Top 10 przepisów na desery i ciasta z owocami

Top 10 przepisów na desery i ciasta z owocami

Lato to czas owoców, przyjęć w ogrodzie, imprezowania i dogadzania sobie. To też czas ciast i innych deserów ze świeżymi owocami.
Jeśli lubisz ciasto z owocami, sezonowe lody i inne słodkości, to mam dla Ciebie kilka niebanalnych przepisów. Desery z owocami są nie tylko pyszne i sezonowe, ale też dużo zdrowsze, niż gdybyśmy zdecydowali się na bakalie czy czekoladę.

Jakie letnie owoce mogą trafić do naszych deserów? Najbardziej lubię ciasta z wiśniami. Są dużo lepsze niż na surowo. Lato to też czas czereśni, borówek i rabarbaru. Kiedy lato się kończy przychodzi czas na figi. To też najlepszy czas, żeby cieszyć się przepysznym mango i lodami z awokado.
A że mrożone owoce możemy jeść przez cały rok, to smak lata może z nami zostać przez cały rok.

1. Wiśnie i CIASTO Z WIŚNIAMI

Ciasto z mąki kukurydzianej dobrze pasuje do migdałów i wiśni – najlepszych z sezonowych owoców. To moje ulubione ciasto z owocami. Wiśnie można oczywiście zamienić na inne sezonowe smakołyki. Migdały można kupić przez Internet – np. w bdsklepie.

Składniki na keksówkę ciasta z wiśniami:
2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo starta skórka z cytryny
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
ćwierć łyżeczki soli
szklanka wiśni z wyjętymi pestkami – mogą być mrożone
garść płatków migdałów

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

czereśnie z masłem

2. Czereśnie i najprostszy przepis na deser z czereśni z masłem

Jeśli dodasz masło do dowolnej potrawy, będzie smakować dużo lepiej. Taki deser z czereśni jest pyszny, szybki i prosty. Można je podać same lub z jogurtem czy zamiast konfitury na kanapce w czasie letniego śniadania.

Składniki na pół kilo czereśni z masłem (dla 2 osób):
pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni
łyżka masła
czubata łyżka brązowego cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.

Ciasto jogurtowe

3. Banany i ciasto jogurtowe

Jednym z najprostszych letnich ciast jest ciasto jogurtowe. Nie trzeba mieć miksera. Wystarczy wymieszać, upiec i pyszny deser gotowy! Jego słodycz to zasługa bananów i kajmaku z puszki. Najlepiej smakuje podane jako deser na grilla czy inne przyjęcie w ogrodzie.

Składniki na ciasto jogurtowe:
2 banany + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
mała puszka masy krówkowej
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich i tyle samo do dekoracji w większych kawałkach
4 jajka

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

4. Borówki i ciasto z makiem

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z polnymi kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, niecodzienne, robi się je dosłownie w chwilę i długo zachowuje świeżość.

Składniki na ciasto z makiem:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szklanka już zmielonego maku
3/4 szklanki oleju
4 jajka
łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego
keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką

do dekoracji:
opakowanie serka mascarpone 250 g
opakowanie borówek

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
Tosca - szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

5. Rabarbar i tosca

Wiosną i latem najbardziej lubię rabarbar, do którego dodaje trochę czerwonych owoców np. wiśni, malin lub truskawek.
Uwielbiam jego jasnoróżowy kolor, który kojarzy mi się z wiosną i delikatnością. Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Ciasto z rabarbarem bardzo łatwo się robi, jest mocno maślane i chrupiące.
Ma też krótką listę składników – wystarczy mąka, masło, cukier, owoce, migdały i wanilia.

Składniki:

Owoce:
4 łodygi rabarbaru
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
łyżeczka cukru
3 łyżki octu jabłkowego
szklanka wiśni

Ciasto:
3 jajka – razem białko i żółtko
szklanka cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia
połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Migdałowa kruszonka:
połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy)
ćwierć szklanki cukru
2 łyżki mąki
100 g migdałów w płatkach

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
Ciasto bananowo - porzeczkowe z masłem orzechym

6. Porzeczki i ciasto bananowe z orzechami

Lubię masło orzechowe, ale jest dla mnie lekko zapychające. Porzeczki i karmelizowane banany zaradzą temu w mgnieniu oka. Najlepsze ciasto jakie jadłam ostatnio to właśnie bananowe z orzechami i porzeczkami.

Składniki:
łyżka masła
3 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone na kawałki
łyżka brązowego cukru

1,5 szklanki mąki
łyżeczka sody
pół szklanki cukru
szczypta soli

łyżka esencji waniliowej
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
4 łyżki masła orzechowego

garść orzechów laskowych
pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej
2 garście czarnych porzeczek

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
deser z mango

7. Deser z mango po filipińsku

Lubię domowe desery z mango, bo zrobienie ich trwa niewiele dłużej niż otwarcie paczki ciastek. W tym przepisie najdłużej zajmuje powstrzymywanie się, żeby nie wyżreć mango przy krojeniu, zanim trafi do deseru.

Składniki na 2 porcje deseru z mango:
duże, dojrzałe mango
100 g ciastek zbożowych
opakowanie serka mascarpone lub jogurtu greckiego
łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
Pikantne lody guacamole z tabasco i awokado

8. Awokado i przepis na pikantne lody

Składniki na 6 porcji lodów:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki zielonego tabasco
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
małe opakowanie śmietany kremówki
garść posiekanych pistacji do posypania

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
tarta z owocami

9. Gruszki i przepis na tartę z gruszkami i truskawkami

Tarta z owocami to żelazna klasyka. Ponieważ owoce można dowolnie dobrać, to nigdy nam się nie znudzi. Dziś będzie tarta owocowa. Z kremem cytrusowym, gruszkami i truskawkami.

 

Składniki na tartę owocową:
Owoce:
pół kilo truskawek pokrojone w drobną kostkę
gruszka pokrojona w kostkę z podsmażona z łyżką cukru pudru

Kruche ciasto:
300 g miękkiego masła
400 g cukru
2 jajka
skórka z cytryny
pół łyżeczki wanilii (lub ekstraktu waniliowego)
szczypta soli
500 g maki pszennej np. tortowej (przesianej)

Krem z:
250 gr serka mascarpone
otarta skórka z limonki (pół łyżeczki)
biała czekolada połamana na kawałki
kieliszek likieru adwokat

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
figi

10. Figi i PRZEPIS NA SPRING ROLLSY Z FIGAMI I ORZECHAMI

Figi są tak pyszne, że możnaby je jeść bez żadnych dodatków, ale spring rollsy z papieru ryżowego robi się dosłownie sekundę. To doskonały pomysł na piknik czy lunch do pracy.

Składniki:
4 arkusze papieru ryżowego
4 łyżki jogurtu greckiego lub serka mascarpone
garstka orzechów włoskich
2 świeże figi

Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *