Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki.

Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami.

Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką.

Mus często jest podawana z chałką, ale może być też inne pieczywo. To doskonała pasta do chleba. Prawie tak dobra jak klasyczna awanturka.

Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? W kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek trzeba było importować z daleka a smalec wieprzowy nie wchodził z grę. Takie tłuste gęsi dawały też przepyszne wątróbki, które przypominały fois gras. Lepsze niż kawior.

 

Składniki dla 2 osób:

300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół

duża cebula pokrojona w piórka

łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie)

szczypta tymianku

garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję

jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane

koperek do dekoracji

pieczywo do podania

orson welles

Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior?

Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie moczymy, to wystarczy umyć i osuszyć. Podsmażamy cebulę. Potem dodajemy wątróbki i smażymy 3 minuty, tak by z zewnątrz się usmażyły, ale w środku były jeszcze delikatne. Miksujemy je razem z cebulą, tłuszczem na którym smażyliśmy, tymiankiem, brandy i połową wiśni.  

Na kanapkę nakładamy mus z wątróbki, posypujemy jajkiem i dekorujemy wiśnią i odrobiną koperku. Przepyszne!

Mus z wątróbki alla żydowski kawior

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

“Smaki Izraela”-recenzja

“Smaki Izraela”-recenzja

Celem Nidy Degutiene było napisanie książki kucharskiej, która będzie jak otwarte drzwi do kuchni zwykłego izraelskiego domu. Skąd wzięła się jej fascynacja kuchnią Izraela? Nida jest Litwinką i pochodzi z Druskiennik, popularnego uzdrowiska nad Niemnem. Jej rodzice jak większość mieszańców tego kurortu wynajmowali kwatery letnikom. Jej wspomnieniem z dzieciństwa są przepyszne zapachy […]

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Bez kanapek nie ma śniadania, ani kolacji.
Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem i szukacie bardziej egzotycznych inspiracji, to zobaczcie moje zestawienie najlepszych kanapek.



5 thoughts on “Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *