahimski został uhonorowany pierwszym miejscem w konkursie „Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii produktów i przetworów pochodzenia zwierzęcego. Ponowny sukces ten naturalny produkt odniósł w roku 2008, kiedy przyznana mu została nagroda „Perły”. W roku 2011 Komisja Europejska oficjalnie zarejestrowała miód drahimski jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Partnerem materiału jest Polski Koszyk.
Tylko regionalne <3!
No ba!