Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki.

Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami.

Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką.

Mus często jest podawana z chałką, ale może być też inne pieczywo. To doskonała pasta do chleba. Prawie tak dobra jak klasyczna awanturka.

Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? W kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek trzeba było importować z daleka a smalec wieprzowy nie wchodził z grę. Takie tłuste gęsi dawały też przepyszne wątróbki, które przypominały fois gras. Lepsze niż kawior.

 

Składniki dla 2 osób:

300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół

duża cebula pokrojona w piórka

łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie)

szczypta tymianku

garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję

jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane

koperek do dekoracji

pieczywo do podania

orson welles

Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior?

Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie moczymy, to wystarczy umyć i osuszyć. Podsmażamy cebulę. Potem dodajemy wątróbki i smażymy 3 minuty, tak by z zewnątrz się usmażyły, ale w środku były jeszcze delikatne. Miksujemy je razem z cebulą, tłuszczem na którym smażyliśmy, tymiankiem, brandy i połową wiśni.  

Na kanapkę nakładamy mus z wątróbki, posypujemy jajkiem i dekorujemy wiśnią i odrobiną koperku. Przepyszne!

Mus z wątróbki alla żydowski kawior

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Recenzja zaadoptujkure.pl

Recenzja zaadoptujkure.pl

To jest Tosia, kura, którą adoptowałam przez zaadoptujkure.pl. Tosia mieszka w Brudnicach na Mazowszu, a ja dostaję jej zdjęcia (już niedługo będą filmiki,) a raz w miesiącu także jajka od niej. Jak to działa? Wybieramy konkretną kurę spośród dostępnych na zaadoptujkure.pl, możemy wybrać czy chcemy jajka zerówki czy np, jedynki, ile jajek chcemy dostawać od naszej podopiecznej i na jaki okres […]

“Smaki Izraela”-recenzja

“Smaki Izraela”-recenzja

Celem Nidy Degutiene było napisanie książki kucharskiej, która będzie jak otwarte drzwi do kuchni zwykłego izraelskiego domu. Skąd wzięła się jej fascynacja kuchnią Izraela? Nida jest Litwinką i pochodzi z Druskiennik, popularnego uzdrowiska nad Niemnem. Jej rodzice jak większość mieszańców tego kurortu wynajmowali kwatery letnikom. Jej wspomnieniem z dzieciństwa są przepyszne zapachy […]



5 thoughts on “Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *