A może zupa krem z buraków?
Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest zdrowe i łatwe do ugotowania.
Nie żebym miała nagle przestać chodzić do Opasłego Tomu, ale taki comfort food przyda się na co dzień, kiedy nie chcemy nigdzie wychodzić i od święta, kiedy restauracje są zamknięte.
Jeśli lubisz zupy Agaty Wojdy, to zobacz jeszcze jej przepis na zupę z dyni.
Składniki:
0,7 kg obranych buraków (najlepiej podłużnych)
100g czerwonej soczewicy
litr soku z jabłek (może być z kartonu)
pół łyżeczki czarnuszki
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju lnianego
100 ml buraczanego zakwasu lub soku
po pół łyżeczki kuminu i pieprzu
Mus chrzanowy:
pół kilo twarożku
1,5 łyżeczki żelatyny
100ml śmietany tłustej
2 łyżki chrzanu
szczypta soli
olej lniany do dekoracji
coś zielonego do dekoracji np natka lub listki
Jak przygotować krem z buraków i soczewicy?
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia, Żeby przygotować mus, miksujemy biały ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną żelatyną na gęsty krem. Wkładamy do lodówki, żeby stężało.
Buraki kroimy w cienkie plastrerki. Gotujemy razem z soczewicą, czarnuszką, sokiem z jabłek, olejem lnianym i octem jabłkowym przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dolewamy sok z buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać.
Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego wina. Na waarsztatach do tej zupy dobrano Dornfelder Weingut Selbach-Oster oraz PJ’s Signatur Spatburgunder Weingut Burggarten.