Zima to czas na warzywne zapiekanki. Poprawiają nam humor, są sycące i robią się same w piekarniku, kiedy my grzejemy się pod kocem czy przy kominku. Zawsze też zostaje jakaś dokładka, którą można zabrać do pracy, albo szybko odgrzać sobie po przyjściu do domu. Kiedy nie ma dużo świeżych warzyw, do naszej zimowej zapiekanki trafiają oczywiście ziemniaki, grzyby, soczewica i pomidory z puszki. Do tego aromatyczne przyprawy i odrobina topionego sera na wierzch, żeby wzmocnić działanie comfort food. Będzie pysznie i zielono, bo wiosna tuż tuż!
Składniki na 4 porcje:
szklanka zielonej soczewicy namoczonej przez noc (lub puszka gotowej)
100 g kurek lub suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
czerwona cebula pokrojona w piórka
ząbek czosnku przetarty przez praskę
300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego)
mała cukinia
duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku
puszka pomidorów w kawałkach
100 ml wina (opcjonalnie)
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 łyżeczki masła
100 g sera żółtego startego na tarce
listki bazylii do dekoracji
Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem
Soczewicę i grzyby ugotować razem do miękkości i odsączyć. Na patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Piec 30 minut w 180 stopniach aż ziemniaki się zarumienią. Po upieczeniu posypać serem i włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ser się zapiekł.
Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i podajemy na ciepło.