Kiedy jest się blogerem kulinarnym większość wina pije się o godzinie 9:00 rano na seminariach i konferencjach prasowych. Dużo przyjemniejszy jest food pairing. Przecież gotując dla przyjaciół, jedzenie podajemy zwykle z winem. Gotujemy z winem i część tego wina trafia nawet do garnka. Wiele tradycyjnych przepisów z miejsc, gdzie produkuje się wino zakłada też wino jako pyszny dodatek do sosów czy mięs.
Jakie są moje ulubione przepisy z i do wina?
Zobaczcie top 6 przepisów food wine pairing z mojego bloga
-
Szprycer atbuzowy
To chyba najprostszy przepis. Wystarczy zmiksować owoce, dodać wino i wodę gazowaną. Idealna sprawa na śniadanie na trawie i letnie przyjęcia. Niech lato trwa!
Składniki:
kilo arbuza
pół butelki białego wina
200 ml schłodzonej wody gazowanej
sok z połowy cytryny
lód do podania
Pełny przepis tutaj
2. Kokardki z sosem pomidorowym z anchois
Ostatnio spędziłam 2 tygodnie w Niemczech w czasie fali upałów. Lubię kuchnię niemiecką, ale jedną z najlepszych dań jakie jadłam w czasie mojego pobytu był ten prosty włoski makaron zrobiony przez mojego przyjaciela i podany z czerwonym winem. Oczywiście wzięłam przepis!
Składniki na 4 porcje:
oliwa do smażenia
garść kaparów
pół słoiczka anchois (ok 45 g)
garść czarnych oliwek bez pestek – pokrojonych na połówki
kieliszek czerwonego wina – u mnie Cono Sur Merlot
duże opakowanie passaty pomidorowej (ok 700 g)
przetarty przez praskę czosnek
opakowanie makaronu – u mnie kokardki
Przepis na kokardki z sosem pomidorowym z anchois
Na oliwie podsmażamy kapary, anchois i oliwki. Dodajemy wino i podsmażamy całość mieszając aż większość wina odparuje. Wlewamy na patelnię passatę i redukujemy przez 15 minut (tak żeby sos zredukoła się o połowę). Przed podaniem dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i wypijamy jeszcze kieliszek wina, żeby mieć dobry nastrój przed kolacją. Podajemy z makaronem.
3. Zupa z dyni i ananasa
Czy do zupy powinno pić się wino? Jeśli lubi się wino, to oczywiście. I jeśli jest to zupa z dyni wg przepisu z warsztatów Agaty Wojdy.
Składniki na 4 porcje:
kilo dyni pokrojonej w kostkę (garść odkładamy do podania)
75 g masła
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu
łyżka pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
otarta skórka i sok z limonki
sok z cytryny
łyżka miodu
1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce
pół łyżeczki papryki w płatkach
pół pęczka kolendry
pół świeżego ananasa
kumin do posypania
4 łyżki orzeszków ziemnych do podania
4. Zupa z buraków i soczewicy
Składniki na 4 porcje:
0,7 kg obranych buraków (najlepiej podłużnych)
100g czerwonej soczewicy
litr soku z jabłek (może być z kartonu)
pół łyżeczki czarnuszki
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju lnianego
100 ml buraczanego zakwasu lub soku
po pół łyżeczki kuminu i pieprzu
Pełny przepis:
5. Risotto z czerwonym winem
Klasyką gatunku jeśli chodzi o dania, gdzie wino nie trafia tylko do brzuszka kucharza czy kieliszka stojącego obok talerza jest risotto z winem.
Przepis na risotto z winem oparty jest na risottto z Amarone od pani Alice z winnicy Casalu. Raczej nie będziemy wlewać do naszego ryżu tak drogiego wina, chyba że pojedziemy na wycieczkę do Włoch.
Składniki dla 4 osób:
litr bulionu wołowego
60 g posiekanej cebuli
40 g masła
50 g oliwy
szczypta soli i pieprzu
pół butelki czerwonego wina
320 g ryżu do risotto
60 g startego sera Monte Veronese
Pełny przepis:
6. Bocconcini z winem
Orginalny przepis pochodzi od pani Irmy z winnicy Ribote. Bocconcini to kwawłeczki cielęciny pokrojonej na małe kawałeczki – takie na jeden gryz.
Składniki na 6 osób:
cebula – obrana i drobno posiekana
2 ząbki czosnku – obrane i drobno posiekane
2 gałązki selera naciowego – posiekanego na plasterki
200 g passaty pomidorowej
duża szczypta rozmarynu, soli, pieprzu i mielonych gożdzików
oliwa z oliwek do smażenia
1 kg cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz)
butelka czerwonego wina