Awanturka – pasta rybna

Awanturka – pasta rybna

Pasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj).

Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku.

 

Składniki:
2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem)
200 g tłustego twarogu
2 łyżki keczupu
mała posiekana cebula
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
po pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i wędzonej lub ostrej papryki w proszku

szczypiorek lub dymka do dekoracji

Jak przygotować pastę z ryby i twarożku?

Cebulę posolić. Zmiksować wszystkie składniki oprócz szczypiorku, który idzie dopiero na wierzch kanapki.

awanturka pasta rybna


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Bez kanapek nie ma śniadania, ani kolacji.
Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem i szukacie bardziej egzotycznych inspiracji, to zobaczcie moje zestawienie najlepszych kanapek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *