Nie jest to typowe fit ciasto, bo mamy w nim zwykłą mąkę, ale jest tak napakowane zdrowymi pysznościami jak orzechy i owoce, że można mu to wybaczyć. Lubię masło orzechowe, ale jest dla mnie lekko zapychające. Porzeczki i karmelizowane banany zaradzą temu w mgnieniu oka. Najlepsze ciasto jakie jadłam ostatnio
Składniki:
łyżka masła
3 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone na kawałki
łyżka brązowego cukru
1,5 szklanki mąki
łyżeczka sody
pół szklanki ksylitolu lub cukru
szczypta soli
łyżka esencji waniliowej
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
4 łyżki masła orzechowego
garść orzechów laskowych
pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej
2 garście czarnych porzeczek (w sezonie świeże, po sezonie mrożone)
keksówka wysmarowana olejem i bułką tartą
Jak przygotować ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym?
Na patelni podsmażamy masło, cukier i banany aż cukier się skarmelizuje. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę i ksylitol. Jeśli nie masz ksylitolu weź tę samą ilość cukru. Dodaj mokre składniki, czyli wanilię, olej, jajka i masło orzechowe. Kiedy dokładnie je wymieszasz dodaj jeszcze orzechy i czekoladę. Zamieszaj i przełóż do keksówki. Na górę wyłóż banany i posyp warstwę porzeczek.
Piecz 45 minut w 180 stopniach (góra-dół, środkowa półka).
Skoro t najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłaś, to brzmi bardzo obiecująco, w dodatku świetnie wygląda 🙂
I dobrze smakuje!
Swietny przepis! ja sama 'ciastowa’ nie jestem, ale to zdecydowanie zachęca 😉
pozdrawiam ciepło!
obłędne połączenie, musimy koniecznie wypróbować 😉
To prawda. To ciasto to miks wszystkiego co najlepsze