Lato to czas owoców, przyjęć w ogrodzie, imprezowania i dogadzania sobie. To też czas ciast i innych deserów ze świeżymi owocami.
Jeśli lubisz ciasto z owocami, sezonowe lody i inne słodkości, to mam dla Ciebie kilka niebanalnych przepisów. Desery z owocami są nie tylko pyszne i sezonowe, ale też dużo zdrowsze, niż gdybyśmy zdecydowali się na bakalie czy czekoladę.
Jakie letnie owoce mogą trafić do naszych deserów? Najbardziej lubię ciasta z wiśniami. Są dużo lepsze niż na surowo. Lato to też czas czereśni, borówek i rabarbaru. Kiedy lato się kończy przychodzi czas na figi. To też najlepszy czas, żeby cieszyć się przepysznym mango i lodami z awokado.
A że mrożone owoce możemy jeść przez cały rok, to smak lata może z nami zostać przez cały rok.
1. Wiśnie i CIASTO Z WIŚNIAMI
Ciasto z mąki kukurydzianej dobrze pasuje do migdałów i wiśni – najlepszych z sezonowych owoców. To moje ulubione ciasto z owocami. Wiśnie można oczywiście zamienić na inne sezonowe smakołyki. Migdały można kupić przez Internet – np. w bdsklepie.
Składniki na keksówkę ciasta z wiśniami:
2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo starta skórka z cytryny
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
ćwierć łyżeczki soli
szklanka wiśni z wyjętymi pestkami – mogą być mrożone
garść płatków migdałów
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
2. Czereśnie i najprostszy przepis na deser z czereśni z masłem
Jeśli dodasz masło do dowolnej potrawy, będzie smakować dużo lepiej. Taki deser z czereśni jest pyszny, szybki i prosty. Można je podać same lub z jogurtem czy zamiast konfitury na kanapce w czasie letniego śniadania.
Składniki na pół kilo czereśni z masłem (dla 2 osób):
pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni
łyżka masła
czubata łyżka brązowego cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
3. Banany i ciasto jogurtowe
Jednym z najprostszych letnich ciast jest ciasto jogurtowe. Nie trzeba mieć miksera. Wystarczy wymieszać, upiec i pyszny deser gotowy! Jego słodycz to zasługa bananów i kajmaku z puszki. Najlepiej smakuje podane jako deser na grilla czy inne przyjęcie w ogrodzie.
Składniki na ciasto jogurtowe:
2 banany + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
mała puszka masy krówkowej
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich i tyle samo do dekoracji w większych kawałkach
4 jajka
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
4. Borówki i ciasto z makiem
Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z polnymi kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, niecodzienne, robi się je dosłownie w chwilę i długo zachowuje świeżość.
Składniki na ciasto z makiem:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szklanka już zmielonego maku
3/4 szklanki oleju
4 jajka
łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego
keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką
do dekoracji:
opakowanie serka mascarpone 250 g
opakowanie borówek
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
5. Rabarbar i tosca
Wiosną i latem najbardziej lubię rabarbar, do którego dodaje trochę czerwonych owoców np. wiśni, malin lub truskawek.
Uwielbiam jego jasnoróżowy kolor, który kojarzy mi się z wiosną i delikatnością. Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Ciasto z rabarbarem bardzo łatwo się robi, jest mocno maślane i chrupiące.
Ma też krótką listę składników – wystarczy mąka, masło, cukier, owoce, migdały i wanilia.
Składniki:
Owoce:
4 łodygi rabarbaru
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
łyżeczka cukru
3 łyżki octu jabłkowego
szklanka wiśni
Ciasto:
3 jajka – razem białko i żółtko
szklanka cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia
połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Migdałowa kruszonka:
połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy)
ćwierć szklanki cukru
2 łyżki mąki
100 g migdałów w płatkach
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
6. Porzeczki i ciasto bananowe z orzechami
Lubię masło orzechowe, ale jest dla mnie lekko zapychające. Porzeczki i karmelizowane banany zaradzą temu w mgnieniu oka. Najlepsze ciasto jakie jadłam ostatnio to właśnie bananowe z orzechami i porzeczkami.
Składniki:
łyżka masła
3 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone na kawałki
łyżka brązowego cukru
1,5 szklanki mąki
łyżeczka sody
pół szklanki cukru
szczypta soli
łyżka esencji waniliowej
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
4 łyżki masła orzechowego
garść orzechów laskowych
pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej
2 garście czarnych porzeczek
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
7. Deser z mango po filipińsku
Lubię domowe desery z mango, bo zrobienie ich trwa niewiele dłużej niż otwarcie paczki ciastek. W tym przepisie najdłużej zajmuje powstrzymywanie się, żeby nie wyżreć mango przy krojeniu, zanim trafi do deseru.
Składniki na 2 porcje deseru z mango:
duże, dojrzałe mango
100 g ciastek zbożowych
opakowanie serka mascarpone lub jogurtu greckiego
łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
8. Awokado i przepis na pikantne lody
Składniki na 6 porcji lodów:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki zielonego tabasco
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
małe opakowanie śmietany kremówki
garść posiekanych pistacji do posypania
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
9. Gruszki i przepis na tartę z gruszkami i truskawkami
Tarta z owocami to żelazna klasyka. Ponieważ owoce można dowolnie dobrać, to nigdy nam się nie znudzi. Dziś będzie tarta owocowa. Z kremem cytrusowym, gruszkami i truskawkami.
Składniki na tartę owocową:
Owoce:
pół kilo truskawek pokrojone w drobną kostkę
gruszka pokrojona w kostkę z podsmażona z łyżką cukru pudru
Kruche ciasto:
300 g miękkiego masła
400 g cukru
2 jajka
skórka z cytryny
pół łyżeczki wanilii (lub ekstraktu waniliowego)
szczypta soli
500 g maki pszennej np. tortowej (przesianej)
Krem z:
250 gr serka mascarpone
otarta skórka z limonki (pół łyżeczki)
biała czekolada połamana na kawałki
kieliszek likieru adwokat
Przepis na ten deser znajdziesz tutaj.
10. Figi i PRZEPIS NA SPRING ROLLSY Z FIGAMI I ORZECHAMI
Figi są tak pyszne, że możnaby je jeść bez żadnych dodatków, ale spring rollsy z papieru ryżowego robi się dosłownie sekundę. To doskonały pomysł na piknik czy lunch do pracy.
Składniki:
4 arkusze papieru ryżowego
4 łyżki jogurtu greckiego lub serka mascarpone
garstka orzechów włoskich
2 świeże figi