Jeśli smakowały Wam grzanki z dyni piżmowej (tutaj przepis), ale nie mogliście jej ostatnio kupić to zdradzę Wam, że plasterki batatów to równie pyszne bezglutenowe grzanki. Są doskonałe, a robi je się dosłownie 10 minut.
Składniki:
2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra
100 g tartego żółtego sera
kupny sos pesto
zielenina do dekoracji – u mnie koperek, ale mogą być listki bazylii, szczypiorek itp.
pieprz
Jak przygotować grzanki z batatów z serem żółtym i pesto?
Bataty zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni po 5 minut na każdą stronę plasterka, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). Wyłączamy piekarnik. Każdy plaster smarujemy odrobiną pesto i dekorujemy garstką sera. Wkładamy do ciepłego jeszcze piekarnika na kilka minut, żeby ser się stopił. Dekorujemy koperkiem, posypujemy świeżo startym pieprzem i podajemy na ciepło.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Co za wspaniały przepis. Chętnie z niego skorzystam. Bardzo lubię tego typu dania. 🙂