Lubię domowe desery z mango bardziej niż kupne słodycze, zwłaszcza, jeśli zrobienie ich zajmuje niewiele więcej czasu niż otwarcie paczki ciastek.
W tym przepisie najdłuższą czynnością jest powstrzymywanie się, żeby nie wyżreć mango zanim trafi do deseru. Jeśli będziecie mieć więcej silnej woli niż ja, to możecie trochę mango przerobić na mango lassi.
Składniki na 2 porcje deseru z mango:
duże, dojrzałe mango
100 g ciastek zbożowych
opakowanie serka mascarpone lub jogurtu greckiego
łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji
Jak przygotować deser z mango?
Ciastka kruszymy tłuczkiem do mięsa nie wyjmując ich z foliowego opakowania, żeby się nie rozsypały lub mielimy blenderem. Serek lub jogurt mieszamy z łyżką miodu. Mango obieramy i kroimy na kawałki. Pestkę wyrzucamy.
Układamy warstwowo połowę mango, połowę okruchów z ciastek i połowę mascarpone. Powtarzamy, tak żeby uzyskać po 2 warstwy każdego składnika. Ostatnią warstwę dekorujemy kawałkiem mango i odrobiną miodu.
Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Polecam Ci ten odcinek!