Sezon na przeziębienie i grypę rozpoczął się na dobre. Zmienna pogoda potęguje tylko nieprzyjemne objawy i sprawia, że coraz więcej ludzi zaczyna skarżyć się na ból gardła, zatok i katar.
Czy możemy się jakoś bronić? Zanim infekcja rozwinie się w coś poważniejszego, warto zastosować sprawdzone, domowe sposoby. Dzięki naturalnym składnikom można bowiem poprawić swoją kondycję, pokonać pierwsze objawy przeziębienia i grypy, a także wzmocnić osłabioną odporność.
Sekret zdrowia zamknięty w naturze
Często organizm daje nam sygnały, że coś niepokojącego zaczyna się dziać. Warto nauczyć się rozpoznawać te znaki, aby usprawnić proces leczenia, zanim będzie konieczna wizyta u lekarza. W początkowych etapach walka z przeziębieniem powinna polegać na intensywnym nawadnianiu organizmu oraz dostarczaniu dużej dawki witamin i minerałów. Co zatem warto wprowadzić do swojej diety, aby szybko pokonać rodzącą się infekcję?
Kiszonki – kapusta i ogórki jako wsparcie dla odporności
Lekarze zgodnie twierdzą, że kiszone produkty stanowią cenne źródło witamin, w szczególności: A, C, K, E, niektórych z grupy B, a także wielu składników mineralnych.
Wysoka zawartość witaminy C wpływa pozytywnie na zwiększenie odporności. W kiszonkach występuje także acetylocholina, czyli ester kwasu octowego i choliny, który poprawia pracę jelit i reguluje ciśnienie krwi.
Napar z kwiatu lipy – źródło zdrowia
Napar z suszonej lipy stanowi świetne lekarstwo na gorączkę, bóle głowy i katar. Nadaje się do leczenia pierwszych objawów anginy, zapalenia krtani, gardła lub oskrzeli oraz innych infekcji wirusowych.
Zawarte w kwiatach lipy składniki aktywne pomagają usuwać z organizmu wszelkie szkodliwe substancje.
Najczęściej spotyka się lipę samodzielnie, jako ziołową herbatę, lub w formie gotowych, suszonych mieszanek z dodatkiem np. malin lub czystka, które oferuje na przykład SklepAgnex.pl, promujący zdrową i bezpieczną żywność oraz suplementy diety.
Syrop z czosnku – domowa metoda na szybki powrót do zdrowia i poprawę odporności
Czosnek powszechnie uznaje się za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Za jego właściwości w głównej mierze odpowiada allicyna, która wspiera leczenie rozmaitych dolegliwości, w tym: reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie oraz odkaża drogi oddechowe.
Czosnek jako lekarstwo najczęściej przyjmuje się w formie tabletek lub domowego syropu, który można przygotować samodzielnie. Wystarczy posiekać 6 ząbków czosnku, zmieszać je z sokiem z 1 cytryny, łyżką świeżego, tartego imbiru i octem jabłkowym. Składniki należy umieścić w czystym słoiku na kilka dni. Wypicie jednej łyżki dziennie poprawia odporność, a 3 łyżki stanowią fenomenalne wsparcie w procesie leczenia nieprzyjemnych infekcji.
Zdrowie zaklęte w naturalnych składnikach
Okazuje się, że powszechnie znane i używane produkty spożywcze stanowią świetne źródło witamin i innych cennych substancji, które skutecznie poprawiają kondycję zdrowotną oraz potrafią wspierać leczenie rozmaitych chorób.
Warto zatem poznać najlepsze metody naturalnego dbania o zdrowie. Stosowanie ich nie wymaga od nas nadmiernego wysiłku, a może dać naprawdę rewelacyjne efekty.