Co zjeść jeśli masz ochotę na coś kolorowego i lubisz bawić się jedzeniem?
Przepis, który pamiętam jako klasykę PRL to kulki z sera białego. Teraz mamy więcej możliwości jeśli chodzi o kolory i przyprawy, więc zabawa z nimi jest jeszcze lepsza.
Składniki:
twaróg półtłusty (1 opakowanie na 2 osoby, ale można zrobić więcej, bo kulki dość dobrze się przechowują)
2 łyżki oliwy (ewentualnie jogurtu)
kapary
3 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
ulubione kolorowe przyprawy i zioła (kurkuma, ostra papryka, czarnuszka lub czarny sezam, zaatar, tymianek, dymka, koperek itp)
proszek typu Warzyw Kubek- koktajl warzywny w proszku (wybierz ulubiony smak o intensywnym kolorze np. Burak Papryka Pomidor)
Jak przygotować kulki z twarogu?
Twaróg rozdrobnij widelcem razem z oliwą. Przygotuj sobie “taśmę produkcyjną” tak, by kolorowe przyprawy i ser były pod ręką.
Duże kawałki czyli kapary, pokrojone drobno suszone pomidorowy i dymkę dodaj do sera i wymieszaj. Przyprawy wysyp na talerzyk.
Dłonie zwilż w odrobinie zimnej wody (dzięki temu twaróg nie będzie się przyklejać), z sera ulep kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj ją w dowolnie wybranych ziołach i innych “proszkach”.
Kulki można jeść od razu, ale lepiej zrobić je wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby nie trzeba się rano śpieszyć, bo lepienie kulek jest bardzo przyjemne i wciągające. Kiedy są gotowe ma się ochotę zjeść wszystkie, ale wbrew pozorom są bardzo sycące (zwłaszcza że proszek koktajlowy Warzyw Kubek zawiera sporo błonnika).
Czym właściwie jest ten koktajl z proszku? To suszone warzywa, które wystarczy wymieszać z ciepłą wodą, żeby mieć pełny witamin, gęsty koktajl. Ponieważ do przygotowania wystarczy woda, jest to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby jeść więcej warzyw, ale nie mają warunków, żeby przygotować sobie świeży koktajl w pracy i pieniędzy na gotową dietę koktajlową ze świeżymi sokami.
Kulki z twarogu
