Jak zrobić domowy sok z malin? Przepis i wskazówki wykonania

Jak zrobić domowy sok z malin? Przepis i wskazówki wykonania

Pyszny, intensywnie słodki, kojący gardło w czasie przeziębienia – taki właśnie jest sok z malin. Jego pozytywne właściwości i wspaniały smak sprawiają, że jest jednym z ulubionych dodatków do herbat czy napojów. Jak przygotować ten smaczny sok?

Przetwory owocowe i warzywne – niezastąpione zimą

Zima to czas, kiedy chętnie sięgamy po różne przetwory ze swojej spiżarni. Kiszonki, dżemy i soki owocowe są w tym czasie przyjmowane z wielką wdzięcznością. Dodatkowe źródło warzyw i owoców jest na wagę złota, gdy nie ma dostępu do roślin sezonowych. Dlatego warto zadbać wcześniej o to, aby zapasów wystarczyło aż do wiosny. Można zacząć od przygotowania niezastąpionego produktu, jakim jest sok z malin. Przepis na niego jest prosty – poradzi sobie nawet osoba niewprawiona.

Sok z malin – przepis babci

Wiele osób jest w stanie przenieść się myślą do dzieciństwa, w odwiedziny u babci na wsi. Zazwyczaj wspomina się takie wizyty ciepło – towarzyszy im bliskość rodzinnego ogniska, a często także niezapomniane smaki. Jednym z nich z pewnością jest sok z malin na przeziębienie – przepis babci z łatwością wypędzał każdą grypę lub inną paskudną chorobę. Na całe szczęście smak soku można odtworzyć w zaciszu własnego domu. Gwarantujemy, że z tym przepisem bez trudu będzie można przenieść się do młodzieńczych lat.

Aby przygotować sok malinowy w tradycyjny sposób, należy zaopatrzyć się w duży, szklany słoik, butelki lub mniejsze słoiki do pasteryzacji, drewnianą łyżkę oraz… dość dużo czasu. Zrobienie soku z malin tą metodą wymaga około 2-3 tygodni.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych malin,
  • nieco ponad 1 kg cukru.

Ilość składników można proporcjonalnie zwiększać w zależności od swoich potrzeb.

Należy zacząć od wyparzenia i dokładnego wyczyszczenia słoja na maliny. Powinien mieć on szczelną zakrętkę, aby zapobiec zepsuciu się soku. Maliny należy dokładnie przejrzeć, aby były wolne od zabrudzeń, robactwa oraz nadgnicia. Potem należy je umyć. Następnie trzeba warstwowo ułożyć owoce. Każda warstwa nie powinna być większa niż 1/5 słoja. Cienkie paski malin zasypuje się dużą ilością cukru (tak, aby przykryć owoce) i układa kolejną warstwę. Gdy zapełni się cały słoik, należy go szczelnie zakręcić i zostawić w nienasłonecznionym miejscu na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie owoce należy odcisnąć przez sitko, aby sok był jednolity i pozbawiony grudek. Sok należy wlać do małych, szklanych butelek lub słoików i pasteryzować przez około 10 minut.

Sok z malin bez cukru – przepis w zdrowszej wersji

Smak soku malinowego jest jedyny w swoim rodzaju. Niektórzy jednak unikają picia soku ze względu na wysoką zawartość cukru. Nie oznacza to, że osoby z problemami zdrowotnymi lub na diecie mają całkiem zrezygnować z tego napoju. Na całe szczęście istnieje przepis, który nie wymaga dodawania cukru do soku.

Sok z malin na zimę – przepis bez cukru:

Aby przygotować sok malinowy bez dodatku cukru, należy przygotować emaliowany garnek z przykrywką, drewniany tłuczek, garnek, małe słoiki lub butelki oraz czystą gazę lub ścierkę do przeciśnięcia owoców.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 150 ml wody.

Maliny należy dokładnie przejrzeć. Dojrzałe, słodkie owoce powinny być czyste, niespleśniane i bez szypułek. Maliny należy rozgnieść w garnku przy pomocy drewnianego tłuczka. W emaliowanym garnku należy nagrzać 150 ml wody (ma być ciepła, nie wrząca). Wymieszać dokładnie owoce z nagrzaną wodą. Przykryte przykrywką naczynie należy odstawić do ostygnięcia. Sok przelać przez gazę. Gdy będzie on czysty i pozbawiony grudek, należy go zagotować, a następnie przelać do butelek. Sok trzeba pasteryzować przez 15-20 minut.Sok bez dodatku cukru może okazać się zbyt mało słodki dla osób przyzwyczajonych do standardowego smaku. W takim wypadku oprócz soku warto dodawać do herbaty miód. Zapewni on słodki smak, a będzie zdrowszy niż cukier.

Przepis na sok z malin z sokownika

Sokownik pozwala na ekspresowe zrobienie soku z malin. Ten doskonały na odporność przetwór będzie powstawał niemal samodzielnie. Jaki jest przepis?

Przepis na sok z malin z sokownika:
Do korzystania z tego przepisu potrzebny będzie sokownik, szklane butelki lub słoiki oraz garnek.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 l wody.

Do dolnego garnka sokownika należy wlać 1,5 litry wody. Włożyć maliny do górnego garnka, posypując je warstwami cukru. Następnie gotować przez około 25 minut, a następnie wymieszać owoce z cukrem. Później należy ponownie gotować przez około 10 do 20 minut – wtedy to maliny zmniejszą znacznie swoją objętość. Gorący sok należy przelać do garnka i zagotować. Następnie można wyłożyć go do butelek i szczelnie zawekować.


Related Posts

“W słoiku” – recenzja

“W słoiku” – recenzja

Przetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo […]

Najlepsze przepisy na przetwory do słoika – nie tylko na zimę

Najlepsze przepisy na przetwory do słoika – nie tylko na zimę

Nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane przetwory w słoiku na zimę. Warzywa i owoce kupujemy teraz — kiedy są dojrzałe i tanie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *