Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Uwielbiam niedoceniane smaki i przepisy. Tak oczywiste i kochane przez wszystkich jak kanapki.

Tak naprawdę, dopóki nie wyjedziemy z Polski nie zdajemy sobie sprawy jak bogata jest u nas kultura kanapkowa. Włoskie tramezzini czy rosyjskie kanapki z kawiorem się nie umywają. Bardzo zabawne jest, gdy jesteśmy w Kopenhadze i jako absolutny hit kulinarny pokazuje nam się smørrebrød, czyli takie kanapki na bogato. Takie jak u nas można sobie zrobić na każde śniadanie.
Bez kanapek nie ma śniadania, ani kolacji.
Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem i szukacie bardziej egzotycznych inspiracji, to zobaczcie moje zestawienie najlepszych kanapek. Przecież śniadanie to najważniejszy posiłek a porządna kanapka może zastąpić każdy inny posiłek.

Przepis na kanapkę z krewetkami w panierce shrimp po boy

Kanapka z krewetkami w panierce shrimp po boy

Kanapki po boy to w nowoorleańskiej gwarze kanapki dla poor boys, czyli biednych chłopców, którym taka pajda miała zastąpić posiłek. Ponieważ krewetki nie są tam jakimś specjalnym rarytasem, trafiały do buły razem z innymi składnikami, które były pod ręką. Zgodzę się, że po takiej

Składniki na każdą kanapkę shrimp po boy:

pół bagietka (lub pół bagietki 😉 )
łyżka sosu tatarskiego
3 krople tabasco
4 krewetki tygrysie usmażone w panierce — można zrobić w domu wg. tego przepisu
garstka roszponki lub innej sałaty (umytej i osuszonej)
kilka plasterków pomidora
kilka plasterków ogórka kiszonego

Przepis na kanapkę z krewetkami w panierce shrimp po boy
Pieczywo nacinamy, ale nie przekrawamy na pół, żeby nadzienie nie wypadało. Każdą kanapkę smarujemy sosem tatarskim, skrapiamy kilkoma kroplami tabasco, wykładamy roszponką, krewetkami i plasterkami pomidora i ogórka.

Muffuletta - włoska kanapka z wędliną i oliwkami

Muffuletta – włoska kanapka z wędliną i oliwkami

Prawdziwą muffulettę podaje się w specjalej dużej okrągłej bułce, więc dziś będzie wersja mini, ale równie pyszna i sycąca. Muffuletta to włoska kanapka z kilkoma rodzajmi włoskiej wędliny i pastą z oliwkami
Składniki
pasta oliwkowa:

garstka zielonych oliwek – drobno pokrojonych (u mnie nadziewane pastą paprykową)
łyżka kaparów
pół drobno pokrojonej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mały ząbek czosnku przetarty przez praskę
łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy

okrągła bułka
3 plasterki cienko pokrojonej szynki włoskiej
3 plasterki cienko pokrojonej mortadeli
3 plasterk cienko pokrojonego salami
3 plasterki i sera żółtego — u mnie provolone

Przepis na muffulettę — włoską kanapkę z wędliną i oliwkami
Składniki na pastę oliwkową wymieszać i zostawić na chwilę w lodówce. Bułkę przekroić w poprzek, posmarować pastą oliwkową z obu stron, ułożyć w niej wędliny i ser. Gotową bułkę docisnąć przez kilka mint czymś cieżkim np. deską do krojenia, na której położyliśmy zgrzewkę wody mineralnej. Przed podaniem przekroić na 2 połówki.

Przepis na gofry

Kanapka z gofra z jogurtem greckim i marakują

Gofry powinny być jedzone zdecydowanie częściej, zwłaszcza że dobrze się kojarzą i można je łatwo przerobić na kanapki. Wystarczy ułożyć na nich ulubione nadzienie i kanapka gotowa. Wcale nie są też pracochłonne i nie wymagają specjalnego urządzenia. Jeśli nie mamy miejsca na gofrownicę, to dużo praktyczniejsze są foremki silikonowe, dzięki którym upieczemy gofry — w dodatku 6 lub 12 na raz, więc nie będziemy za długo stać przy garach. Foremki mam z favi.pl, bardzo fajnej wyszukiwarki rzeczy do kuchni o domu.

Składniki:
2 jajka
pół kilo mąki
250 g kefiru
50 g cukru
50 g oleju
łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

jogurt grecki
połówka marakui na każdą porcję (lub łyżka
kostka gorzkiej czekolady starta na tarce do dekoracji

Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują
Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady.

Jeśli nie uda się kupić świeżej marakui, może być oczywiście pulpa z puszki. Można ją dostać przez cały rok w Kuchniach Świata.

Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z krewetkami

Wystarczy pieczywo, krewetki z zamrażarki, trochę koperku i możemy poczuć się jak na przyjęciu w Ambasadzie Szwecji, skąd zresztą pochodzi ten przepis. Wyglądają efektownie a robi się je dużo szybciej, niż kanapkę shrimp po boy.

Składniki
200 g mrożonych krewetek koktajlowych
garść posiekanego koperku
pół czerwonej cebuli drobno posiekanej
sok wyciśnięty z całej limonki
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
świeżo zmielony pieprz
pieczywo
masło

Pełny przepis tutaj.
biała kiełbasa
Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem

Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Można wyjąć ją z osłonki, doprawić i podsmażyć, żeby była chudsza i smaczniejsza. Ze szpinakiem i czosnkiem będzie pyszna i sycąca.

Pełny przepis tutaj.
pan bagnat kanapka z tuńczykiem

Nicejska kanapka z tuńczykiem

To jedno z tych dań, które ciężko jest zjeść publicznie z godnością, ale jeśli robimy śniadanie czy lunch tylko dla siebie, to będzie przepyszna. Tuńczyk i jajko sprawią, że długo nie poczujemy głodu po takim posiłku.

Składniki:
mała bagietka
jajko na twardo
puszka tuńczyka
kilka plasterków świeżego ogórka
pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
gotowa tepenada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy
sos winegret ukręcony z łyżki soku z cytryny, chlustu oliwy, połowy łyżeczki musztardy, oraz szczypty pieprzu
kilka kaparów ze słoika
posiekana natka pietruszki do dekoracji

Pełny przepis tutaj.
Mus z wątróbki alla żydowski kawior

Kanapka z musem z wątróbki alla żydowski kawior

Lepsze niż kawior. Jeśli lubicie wątróbkę, to koniecznie spróbujcie jej na kanapce z jajkiem na twardo.

Składniki dla 2 osób:
300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół
duża cebula pokrojona w piórka
łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie)
szczypta tymianku
garść wiśni bez pestek
jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane
koperek do dekoracji
pieczywo do podania

Pełny przepis tutaj.
kanapki bataty z serem i pesto

Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto

Jeśli tak jak ja kochacie topiony ser w każdej postaci, ale chcecie przemycić trochę warzyw do waszego śniadania, to spróbujcie kanapek z batatów.

Składniki:
2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra
100 g tartego żółtego sera
kupny sos pesto
zielenina do dekoracji – u mnie koperek, ale mogą być listki bazylii, szczypiorek itp.
pieprz

Pełny przepis tutaj.

Tosty francuskie z owocami i rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Macie “wczorajsze” ciasto drożdżowe na zbyciu? Przeróbcie je na tosty francuskie, są jeszcze lepsze niż świeże ciasto.

Składniki:
2 kromki ciasta drożdżowego na osobę
jajko
małe opakowanie śmietany
łyżka ekstraktu z wanilii
dżem z rokitnikiem lub inny kwaśny
odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa

Pełny przepis tutaj.
pasta z sardynek i jajek

Kanapki z pastą jajeczną z sardynkami

Jestem psychofanem past do chleba. Zwłaszcza takich, które robi się dosłownie chwilkę.

Składniki:

puszka sardynek razem z olejem
2 jajka ugotowane na twardo
pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę
2 łyżki jogurtu greckiego
natka pietruszki do dekoracji
ziemniak lub batat – ugotowany w mundurku i przekrojony na pół

Pełny przepis tutaj.
awanturka pasta rybna

Awanturka – pasta rybna do kanapek

Lubicie klasykę? Nie ma nic lepszego rano niż pasta rybna do kanapek. W tym przepisie nie trzeba nawet czekać, aż ugotują się jajka.

Składniki:
2 małe puszki wędzonych sardynek
200 g tłustego twarogu
2 łyżki keczupu
mała posiekana cebula
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
po pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i wędzonej lub ostrej papryki w proszku
szczypiorek lub dymka do dekoracji

Pełny przepis tutaj.

 

Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu […]



1 thought on “Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów”

  • Uwielbiam kanapki takie w innym stylu. A odkąd mam toster ariete, to często robię właśnie na ciepło w formie grzanek z dodatkami 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *