Kto powiedział, że niedzielny obiad musi być tradycyjny i pracochłonny?
Ja sama rzadko jem tego dnia coś z tradycyjnej kuchni polskiej, więc i was nie będę namawiać za każdym razem. Dzisiejszy zestaw można a nawet trzeba przygotować wcześniej i tylko poskładać przed podaniem, więc nie musimy się stresować, że posiłek musi być o jakiejś konkretnej godzinie i że trzeba się w niedzielę wziąć w garść i napracować, żeby dobrze zjeść. Lubicie kimchi i glony wakame? Świetnie.
Kimchi i sałatkę z glonów wakame można zrobić w większej ilości i po prostu mieć w lodówce na takie okazje. Podobnie łososia można zamarynować poprzedniego dnia. Wiele składników jak marynowany imbir czy edame po prostu kupuje się gotowe w sklepie z kuchniami świata.
5 składników
W wersji na super leniwą niedzielę można też zjeść te dania na mieście albo zamówić z dostawą z 5 składników – małej restauracji na Chmielnej, która powstała z miłości do podróży, do prostych dań, w których nie ma zbyt dużo składników i do przepisów przywożonych z wakacji.
Ich motto to zjedz, zapytaj, weź przepis, ugotuj. To chyba jedyne znane mi miejsce, które bez żadnego problemu dzieli się przepisami na swoje dania.
Największym zaskoczeniem dla mnie było jak prosto robi się sałatkę z glonów wakame, która smakuje dokładnie jak w barze sushi. Wystarczy kupić suszone glony np. w Kuchniach świata, zalać zimną wodą i doprawić.
Dzisiejszy obiad to miska z łososiem, edamame, awokado, mango i wakame, podawana z sałatką z glonów wakame i sałatką kimchi. Nie jest to zestaw związany z żadnym konkretnym krajem, zwłaszcza że miski typu poke to specjalność hawajska, ale w zimne dni będzie nam się kojarzyć z wakacjami i ciepłymi krajami.
Skłądniki na sałatki podaje od razu w większych ilościach, bo kimchi w lodówce poleży spokojnie kilka tygodni a wakame też kilka dni. Miska jest na 4 osoby, ale jeśli jest nas mniej, to będzie to doskonały lunch do zabrania do pracy następnego dnia.
Przepis na kimchi
Składniki:
2,5 kg kapusty pekińskiej
250 g marchewki pokrojonej w cienkie paski
400 g jabłka – obranego i oczyszczonego z gniazd nasiennych i skórek
150 g czosnku – obranego i posiekanego
200 g cebuli posiekanej
70 g startego na tarce imbiru
100 ml sosu rybnego
40 g ostrej papryki do kimchi (gochugaru)
150 ml wody, 50 g mąki ryżowej, 30 g cukru na kleik ryżowy
6 łyżek soli i 2,5 l wody na zalewę
Przepis na kimchi
Kapustę pokrój na kawałki 2×2 cm, odetnij białe twarde kawałki, których nie będziemy używać.
Przygotuj solankę – rozpuść sól w wodzie (2,5 l wody i 6 łyżek soli). Zalej kapustę wodą i dobrze wymieszaj. Przyciśnij czymś ciężkim i zostaw na 90 min.
W tym czasie pokrój marchewkę w cienkie paski i przygotuj kleik ryżowy.
Wymieszaj 150 ml wody z mąką ryżową i cukrem – gotuj na wolnym ogniu.
Kiedy kleik będzie gęsty i lekko klarowny, zostaw go do ostudzenia.
Zblenduj czosnek, cebulę, jabłko i starty imbir na gładką masę. Dodaj pokrojoną w paski marchewkę.
Do kleiku wsyp ostrą paprykę i wymieszaj, dodaj zblendowane warzywa i sos rybny, żeby uzyskać pastę kimchi.
Wyciśnij wodę z kapusty. Wymieszaj kapustę z pastą kimchi.
Pozostaw w cieple przykrytą folią na 24-48 godz. Potem wstaw do lodówki.
Kiszonki typu kimchi można robić z wielu innych warzyw np. z rzodkwi czy topinamburu.
Przepis na sałatkę z glonów wakame
Składniki:
50 g suchego wakame
150 g marchewki pokrojonej w cienkie paski
15 ml sosu sojowego
15 ml oleju sezamowego
15 ml octu ryżowego
15 g ziaren sezamu podprażonego na patelni
Przepis na sałatkę z glonów wakame
Zalej zimną wodą suche glony. Poczekaj 10 minut aż zmiękną i zwiększą objętość. Odlej dokładnie wodę! Zostaw na 2 godziny na sitku, żeby woda odciekła. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Przepis na miskę z łososiem, edamame, awokado, mango i wakame
Składniki na 4 porcje:
Marynowany łosoś
pół kilo surowego łososia
50 ml sosu sojowego
30 ml oleju sezamowego
15 g startego imbir
Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju i imbiru. Łososia potnij na kawałki 2×2 cm i wymieszaj z marynatą. Zostaw na 2-3 godziny.
Pozostałe składniki:
2 szklanki ryżu do sushi ugotowanego zgodnie z sugestią na opakowaniu
100 g łuskanej soi edame – rozmrożonej
dojrzałe awokado – pokrojone w plasterki
dojrzałe mango – pokrojone w plasterki
imbir do sushi marynowany ze słoika – u mnie różowy
garsć sałatki wakame
garść czerwonej kapusty drobno posiekanej
łyżka ziaren sezamu do posypania
Przygotowanie miski z łososiem
W każdej miseczce ułóż ugotowany ryż (ok pół szklanki na porcje) i po garstce marynowanego łososia, edame, awokado, mango, różowego imbiru, sałatki wakame i czerwonej kapusty. Posyp odrobiną sezamu.