Ciasto to dobra rzecz, ale dużo praktyczniejsze są ciasteczka i małe łakocie, bo możemy przygotować większą ilość i …
a. jeść je przez całe święta po trochu
b. podzielić na porcje, ładnie zapakować i rozdać w prezencie mikołajkowym
c. poczęstować nimi licznych gości albo zabrać na przedświąteczne spotkania
Przepisów na świąteczne słodkości jest wiele, bo w tym okresie chętnie spędzamy czas z bliskimi przy małym co nieco. Moje ulubione przepisy na śliwki w czekoladzie i inne ciasteczka znajdziecie w tym wpisie. W końcu sezon na świąteczne spotkania tuż tuż.
-
Domowe śliwki w czekoladzie
Uwielbiam śliwki nałęczowskie, ale są potwornie słodkie. Zawsze chciałam zrobić sobie mniej słodkie, zwłaszcza że nie jest to ani trudne ani nie zajmuje zbyt wiele czasu. Niestety domowa wersja jest mniej słodka tylko jeśli użyjemy wędzonych śliwek, za to nawet zwykłe suszone śliwki będziemy mogli sobie doprawić tak, jak lubimy. Cynamon? Szczypta soli dla przełamania smaku? Orzeszek w środku?
Co tylko zechcecie, bo to domowa wersja tylko dla nas.
Składniki na 25 sztuk
25 orzechów laskowych
25 suszonych lub wędzonych śliwek bez pestek
2 tabliczki czekolady gorzkiej — połamanej na kawałki
łyżka oleju kokosowego
łyżka wody różanej
szczypta soli i odrobina do dekoracji
ćwierć łyżeczki cynamonu i odrobina do dekoracji
Jak przygotować domowe śliwki w czekoladzie
W małym garnuszku gotujemy wodę i przykrywamy go miseczką (metalową, ceramiczną, szklaną, ważne, żeby dobrze reagowała na temperaturę). Wkładamy do niej kawałki czekolady i dodajemy olej kokosowy, wodę różaną, szczyptę soli i cynamon.
Kiedy czekolada topi się na małym ogniu, nadziewamy każdą śliwkę orzeszkiem.
Sprawdzamy jak ciepła jest roztopiona czekolada, mieszamy ją na gładką masę i zanurzamy każdą śliwkę w czekoladzie – można pomóc sobie patyczkiem lub łyżką.
Zostawiamy śliwki do zastygnięcia czekolady układając je orzeszkiem do dołu. Jeśli zostało nam za trochę czekolady możemy powtórnie obtoczyć mniejsze śliwki.
Dekorujemy schnące czekoladki szczyptą cynamonu i soli.
2. Panpepato – włoskie świąteczne pierniki z bakaliami
Kiedy pracowałam we włoskiej szkole gotowania, moimi ulubionymi zajęciami kulinarnymi były te świąteczne, dotyczące świątecznych dań w różnych regionach Włoch. Co roku przygotowuję ciasteczka panpepato, których przepis mam z właśnie z tych warsztatów świątecznych. To coś pomiędzy jeżykami a cantuccini z nutą pieprzu i przypraw korzennych.
Składniki:
po 100 g migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, kandyzowanych owoców i rodzynek
półtora tabliczki gorzkiej czekolady
200 g miodu
po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu
łyżka mąki
Przepis na panpepato
Bakalie namaczamy 20 minut. Orzechy, migdały i czekoladę kroimy na małe kawałki. Miód podgrzewamy i dodajemy do niego pozostałe składniki.Gdyby ciasto było za rzadkie, żeby formować ciasteczka, dodajemy łyżkę mąki, ale może uda się bez.
Łyżkę ciasta rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, żeby powstały ciasteczka.
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
3. Biscotti z pistacjami i żurawiną
To kolejny włoski przepis, ale tym razem z kursu cukierniczego o słodkich śniadaniach, który prowadziła Kinga Filipowicz. Ciasteczka te przypominają tradycyjne włoskie cantuccini, tylko że z pistacjami i żurawiną. Podobny jest kształt i to, że piecze się je 2 razy: raz w formie bochenka a 2 raz pokrojone na plasterki, więc są chrupiące z każdej strony.
Składniki:
jajko
75 g drobnego cukru
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
125 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta gałki muszkatołowej
75 g pistacji
50 g suszonej żurawiny
Przepis na biscotti z pistacjami i żurawiną
Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę gałki muszkatołowej. Posypujemy blat mąką i zagnieć ciasto. Dodajemy orzechy, żurawinę i zagniatamy raz jeszcze. Formujemy prostokątny wałek ciasta w formie bagietki.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach aż się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut aż stwardnieje i kroimy w ukośne kromki o grubości 1 cm, które wkładamy jeszcze na 10 minut do podpieczenia w piekarniku.
4. Pierniczki na Boże Narodzenie
No dobra, Święta to czas, kiedy mamy ochotę przede wszystkim na klasyki. Najbardziej lubimy te smaki, które już znamy. Nie ma grudnia bez pierników. Najlepsze są takie szwedzkie – płaskie i chrupiące.
Składniki na pierniczki:
75 g masła
jajko
275 g mąki
50 g sztucznego miodu (prawdziwy się krystalizuje niestety)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
po łyżce cynamonu i mielonego imbiru
100 g brązowego cukru
5. Świąteczne ciasteczka z żołędzi
Jestem psychofanem pijani ziół na pl. Zbawiciela. Do filiżanki ziół dostaje się tam ciasteczko żołędziowe. Można je sobie zrobić w domu. Zaskakująco pyszne!
Składniki:
100 g mąki z żołędzi
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
150 g zimnego masła
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
żółtko z jajka
3 łyżki wódki