Uwielbiam pasty śniadaniowe: rybne jak sardynkowa czy tuńczykowa, jajeczne i z twarożkiem. Bardzo dobra jest też pasta z fasolą i chrzanem, którą zamiast na pieczywie, podaje z pieczonym batatem.
Składniki:
2 bataty
szklanka ugotowanej białej fasoli
łyżka chrzanu ze słoika
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki do posypania
Jak przygotować bataty z fasolą i chrzanem?
Poprzedniego dnia namoczyć fasolę i gotować ją przez godzinę. Batata przekroić na pół i upiec w piekarniku (20 minut, 180 stopni). Przygotować pastę z fasoli, miksując fasolę, chrzan, cytrynę i pieprz. Podawać połowki batata z 2 łyżkami pasty i natką pietruszki.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!