Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

A może zupa krem z buraków?

Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą  i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest  zdrowe i łatwe do ugotowania.

Nie żebym miała nagle przestać chodzić do Opasłego Tomu, ale taki comfort food przyda się na co dzień, kiedy nie chcemy nigdzie wychodzić i od święta, kiedy restauracje są zamknięte.

Jeśli lubisz zupy Agaty Wojdy, to zobacz jeszcze jej przepis na zupę z dyni.

 

Składniki:

0,7 kg obranych buraków (najlepiej  podłużnych)

100g czerwonej soczewicy

litr soku z jabłek (może być z kartonu)

pół łyżeczki czarnuszki

3 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki oleju lnianego

 

100 ml buraczanego zakwasu lub soku

po pół łyżeczki kuminu i pieprzu

 

Mus chrzanowy:

pół  kilo twarożku

1,5 łyżeczki żelatyny

100ml śmietany tłustej

2 łyżki chrzanu

szczypta soli

 

olej lniany do dekoracji

coś zielonego do dekoracji np natka lub listki

 

Jak przygotować  krem z buraków i soczewicy?

 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia, Żeby przygotować mus, miksujemy biały ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną żelatyną na gęsty krem. Wkładamy do lodówki, żeby stężało.

 

Buraki kroimy w cienkie plastrerki. Gotujemy razem z soczewicą, czarnuszką, sokiem z jabłek, olejem lnianym i octem jabłkowym przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dolewamy sok z buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać.

 

Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego wina. Na waarsztatach do tej zupy dobrano Dornfelder Weingut Selbach-Oster oraz PJ’s Signatur Spatburgunder Weingut Burggarten.

zupa z buraków i soczewicy


Related Posts

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno […]

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *