Picie mleka to dla wielu z nas regularna przyjemność. Niektórzy jednak nie mogą tego robić ze względu na alergię lub nietolerancję. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak znaleźć alternatywne napoje, które nie zawierają cukru mlecznego. Które z nich warto rozważyć?
Czy mleko roślinne ma taką samą wartość jak mleko od krowy?
Mleko roślinne nie jest tym samym, co mleko od krowy, a więc nie zawiera ono tych samych składników. Niemniej jednak, w zależności od wybranego napoju, może istnieć przewaga jednych składników nad innymi. W przypadku zwykłego mleka zdecydowanie w największej ilości mamy do czynienia z wapniem. Jeśli chodzi o inne napoje, musimy liczyć się z tym, że wapnia najpewniej tam będzie znacznie mniej albo prawie w ogóle.
Roślinne zamienniki mleka są z drugiej strony często lepszą alternatywą nie tylko dla alergików, ale też osób na diecie. Mają one też inny profil smakowy, co sprawia, że mogą one wnieść do naszego życia kulinarnego nowe doświadczenie.
Warto nadmienić, że zamienniki mleka krowiego zawierają inne substancje, które będą korzystnie wpływały na nasz organizm. Pod wieloma względami można określić je mianem superfoods.
Na przykład, napój owsiany jest bogaty w witaminy z grupy B, tiaminę i witaminy z grupy E. Znajduje się w nim też magnez, selen, krzem i mangan. W przypadku mleka sojowego będziemy mieć do czynienia z przewagą składników mineralnych na rzecz witamin – do naszego organizmu dostarczamy fosfor, żelazo, mangan i magnez. Mleko migdałowe zwykle jest wzbogacone przed producenta w wapń, witaminę D, B2, B12 i E.
Które mleko roślinne najlepiej wybrać?
Jednoznacznie trudno stwierdzić, który z produktów roślinnych będzie najlepszy w danej sytuacji. Istnieje wiele czynników mogących decydować o wyborze, a do najważniejszych zalicza się smak, właściwości odżywcze, konsystencję i zastosowanie.
Chcąc wzbogacić smak kawy, dobrym wyborem będzie napój kokosowy. Taka mieszanka zapewni nie tylko dawkę energii, ale też będzie miała intensywniejszy smak niż w przypadku samej kawy. Napój migdałowy to z kolei ciekawa propozycja dla osób chcących wzbogacić profil smakowy swojego cappuccino. Dla osób na diecie – o najniższej kaloryczności – można zaproponować mleko sojowe. Napój sojowy to również dobry wybór, jeśli chodzi o zawartość białka – zawiera go aż 7g na 100 ml.
Jeśli chodzi o wartość odżywczą, większość z nich jest fortyfikowana. To oznacza, że producent dodaje do nich witaminy i minerały samodzielnie. Nie musisz się zatem martwić o to, czy zawierają te same składniki, co odpowiednik w postaci mleka krowiego.
Więcej o diecie bez laktozy dowiesz się na Medme.pl.
Jak zrobić shake oparty o napój roślinny?
Shake oparty o napój roślinny to rzecz, którą może być zainteresowany każdy, kto chce napić się smacznego, pożywnego napoju bez możliwości wystąpienia nietolerancji lub alergii pokarmowej. Możesz do niego również dodać tzw. superfoods np. spirulinę lub jagody goji, aby wzbogacić shake o dodatkowe wartości odżywcze.
Oczyścicie do jego przygotowania będziesz potrzebować jednego z mlek roślinnych. Poniżej lista przykładowych składników, które należy ze sobą zmiksować. Są to: laska waniliowa, płatki owsiane, cukier waniliowy, banan i napój roślinny. Po ich zebraniu i zmiksowaniu nie pozostaje nic innego jak cieszyć się unikalnym smakiem. Do tego przepisu możesz wykorzystać też truskawki, borówki lub dowolny, ulubiony owoc.
Artykuł gościnny.