Wiele osób nie kupuje indyka, bo kojarzy go z całym wielkim pieczonym w całości, nie wie, gdzie się go kupuje albo nie wie, co można z niego ugotować.
Szef kuchni Szymon Szlendak postanowił to zmienić na warsztatach z programu “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości.”
Warsztaty takie to nie tylko przepisy, ale też możliwość dowiedzenia się o wartości odżywczej mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno- spożywczej w Polsce i całej Unii.
Dlaczego indyk?
Mięso indyka jest źródłem witamin D ,B2 (udko), B3, B6, B12, Potasu, Fosforu i Cynku.
Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i sodu.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu (zwłaszcza, jeśli jemy je bez skóry).
Indyk ma wysoką zawartość białka. (np. tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry).
Jeśli nie gotowaliśmy nigdy nic z indyka jasne, delikatne mięso z piersi będzie idealne na początek.
Oba przepisy z warsztatów są proste. Zawierają sporo składników, ale robi się je bardzo szybko. Makaron z indykiem inspirowany jest kuchnią włoską a danie z kaszy i mięsa indyczego smakami Grecji. Będzie też oczywiście deser, ale nie z indyka.
Makaron z ragu bianco i indykiem
Składniki na 3 porcje:
200 g makaronu np. rigatoni
300 g mielonego udka z indyka
80 ml białego wina
40 g masła extra
20 g selera naciowego
20 g marchewki
20 g białej cebuli
20 g zielonego groszku
2 ząbki czosnku
10 g suszonych pomidorów w oleju
40 g parmezanu
800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
sól, pieprz,
świeże zioła
oliwa do smażenia
Przepis na indyka z makaronem
Z obranych warzyw i szyi indyczej przygotuj wywar.
Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono rumiany kolor.
W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu.
Dodaj białego wina i wywar z indyka. Duś mięso aż do miękkości.
Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło.
W osobnym garnku ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaj go do sosu wraz z odrobiną wody z gotowania.
Całość gotuj tak długo, aż makaron będzie al dente, a sos zrobi się
kremowy.
Podawaj posypane tartym parmezanem.
Indyk z kaszą po grecku
Składniki na 3 porcje:
200 g filetu z indyka
60 g mąki pszennej
1 cytryna – skórka i sok
150 g kaszy bulgur
20 g marchwi
20 g selera naciowego
20 g cukinii
20 g cebuli czerwonej
gwiazdka anyżu
50 g masła (pół do kaszy i pół do mięsa)
łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
do gotowania: wywar z szyi indyczej i włoszczyzny (ok. 800 ml)
do smaku: sól, pieprz,
świeże zioła (tymianek, szałwia)
sałatka grecka do podania
Przepis na indyka z kaszą
Przygotuj wywar z szyi indyczej i warzyw.
Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinię) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie (oprócz cukinii) podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.
Pod koniec smażenia dodaj 25 g masła, surową kaszę oraz
dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru (lub osolonej wody).
Patelnię przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę.
W międzyczasie pokrój fileta z indyka na cienkie plastry i lekko rozbij go tłuczkiem do mięsa. Przypraw mięso solą i pieprzem, następnie obtocz je w mące.
Smaż mięso na mocno rozgrzanej patelni na oliwie.
Gdy mięso będzie rumiane, dodaj sok i skórkę z cytryny, pozostałe 25 g masła oraz odrobinę wywaru. Przypraw całość solą, pieprzem, tymiankiem i szałwią.
Gotuj do czasu zgęstnienia sosu, a następnie wyłącz ogień, aby mięso wchłonęło aromaty.
Gdy kasza będzie już miękka i wchłonie większość płynów, możesz dodać cukinię.
Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z tradycyjną sałatką grecką (warzywa pokrojone w grubą kostkę, wymieszane z oliwkami, serem feta, oliwą, octem i oregano).
A na deser?
Oba dania były idealne. Brakowało tylko deseru. Co bym do tego podała? Jakieś proste zapiekane w piekarniku owoce np. jagody.
Clafoutis z jagodami
Składniki na 3 porcje:
200 ml śmietany
80 g masła – rozpuszczonego w garnuszku i przestudzonego
4 jajka
szczypta soli
duża szczypta przyprawy do piernika
po pół szklanki cukru i mąki
2 garście jagód (mogą być mrożone)
płatki migdałów do dekoracji
Przepis na clafoutis ze śliwkami
Śmietanę zmiksować z płynnym masłem, jajkami, solą i przyprawą do piernika. Dodać cukier, mąkę i zmiksować na gładką masę.
Jagody ułożyć na 3 miseczkach, które nadają się do zapiekania. Zalać ciastem, posypać płatkami migdałów i piec 25 minut w 180 stopniach (góra – dół).
Treść niniejszej kampanii promocyjnej odzwierciedla wyłącznie poglądy jej autora i podlega jego wyłącznej odpowiedzialności. Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za żadne ewentualne wykorzystanie zawartych w kampanii informacji.